„Máme vlastné rodinné noviny aj KoronaTV,“ prezradila Lucia Jelínková, žijúca v Šanghaji

Tisíce ľudí sa v súčasnej situácii vo svete vrátilo na Slovensko, no mnohí zostali v najrôznejších kútoch sveta. Bývalá slovenská reprezentantka Lucia Jelínková, rodená Košturiaková, spoločne so svojim manželom Janom, zostala v čínskom Šanghaji, kam ich v minulosti zaviedli pracovné povinnosti. Ako sa pre nich zmenil svet a akým spôsobom komunikujú so svojimi rodinami?
 
 
Pre porovnanie, kam sa dočasne odsťahovali manželia Jelínkovci uvádzame, že čínske mesto Šanghaj má takmer 25 miliónov obyvateľov na rozlohe 6340 km2. Je všeobecne známe, že koronavírus sa objavil práve v Číne, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. „Prvé náznaky sa objavili pred oslavami Čínskeho Nového roku a začali sa šíriť obavy z prenosu v dôsledku cestovania čínskych rodín medzi príbuznými. Pre mňa bolo hlavným znakom, že sa niečo deje to, že zo dňa na deň začali ľudia nosiť rúška. V tom majú ázijské krajiny výhodu – ľudia sú na rúška a ochranu dýchacích ciest zvyknutí, všetci majú podobné pomôcky doma. Prvé opatrenia teda začali už pred oslavami Nového roku, v priebehu sviatkov sa uzavrela väčšina reštaurácií a obchodov, parky, fitká a vlastne všetky voľno časové zariadenia. Začalo sa s meraním teploty a hneď po sviatkoch sa uzavreli školy a aj všetky firmy a podniky. Povedala by som, že tak mesiac bolo zo Šanghaja mesto duchov. Potom sa to postupne začalo vracať do normálu, aj keď tým sa ešte asi ani súčasný stav nedá tak úplne nazvať. Mesto sa prebúdza k životu, posledné dva týždne už fungujú reštaurácie, začínajú sa otvárať parky a športoviská. Určité obmedzenia, ale pretrvávajú a asi ešte nejakú dobu aj budú,“ prezradila Lucia Jelínková.

 

V súčasnej situácii chytilo množstvo ľudí, ktorí z rôznych dôvodov žijú v zahraničí akúsi paniku, prípadne stratili prácu, či školu a rozhodli sa vrátiť na Slovensko. Lucia so svojim manželom tak ale neurobili. „Tým, že by sme cestovali z Číny na Slovensko by to bolo pre nás problematické. Museli by sme byť na Slovensku alebo v Čechách a následne po návrate v Šanghaji štrnásť dní v karanténe. To je skoro mesiac, ktorý by si manžel, vzhľadom k svojej práci, nemohol dovoliť. Taktiež sme riešili, že by sme neradi niekoho vystavili riziku. Pravdepodobnosť nákazy u nás bola malá, ale ak by sa kvôli mne nakazil niekto z rizikovej skupiny, tak by som si to naozaj vyčítala. Teraz už cesta na Slovensko prakticky nie je možná, nakoľko by sme sa nemohli vrátiť naspäť do Šanghaja – hranice sú pre cudzincov, zo strachu pred znovu zavlečením nákazy, uzavreté,“ povedala dlhoročná kapitánka slovenského tímu.

 

Kontakt s rodinou, či svojimi známymi však neobmedzili, práve naopak intenzita je oveľa vyššia, než v minulosti. „Situáciu v Čechách a na Slovensku pozorne sledujeme. Každý týždeň si s rodinou v Čechách aj na Slovensku telefonujeme. Otec píše pre najstarších členov rodiny, ktorých koronavírus uzavrel do karantény, rodinné noviny. Posielame si fotky a príspevky a otec ich zedituje a každú nedeľu im ich vytlačí a nechá v schránke. Najnovšie máme tiež KoronaTV, kam ukladáme videá, aby sme spolu boli aj naďalej v kontakte. Ak si môžeme niečo zo súčasnej krízy vziať, tak je to potreba ochraňovať zraniteľných, navzájom sa podporovať a vážiť si toho o čo sme teraz ukrátení – o spoločný čas,“ hovorí Jelínková.

 

Často sa v súvislosti COVID-19 skloňuje slovo strach. Tohto celosvetového šialenstvo sa však populárna florbalistka neobáva, no vyzýva k zodpovednosti: „Strach som nepociťovala ani nepociťujem. Je ale dôležité, aby k víru ľudia pristupovali zodpovedne, dodržovali nariadenia a tým zabraňovali ďalšiemu šíreniu. Beriem to tak, že tu nejde o mňa alebo môjho manžela, ale o našich rodičov, starých rodičov a vôbec všetkých, ktorí spadajú do rizikovej skupiny. Ľudia by si mali uvedomiť, že tým, že chránia seba, chránia aj svojich blízkych. Byť zavretý doma niekoľko týždňov je ťažké, ale žiť s vedomím, že som niekomu ublížila svojím ľahkovážnym prístupom je asi omnoho ťažšie.“

 

Vraví sa, že život sa tak skoro nevráti do klasických starých koľají, zmeny sa dotkli snáď všetkých ľudí na celej planéte. Každého však iným spôsobom. „Život sa tu asi trochu zmenil každému. Už len pravidelným nosením rúšok a meraním teploty. Ja osobne som stále opatrná. Vyhýbam sa metru a preľudneným priestorom, ale celkovo sa všetko postupne navracia do starých koľají. Samozrejme ekonomický dopad tejto pandémie sa prejaví až časom a to pravdepodobne nie len v Číne, ale na celom svete,“ uvažuje usmievavá Slovenka, ktorá sa napriek rúšku na tvári dokáže usmiať aj očami.



Odoberajte newsletter