Aký bol rok 2021?

Bol to v poradí druhý rok, ktorý sa niesol v netradičnom duchu, ovplyvnený pandémiou a mnohými opatreniami, na ktoré sme v minulosti neboli zvyknutí.

 

Nezačal sa ideálne – pokračovalo dočasné prerušenie súťaží na domácej scéne. Hrali sa však súťaže v zahraničí, a tak sa v športovej forme udržiavali legionári pôsobiaci v Čechách, Švajčiarsku, Fínsku a Švédsku. Podarilo sa rozbehnúť aj sústredenia reprezentačných výberov, s ktorými začali juniorky, pridali sa juniori.

 

Nový výkonný výbor s prezidentom Martinom Kopejtkom, zvolený na májovej historicky prvej online Konferencii SZFB, mal od začiatku záujem o reštart všetkých súťaží, k čomu na konci mája a v priebehu júna došlo.

 

Odohrali sa regionálne súťaže mládeže. Konali sa Majstrovstvá Slovenska. Jedinou celoštátnou súťažou, ktorá bez niekoľkých pôvodných účastníkov dohrala sezónu 2020/21, bola extraliga juniorov. Prvé skončilo ATU Košice, ktoré si dalo pekný darček k 20-výročiu svojej existencie. Ale v priebehu leta dostali možnosť odohrať celoštátnu súťaž aj muži a ženy. Uskutočnil sa Pohár SZFB mužov s víťazstvom FK Florko Košice.

 

Začiatkom júla sa v Bratislave za prísnych opatrení uskutočnil medzinárodný prípravný turnaj reprezentačných výberov mužov a juniorov, ktorého sa zúčastnili Česko, Slovensko a Švajčiarsko. 

 

Koncom augusta sa na svetovom šampionáte juniorov v Brne predstavili aj naši reprezentanti, ktorí obsadili konečné siedme miesto. Začiatok septembra potom patril majstrovstvám sveta junioriek a vo švédskej Uppsale sa Slovenky umiestnili taktiež na konečnej siedmej priečke.

 

September bol príznačný rozbehom celoštátnych súťaží a ako prví začali v prvej lige mužov. Neskôr sa pridali všetky ostatné ligy. V polovici októbra sa začala prelomová spolupráca s televíziou JOJ ŠPORT, v jej programe sa pravidelne objavujú priame prenosy z extraligy mužov a Hyundai extraligy žien v podobe „Florbalových pondelkov a štvrtkov.“ Zápasy extralíg mužov a žien sú pravidelne vysielané aj v online prostredí na platforme huste.tv.

 

Tiež v októbri sa v súlade s pandemickými opatreniami podarilo v Trenčíne úspešne zorganizovať medzinárodný turnaj reprezentačných výberov mužov aj žien - 6 Nations Floorball Challenge.

 

Deň po skončení spomínaného turnaja boli v Trenčíne 18. októbra zvolení hlavní tréneri reprezentácie junioriek a juniorov – Dušan Ďuríček a Jakub Horecký a s nimi aj schválené nimi vybrané realizačné tímy.

 

Ku koncu novembra a začiatkom decembra sa čiastočne prekrývali šampionáty žien a mužov. Na MS žien vo švédskej Uppsale vybojovali naše dievčatá konečné šieste miesto, čím zopakovali rovnakú pozíciu z predošlého šampionátu, a na majstrovstvách sveta tak po tretíkrát za sebou hrali v zápase o konečné 5.miesto, čím potvrdili postavenie špičkového tímu. V Uppsale sa s reprezentačnou kariérou rozlúčila skúsená a úspešná reprezentantka Denisa Ferenčíková.

 

Na nadväzujúcom šampionáte mužov vo fínskych Helsinkách dosiahli slovenskí reprezentanti historicky najlepšie umiestnenie v tejto kategórii - siedme miesto. V Helsinkách ukončil reprezentačnú kariéru dlhoročný úspešný reprezentant Lukáš Řezanina.

 

Obom reprezentantom patrí veľké poďakovanie.

 

V novembri na základe rozhodnutia vlády SR v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou Ligová komisia Slovenského zväzu florbalu 25. 11. pozastavila všetky florbalové súťaže. V polovici decembra sa však podaril veľký krok, ktorý bol výsledkom niekoľko mesačnej práce nového vedenia, najmä prezidenta Martina Kopejtka a ústretovosti zodpovedných orgánov SR. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR zo dňa 16. 12. 2021 priznala najvyššej celoštátnej florbalovej súťaži mužov a najvyššej celoštátnej florbalovej súťaži žien rovnaký status ako majú najvyššie profesionálne ligové súťaže vo futbale, hokeji, volejbale, hádzanej a basketbale, a umožnila ich opätovné rozbehnutie. A od 17. decembra sa v rámci uvoľnenia opatrení otvorili vnútorné športoviská aj pre tréningový proces klubov, registrovaných v športových zväzoch, zatiaľ výlučne v režime OP.

 

Z hľadiska smerovania slovenského florbalu, okrem vyššie uvedeného, boli dôležité aj ďalšie udalosti:

 

- zlepšenie komunikácie s klubmi prostredníctvom odborných komisií, členov Prezídia SZFB a prezidenta (uskutočnilo sa 48 výjazdov prezidenta SZFB Martina Kopejtka do regiónov s cieľom spoznať situáciu v kluboch, podmienky vytvárané mestami pre florbal a ich spoluprácu s klubmi)

- nárast počtu partnerov SZFB - rozhodnutia o ekonomickej podpore klubov

- podpora vzniku nových klubov - program „Letný florbal“ s podporou florbalových táborov, kempov a turnajov

- florbalové školské súťaže sa vrátili pod krídla SZFB v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR

- participácia a pripomienkovanie prípravy elementárnej infraštruktúry pre halové športy, ale aj infraštruktúry národného významu

- spolupráca s FTVŠ UK v Bratislave – vznik povinne voliteľného predmetu Florbal 1 a Florbal 2 od januára 2022

- skvalitnenie podmienok reprezentačných výberov

 

Kým na jednej strane, vďaka nasadeniu členov SZFB – jednotlivcov, klubov a pracovníkov zväzu, marketingu slovenského florbalu, môžeme rok 2021 považovať minimálne od mája za zvládnutý na vysokej úrovni, slovenský florbal zasiahli aj veľmi smutné správy. V januári klub ATU Košice informoval o nečakanom úmrtí mladého nádejného florbalistu Adama Sedláčka, Iba devätnásťročný hráč počas svojej kariéry s ATU Košice, okrem iného, získal v sezónach 2016/2017 a 2018/2019 titul juniorského majstra Slovenska. Študent prvého ročníka Fakulty telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave sa vo florbale pohyboval aj ako tréner, či rozhodca.

A v novembri stratil florbal ďalšieho skvelého človeka. Vo veku nedožitých 86 rokov nás opustil dlhoročný športovec, tréner, funkcionár a pedagóg Dušan Ondruš. Pri množstve práce, ktorú pre šport odviedol, bol aj autorom prvej florbalovej knihy FLORBAL – ako trénovať a hrať – metodicko-didaktická príručka pre trénerov, cvičiteľov a učiteľov TV.

Česť ich pamiatke.



Odoberajte newsletter