1. FBC Trenčín do novej sezóny skromne a s užším kádrom

Vynikajúcu sezónu 2019/2020 majú za sebou florbalisti 1. FBC Trenčín. V mužskej extralige absolútne dominovali, v základnej časti vyhrali 20 z 22 zápasov so skóre 239:110. Pred play-off boli jednoznačne najväčším favoritom na zisk titulu. Otázka, či by túto pozíciu potvrdili, zostane nezodpovedaná.

 

Ako je známe, vyraďovacie boje sa v uplynulom ročníku pre pandémiu koronavírusu neuskutočnili. „Vlaňajšia sezóna bola rozbehnutá tak, že sa len ťažko môže zopakovať. Na čele tabuliek sme boli vo všetkých vekových kategóriách, naše ‚áčko‘ prešlo dlhodobou časťou súťaže ako nôž maslom. Aj keď sme si vedomí, že Prezídium SZFB ťažko mohlo rozhodnúť úplne objektívne, konečným verdiktom sme boli vlastne postihnutí jedine my. Z nedokončenej súťaže boli určení postupujúci do najvyšších súťaží, ale tituly v kategórii mužov ani juniorov udelené neboli. Aj keď úprimne prajeme postup Trnave aj postupujúcim do JEX či M1, dodnes sme sa nezbavili pocitu, že pri konečnom rozhodovaní bol použitý dvojitý meter,“ vyslovil svoj názor na situáciu športový riaditeľ 1. FBC Trenčín Ivan Piovarči.

 

Koronavírus neovplyvnil iba predchádzajúci ročník, ale aj letnú prípravu Považanov pred novou sezónou. „A to dosť výrazne. Veď sme ju z dôvodu uzavretia hraníc museli rozbehnúť bez trénera Holovku a až v samom jej závere sa mohli k nám pridať aj poľskí reprezentanti. V tomto sme boli asi proti ostatným v nevýhode, aj keď ideálne to tento rok nebolo asi nikde,“ povedal skúsený funkcionár.

 

Počas leta z Trenčína odišiel do Sparty Praha Šimon Masár, naopak, do kádra pribudol Dominik Vrábeľ z Florka Košice. „Čo sa týka ďalších príchodov, sú dosť vysoko nepravdepodobné, aj keď doplnenie ešte o jedného ‚cezpoľného‘ hráča úplne nevylučujeme. Príležitosť chceme dať v prvom rade hráčom, ktorí u nás prešli mládežníckymi kategóriami. Člen základnej zostavy a jeden z predpokladaných pilierov tímu Marek Bulko prišiel s dosť neočakávanou požiadavkou, že chce vo vrcholovom florbale skončiť, alebo si od neho aspoň oddýchnuť. Na danú tému stále komunikujeme, ale sezónu u nás určite nezačne. Zo širšieho kádra skončili aj bratia Bičanovci, ktorí zrejme dávajú prednosť ‚voľnejšiemu spôsobu života‘ bez florbalu a Gallo sa chystá pracovať v zahraničí. Kupka a Turwoň sa z pracovných dôvodov pripoja k tímu až neskôr. Káder sa nám teda dosť zúžil, je to však zároveň príležitosť pre ďalších našich juniorov,“ uviedol Piovarči.

 

„Čo sa týka realizačného tímu, okrem nášho stabilného lekára Mareka Bojdu sme ho rozšírili o služby fyzioterapeutov Jany Zverbíkovej a Mareka Chorváta. Počas letnej prípravy sme využívali aj služby kondičného trénera Martina Fialu, pričom spolupráca s ním je možná aj do budúcnosti,“ dodal.

 

Niekdajší dlhoročný funkcionár v svete ľadového hokeja priznal, že po vydarenej sezóne bol v lete vážny záujem o viacerých hráčov 1. FBC Trenčín. „Mladí reprezentanti Virga a Kvasnica mali konkrétnu ponuku z českého extraligového klubu. O zotrvaní u nás rozhodol asi rozumný pohľad hráčov aj ich rodičov, že v prvom rade si treba dokončiť školu a možno aj argument, že im nič neutečie a určite prídu aj ďalšie a možno lepšie ponuky,“ prezradil Piovarči a pokračoval: „Z môjho osobného pohľadu je to veľmi rozumný krok, ich momentálny odchod by bol podľa mňa predčasný a vôbec by im nemusel pomôcť v napredovaní. Potrebujú ešte rok či dva hrať prvú lajnu, a to im v českej extralige nikto nezaručí. Vo florbale je to rovnaké ako v bežnom živote - pri dôležitých rozhodnutiach treba vystihnúť vždy ten správny moment. A ten, podľa mňa, ale aj hráčov a ich rodičov, ešte nenastal. Navyše, chlapci naplnia aj nepísané etické pravidlo, že hráč by mal svojím účinkovaním v A-tíme klubu vrátiť aspoň časť toho, čo do neho investoval počas rokov prípravy v mládežníckych kategóriách.“

 

Už v úvode rozhovoru športový riaditeľ 1. FBC Trenčín uviedol, že zopakovať výnimočnú sezónu 2019/2020 bude mimoriadne náročné. Aké sú teda ciele klubu pred nasledujúcim ročníkom, ktorý už klope na dvere? „Hoci nie sme alibisti, o titule v kabíne určite hovoriť nechceme a nebudeme. Vytvárať si tlak sami na seba, čomu by to prospelo? Náš cieľ je jednoduchší - vyhrať vždy ten najbližší zápas. Aký rezultát z toho v konečnom dôsledku vyjde, ukáže čas. Káder je užší, bude to oveľa ťažšie ako vlani. A pravdupovediac, ja osobne mám aj obavy, aby karty výrazne nezamiešala aj ‚pani korona‘. Do sezóny vstúpime ako obyčajne – skromne, s pokorou, ale aj s túžbou víťaziť. Veríme, že aj keď možno všetko nepôjde tak hladko, ako vlani, budeme sa môcť aj naďalej spoliehať na podporu našich verných fanúšikov,“ uzavrel Piovarči.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter