Aj takto sa to dá

Slnko, vánok, sem-tam mráčik, príjemná teplota. Nie, to nie je opis dovolenky, ale počasia, ktoré sprevádzalo jeden z návratov florbalu na ihriská. Prečo spomíname počasie?

 

Vďaka spolupráci klubu FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina a Žilinskej univerzity v Žiline, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Slovenskej asociácii univerzitného športu, Academic-u Žilinská univerzita v Žiline, mesta Žilina, Slovenského zväzu florbalu, vzniklo v meste na severe Slovenska nádherné ihrisko slúžiace florbalu, ktoré sa nachádza pod holým nebom. 

 

A tento priestor bol uplynulú sobotu jedným z miest pre obnovenie zápasovej činnosti mladých florbalistov. 

 

Najprv sa na ihrisko na Hečkovej ulici na Vysokoškolských internátoch Hliny prišiel pozrieť Martin Kopejtko, novozvolený prezident Slovenského zväzu florbalu, ktorý si s Danielom Baránkom, zástupcom klubu FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina prešli podmienky postavenia takéhoto typu ihrísk. Prezident SZFB jasne deklaroval, že: „Jeden z cieľov nového vedenia zväzu – rozvoj športovej infraštruktúry, nebol vyslovený len pre efekt. Zo stretnutia vzniklo pár dobrých myšlienok, ktoré SZFB zapracuje do programov podpory, ktoré chystá. Vonkajšie ihriská sú vhodným doplnkom k plánovanej výstavbe florbalových hál v rámci Slovenska. Aj ony rozširujú florbalové možnosti.“

 

Po pracovnom stretnutí už nasledoval hlavný bod sobotňajšieho poobedia. Žilinský Grasshoppers a záhorsko-bystrické Tsunami sa dohodli na organizácii hromadného športového podujatia. Toto podujatie bolo riadne ohlásené na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline a za splnenia povinností vyplývajúcich z aktuálnych predpisov upravujúcich podobné typy stretnutí umožnilo starším žiakom z oboch miest odohrať priateľský zápas. 

 

Dve hodiny plné florbalu - zápas a nájazdy na koniec – bez debaty podporili chuť detí na florbal. Vydarené akcie, góly, zákroky brankárov dotvorili celkovo krásny deň. Za trénerov to vystihol Milan Lietava z Grasshoppers: „Po dlhých mesiacoch čakania sme sa konečne dočkali a odohrali prípravný zápas. V priateľskej atmosfére bolo vidieť na oboch stranách veľkú chuť po florbale.“ Daniel Baránek ho doplnil: „Ihrisko s rozmermi 40 x 20m využívame na tréningy aj 4-5 hodín denne. Na tomto multifunkčnom plastovom povrchu je florbalové vyžitie zaručené.“

 

Tsunami Záhorská Bystrica organizovalo už niekoľko florbalových hromadných podujatí. „V súlade s COVID-ovými predpismi sme sa v priebehu pár mesiacov niekoľkokrát stretli na hromadných tréningoch a klubovom zápase žiakov, ale vycestovať na zápas s družstvom iného klubu sa nám podarilo až teraz. Z reakcií detí – behá sa nám „fajn“; brankárske nohavice držia a netrhajú sa; hoci si treba na povrch zvyknúť, strieľa sa nám dobre; poďme do toho opäť – veríme, že takýto priateľský zápas bola správna voľba.“ povedal Juraj Hvozdík, tréner mládeže z Tsunami. 

 

Toto stretnutie nadviazalo na spoluprácu oboch klubov v on-line priestore v predchádzajúcich mesiacoch v rámci iniciatívy Objav florbal, o ktorom SZFB informoval na svojich internetových platformách. Slovami Milana Lietavu: „Sme radi, že vzájomná spolupráca z online priestoru pokračuje aj na ihrisku a do budúcna sa tešíme aj na ďalšie tímy, nielen z Objav florbal, na tunajoch, zápasoch, ktoré plánujeme na leto.“


Je teda dôvod, aby sa z využívania vonkajších ihrísk nestala chvíľková záležitosť, ale aby florbalisti drali ich povrch tak dlho,  kým Slnko nepovie nie a nezačne svietiť hlavne na opačnej pologuli.

 

A na záver zaujímavá správa. Podobné ihrisko sa napríklad chystá pod vedením Marcela Kratochvíla z Hurikánu Inspiro v Parku oddychu v Ivánke pri Dunaji.


Fotogaléria


Odoberajte newsletter