Ako sa stať rozhodcom?

Pokiaľ sa chceš pripojiť do komunity florbalových rozhodcov, spoznať množstvo nových priateľov a ako príjemný bonus si pravidelne privyrobiť florbalom, môžeš sa okamžite ozvať koordinátorovi rozhodcov vo svojom regióne a prihlásiť sa na najbližšie školenie rozhodcov - nováčikov.

 

Ak chceš cestovať po Slovensku a byť súčasťou zápasov, v ktorých hrajú najlepší hráči a hráčky na Slovensku, je pre teba najlepšia voľba stať sa rozhodcom. Zarábaj tým, čo ťa baví. Čaká na teba finančná odmena a kariérny rast, vďaka ktorému môžeš rozhodovať vyššie súťaže, viac cestovať, viac zarobiť alebo dokonca sa stať medzinárodným rozhodcom a cestovať po celom svete.

 

ODPOVEDE NA ZÁKLADNÉ OTÁZKY
Koľko rokov musím mať, aby som mohol získať licenciu?
Aby si mohol naskočiť na dráhu florbalového rozhodcu, musíš mať minimálne 15 rokov. Najprv absolvuješ školenia pre nováčikov a obdržíš licenciu N. Potom sa aktívnou účasťou na vzdelávacích seminároch môžeš systémom licencií posúvať vyššie až na úroveň A. Úroveň licencie odráža úroveň teoretických znalostí. 

Koľko to stojí?
Pre získanie licencie nováčika ti stačí 15 €. Pričom si už vo svojej prvej sezóne za každý odpískaný jednodňový turnaj môžeš priemerne zarobiť 40 € (záleží na počte zápasov a vekovej kategórii). Pokiaľ sa ti bude v rozhodcovskej práci dariť a počas niekoľkých rokov budeš postupovať licenciami nahor, bude licenčný poplatok vyšší, ale zároveň bude vyššia aj odmena za odpískané stretnutia.

Idem do toho, ako sa mám prihlásiť a čo ma čaká?
Oblasť rozhodcov v SZFB koordinuje Komisia rozhodcov a observerov, v ktorej pôsobia aj regionálni koordinátori. Stačí sa ozvať koordinátorovi vo svojom regióne a on ťa celým procesom prihlásenia prevedie.


ČO MUSÍM SPĹŇAŤ?
Ak sa chceš podieľať na vedení zápasov SZFB ako licencovaný rozhodca, musíš spĺňať nasledujúce požiadavky:

  • minimálny vek 15 rokov
  • úspešne absolvovať odbornú prípravu rozhodcu
  • uzavrieť dobrovoľnícku zmluvu so SZFB

    Po úspešnom absolvovaní školenia rozhodcov a zaplatení licenčného poplatku (15 €), obdržíš certifikát o odbornej spôsobilosti rozhodcu. Dobrovoľnícka zmluva SZFB slúži na vyplatenie odmien rozhodcu (raz mesačne zo strany SZFB na účet rozhodcu za všetky odpískané zápasy v predchádzajúcom mesiaci).


AKÝ KARIÉRNY RAST MA ČAKÁ?
Svoje nadobudnuté skúsenosti a vedomosti môžeš zúročiť v kariérnom raste a postupovať licenciami a tým pískať lepšie súťaže. 
Licencie rozhodcov SZFB:

  • licencia N – nováčik rozhodca (mládežnícke súťaže)
  • licencia C – regionálny rozhodca (súťaže od prípravky po regionálne mužské súťaže)
  • licencia B – celoštátny rozhodca (regionálne súťaže + celoštátne súťaže Z1, M1)
  • licencia A – extraligový rozhodca (extraligové súťaže SZFB)