1. LIGA MUŽOV - Radim Chamula: "Ešte si poriadne neuvedomujeme, čo sme po tých rokoch dosiahli."

V nedeľu skončila pre Detvu sezóna v 1. lige mužov a začína úplne nová etapa v histórii klubu. Historický postup do najvyššej súťaže patrične oslavuje celé detvianska florbalová rodina


Nedeľný večer sa navždy zapíše zlatými písmenami do histórie klubu z mesta ležiaceho na južnom okraji Poľany. DTF Team Detva Joxers sa stal prvýkrát majstrom 1. ligy mužov a po rokoch snaženia postúpil do extraligovej súťaže. Nezabudnuteľné chvíle pre všetkých fanúšikov tohto klubu sa zrodili po jedinej prehre v play-off, ktorá prišla až vo finálovej sérii v treťom zápase. 

Explózia radosti v podaní hráčov Detvy. FOTO: Štefan Lakota 


Cestu ročníkom a pohľad do budúcnosti nám priblížil a zhodnotil vedúci družstva Radim Chamula. "Do tejto sezóny sme vstupovali s jednoznačným cieľom. Vyhrať ligu. Po víťazstve v základnej časti sme šli do playoff nabudení a prešli sme ho v podstate suverénne až na jedno zaváhanie práve vo finále." 

Na ihrisku aj na tribúnach to počas celej finálovej série "žilo" naplno a atmosféra pripomínala pravú finálovú horúčku, čo potvrdil aj Chamula. "Finálová séria bola veľmi vyrovnaná a obe družstvá si nič nedarovali. Bolo tam množstvo emócií na palubovke aj na tribúnach. Vedeli sme, že musíme vyhrať oba domáce zápasy, pretože v Rabči na ich palubovke sa hrá veľmi ťažko." 

Rozhodli väčšie skúsenosti

Detva dokázala využiť výhodu domácej pôdy naplno počas úvodného hracieho víkendu. "Domáce zápasy sme zvládli v dramatickej koncovke, možno aj vďaka väčším skúsenostiam. Predsa len pre Raptors to bolo prvé playoff a hneď finále."  

"Prvý zápas u nich sme boli možno veľmi namotivovaní a nezvládli sme to. Do druhé zápasu sme šli s pokorou, bojovať v každom jednom striedaní a nakoniec sme sa dočkali krásneho víťazstva spoločne aj s našimi fanúšikmi, ktorí nás fantasticky povzbudzovali oba zápasy." pokračuje Radim Chamula. 

Extraliga o level aj dva vyššie

Najvyššia súťaž prinesie do Detvy najlepšie slovenské florbalové kluby, čo s najväčšou pravdepodobnosťou pravidelne priláka maximálny počet divákov. Na programe týchto dní sú ale neopakovateľné majstrovské oslavy. 

"Zatiaľ si užívame oslavy a ešte si to možno neuvedomujeme, čo sa nám po tých rokoch podarilo. Samozrejme sme si vedomí, že Extraliga je o level možno o dva vyššie. Je rýchlejšia, hráči sú na vysokej technickej úrovni. Nebojíme sa, svedomito sa pripravíme počas leta a pôjdeme si to užiť a bojovať."

V Detve udržia káder, ktorý vybojoval Extraligu pokope. "Káder, ktorý vybojoval Extraligu zostane pokope. Všetci títo chlapci si zaslúžia zápasy medzi najlepšími na Slovensku. Samozrejme si uvedomujeme, že na tak kvalitnú súťaž potrebujeme aj šírku kádra, ale ktorá prinesie kvalitu a konkurenciu do tímu. Na posilách začneme pracovať určite čo najskôr, aby sme boli pripravení na začiatok sezóny. Sme malý klub, malé mesto bez vysokej školy. Bude ťažké sem dostať hráčov, ale veríme, že možnosť zahrať si Extraligu pre kvalitných hráčov napríklad z prvej ligy bude lákadlom."  

 

"Zatiaľ si užívame oslavy a ešte si to možno neuvedomujeme, čo sa nám po tých rokoch podarilo." Radim Chamula z majstrovskej Detvy


A aká bola cesta Detvy do Extraligy? Dlhá, náročná, tŕnistá a pestrá. 

Počas nej hrala Detva jedno finále v 1. lige a trikrát baráž. Pokračuje Radim Chamula:

"Naše začiatky boli postupné. Najprv niekoľko kamarátov sme sa začali stretávať v telocvični. Len tak si zabehať. Začali sme chodiť po rôznych turnajoch. Celkom to šlo, tak sme založili klub, poskladali sa na mantinely a prihlásili sa vtedy ešte do tretej ligy. V prvej sezóne sme skončili druhý za Nižnou. Až v ďalšej sa nám podarilo postúpiť už do 1. ligy. Tam sme hrali až do teraz. Počas tých desiatich sezón sme len raz skončili mimo prvej štvorky. Postupne sme vychovali odchovancov, ktorí dnes tvorili základ víťazného tímu. Posilnili sme sa o šikovných chalanov z okolia. Hrali sme jedno finále, trikrát baráž."

Detvianska florbalová rodina - základ úspechu 

"Netreba zabudnúť na všetkých hráčov, ktorí stáli v začiatkoch klubu. Niektorí z nich ešte hrajú, niektorí pôsobia ako tréneri a ostatní sú našimi fanúšikmi a stále súčasť našej flórbalovej rodiny. Bez ich základu v tomto klube by sme sa dnes nebavili o postupe do extraligy ako o najväčšom úspechu v histórii nášho malého klubu." uzavrel Radim Chamula. 


Detve prajeme pekný zvyšok osláv a poctivú prípravu na novú a premiérovú sezónu v najvyššej súťaži mužov.  


Súvisiace články


Odoberajte newsletter