Ako sa stať hráčom?

Florbal je vzrušujúci tímový šport založený na rýchlosti, technickej zdatnosti, disciplíne a bystrej mysli. Po celom svete florbal rekreačne hrá niekoľko miliónov ľudí, mužov aj žien, oficiálne súťaže potom niekoľko stoviek tisíc. Medzi prínosy patrí zlepšovanie koordinácie, obratnosti a sily, ale aj rozvoj tímovej spolupráce, sebavedomia a života v kolektíve. Všetky tieto zručnosti sú veľmi dôležité aj v iných oblastiach života.

 

Chceš byť súčasťou kolektívu v najrýchlejšie sa rozvíjajúceho športe na svete? Pridaj sa do kolektívu florbalového klubu v tvojom meste a staň sa jedným z najlepších hráčov na Slovensku a hraj za reprezentáciu na majstrovstvách sveta. Florbal je finančne nenáročný a jeden z najrýchlejších športov na svete. Zaži aj ty pocit streliť gól a tešiť sa so svojimi spoluhráčmi z víťazstva.

 

Najjednoduchšia cesta je nájsť si v svojom okolí florbalový klub. V klube vám pomôžu so všetkou administratívou spojenou s registráciou do SZFB. V klube sa zapojíte do tréningovej činnosti školeným trénerom SZFB. Väčšina klubov na Slovensku hrá minimálne v jednej súťaži SZFB . Najbližší klub môžete jednoducho nájsť v našom adresári klubov.



ODKEDY MÔŽEM HRAŤ? / VEKOVÉ KATEGÓRIE
Florbalisti sa na Slovensku delia do siedmich kategórií podľa ročníka narodenia od prípravky po veteránov a tieto kategórie sú zhodné ako pre mužov, tak i ženy. Tí najmenší môžu do súťažných zápasov nastúpiť už od 5-tich rokov, samotné kategórie sú potom odstupňované vždy po dvoch rokoch až do dospelosti. V každej kategórii môžu spravidla vždy nastupovať hráči až o dva roky mladší. 
 

Súťaže SZFB a vekové kategórie:

  • mladšia prípravka (8 – 9 rokov)
  • staršia prípravka (10 – 11 rokov)
  • mladší žiaci /-čky (12 – 13 rokov)
  • starší žiaci /-čky (14 – 15 rokov) 
  • dorastenci /-ky (16 – 17 rokov)
  • juniori /-ky (18 – 19 rokov)
  • muži / ženy (20+ rokov)

 


KDE MÔŽEM HRAŤ? / KLUBY
Slovenský zväz florbalu registruje na území Slovenskej republiky zhruba 90 aktívnych klubov vo všetkých krajoch. Florbalové kluby môžete nájsť ako samostatné občianske združenia či ako súčasť už etablovaných športových organizácií vo vašej obci či meste. Najbližší klub môžete jednoducho nájsť v našom adresári klubov.




ČO POTREBUJEM NA HRANIE FLORBALU? / VYBAVENIE

Pre florbal je typická nenáročnosť na vybavenie hráčov v poli, ktorí popri klasickom športovom oblečení potrebujú k hre iba florbalovú hokejku. U detí ale výrazne odporúčame aj nosenie ochranných okuliarov. U brankárov je vybavenie oveľa sofistikovanejšie, a to maska - prilba, sada potrebných chráničov a špeciálne nohavice. Aby hráči mohli štartovať v ligových súťažiach, musí byť vybavenie (florbalová hokejka, maska, ochranné okuliare) certifikované, čo im zaisťuje maximálnu možnú bezpečnosť. 



REGISTROVANIE HRÁČA DO SZFB
O registráciu hráča do SZFB sa postará sekretár klubu, ktorý má prístup do Informačného systému florbalu (ISF). K registrácii je zo strany hráča potrebné vyplniť formulár "Prihláška do SZFB - individuálny člen", ktorý treba odovzdať klubovému sekretárovi. K prihláške je potrebné priložiť aj fotografiu hráča. Následne sekretár klubu elektronicky vloží prihlášku aj fotografiu do ISF, čím vytvorí registráciu hráča v SZFB.