Aký bol rok 2020?

Čaká nás posledných zopár hodín roka 2020 a nastal čas bilancovať. Na uplynulých dvanásť mesiacov bude málokto spomínať v dobrom, pandémia ovplyvnila každodenný život i florbalový kalendár. Viacero podujatí bolo zrušených či preložených. Poďme si pripomenúť, ako sa rok vyvíjal.

 

Úvod roka tradične patril Poháru majstrov, ktorý hostila Ostrava. Z titulu európskeho šampióna sa tešili Švédi. Triumfovali florbalisti Storvrety a hráčky Täby FC. Švajčiarsky SV Wiler-Ersigen s Michalom Dudovičom obsadil druhé miesto, medzi ženami skončili tretie florbalistky Vítkovíc, víťazný gól v boji o bronz strelila Jana Trošková.

 

Najzásadnejšia akcia z pohľadu slovenského florbalu sa uskutočnila na prelome januára a februára. V Poprade sa odohrala kvalifikačná skupina EUR2 o postup na majstrovstvá sveta mužov 2020. Domáci reprezentanti vedení trénerom Radomírom Mrázkom sa prezentovali aktívnou hrou a v najkratšom možnom čase si zaistili postup na šampionát víťazstvami nad Maďarskom, Talianskom a Nórskom. Vo finálovom zápase, v ktorom išlo prakticky iba o prestíž, podľahlo Slovensko favorizovanému Švajčiarsku 3:16.

 

Vo februári zaujala napríklad reprezentantka Katarína Klapitová, ktorá opäť vyhrala Švajčiarsky pohár. Kým vlani sa tešila v drese tímu Kloten-Dietlikon Jets, tento rok si oslavy užila ako hráčka klubu Piranha Chur. Florbalistky 1. SC Vítkovice predčasne obhájili Prezidentský pohár za celkové prvenstvo v základnej časti českej extraligy žien. Vlaňajšie šampiónky viedla ako kapitánka Denisa Ferenčíková, ktorú doplnili aj ďalšie dve krajanky – Andrea Šidlová a Jana Trošková.

 

V úvode marca Slovenský zväz florbalu rozhodol o odklade všetkých podujatí SZFB na neurčito, ako sa neskôr ukázalo, sezóna 2019/2020 sa tým pádom skončila predčasne. SZFB ročník definitívne ukončil 27. marca. Takisto v treťom mesiaci informoval Výkonný výbor Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) o preložení majstrovstiev sveta junioriek z mája na september. Nekonali sa však ani vtedy. V júni IFF oznámila, že schválila žiadosť Švédskej florbalovej federácie o odklad na máj 2021.

 

Pomerne pokojné leto patrilo prípravám klubov a tradičným turnajom. Sezónu 2020/2021 odštartovalo podujatie Federálne derby, v rámci ktorého sa v septembri dvakrát stretli mužské i ženské reprezentácie Slovenska a Česka. Muži prehrali 1:6 a 3:10, ženy podľahli 1:13 a 3:10. Krátko na to IFF ohlásila preloženie majstrovstiev sveta mužov z decembra 2020, ktoré napokon presunuli na december budúceho roka.

 

V septembri sa začali aj ligové súťaže na Slovensku. SZFB okrem toho vyhlásil víťazov ankety Florbalista roka 2020. Prvenstvo v hlavných kategóriách obhájili Michal Dudovič a Denisa Ferenčíková. Posledný septembrový deň padlo rozhodnutie, že súťaže na Slovensku môžu pokračovať iba bez prítomnosti divákov.

 

Radosť z florbalu však netrvala dlho, na základe nariadenia Ústredného krízového štábu musel SZFB od 15. októbra prerušiť sezónu. Od októbra do novembra sa konal prvý virtuálny svetového pohára vo freestyle (WVFFC), medzi seniormi vyhrala Sangeeta Rathiová z Indie, v kategórii do 16 rokov sa tešila Švédka Agnes Holgerssonová.

 

V decembri obhájil svoju pozíciu prezidenta IFF Švéd Tomas Eriksson, ktorý stojí na čele strešnej organizácie svetového florbalu už od roku 1996. Juniorom vyžrebovali skupinu pre majstrovstvá sveta 2021 v Brne, naši sa stretnú s domácim Českom, Fínskom a Lotyšskom. Pár dní pred Vianocami došlo k preloženiu aj dosiaľ posledného podujatia, kvalifikačná skupina EUR3 o postup na MS žien 2021, ktorá sa mala hrať vo februári budúceho roka v Bratislave, sa podľa nového itinerára uskutoční v máji.



Odoberajte newsletter