Blíži sa prvý ročník Trenčín Floorball Games

O viac ako mesiac (27. - 29. augusta) sa na Považí uskutoční prvý ročník mládežníckeho turnaja Trenčín Floorball Games. Pod hradom Matúša Čáka sa bude súťažiť v kategóriách dorastencov, starších žiakov a mladších žiakov. Viac o tomto projekte povedal v rozhovore hlavný organizátor podujatia Patrik Bulko, ktorý prezradil napríklad aj to, že pri realizácii myšlienky pomáhal aj kontakt z futbalového klubu AS Trenčín.

 

Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa v roku 2020 uskutoční premiérová edícia Trenčín Floorball Games, je súčasná náročná situácia vo svete v súvislosti so šírením sa koronavírusu. „Motívov bolo, samozrejme, viac. Po prvé, okolie Trenčína je bez akejkoľvek diskusie možné považovať za jedno z hlavných miest florbalu na Slovensku. Svoje zázemie tu má mnoho tradičných, no najmä úspešných klubov, ako v mužskej, tak aj v ženskej vetve. Trenčín si jednoducho už niekoľko rokov „pýtal“ svoj vlastný turnaj. Druhým, nemenej dôležitým motívom bolo zrušenie viacerých turnajov, ktoré však jednotlivé družstvá každoročne vyhľadávajú, predovšetkým z dôvodu plnohodnotnej prípravy na novú sezónu, čo je aj môj prípad, keďže pôsobím ako tréner mládežníckych družstiev v ŠK 1. FBC Trenčín,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) hlavný organizátor turnaja Patrik Bulko.

 

„Nakoľko mám vo svojom okolí skvelý tím ľudí, rozhodli sme sa, že napriek krátkosti času to vyskúšame a pripravíme koncept, ktorý bude zaujímavý. Pri jeho tvorbe mi svojimi cennými radami a dlhoročnými skúsenosťami mimoriadne pomohol PR manažér futbalového klubu AS Trenčín, Martin Galajda. Zároveň som rád, že myšlienkou sa nadchlo aj vedenie ŠK 1. FBC Trenčín, ktoré je spoluorganizátorom TFG2020,“ doplnil.

 

Organizátori sa museli popasovať aj s tradičným slovenským problémom a to nedostatkom športovísk. „Prvý ročník Trenčín Floorball Games bude limitovaný dostupnosťou športových hál. V súvislosti s týmto faktom je možné organizovať turnaj len pre tri vekové kategórie - dorastencov, starších a mladších žiakov. Z hľadiska našich cieľov považujeme za reálne hostiť v Trenčíne 24 družstiev. Som nadšený, že už počas dvoch víkendových dní sa naša kapacita naplnila na viac ako 50%. Ak to pôjde takýmto tempom, je reálne, že do pár dní budeme hlásiť ‚vypredané‘,“ uviedol brat reprezentanta SR Mareka Bulka.

 

V Trenčíne by sa mali predstaviť aj družstvá zo zahraničia. „Aktuálne máme prisľúbenú účasť minimálne dvoch družstiev z Českej republiky, ktorých kvalita je naozaj výrazná. Preto pevne veríme, že všetko pôjde tak, ako sme plánovali, a turnaj sa stane medzinárodným. Z e-mailovej komunikácie je zrejmé, že záujem prejavujú stále ďalšie zahraničné kluby. Musíme byť však veľmi racionálni, nakoľko hrozba zatvorenia hraníc je stále aktuálna.“

 

Na podujatí pôjde predovšetkým o športovú stránku. „Na prvom mieste bude kvalitný florbal. Všetky mimo-florbalové resp. mimo-športové aktivity odsúvame na vedľajšiu koľaj. To znamená, že absolútnou prioritou je odohrať množstvo kvalitných zápasov. Práve z tohto hľadiska je zaujímavé, že či skončí družstvo prvé alebo posledné, má na turnaji garantovaný minimálny počet 6 až 8 zápasov. Aktuálne pracuje organizačný tím na tom, aby sa tento počet resp. minutáž zápasov upravila, nakoľko sa pokúsime využiť Mestskú športovú halu v Trenčíne na 101%. Mnoho chlapcov tak zažije český turnajový štandard, a síce, zápasovú previerku v skorších ranných resp. neskorších večerných hodinách,“ vyhlásil Bulko. „Aby som však poukázal aj na ‚zákulisie‘, máme pripravené mnohé prekvapenia, ktoré postupne uverejňujeme na našom instagramovom profile ‚trencinfloorballgames‘, kde všetkých srdečne pozývam,“ dodal.

 

Kvalitu turnaja zaručuje aj zoznam prihlásených tímov, ktorých postupne organizátori predstavujú na sociálnych sieťach. Aktuálne je známe, že sa na podujatí predstavia napríklad extraligové družstvá Grasshoppers Žilina, 1. FBC Trenčín, Snipers Bratislava či Tsunami Záhorská Bystrica. „Priznám sa, že som milo prekvapený tým, čo sa momentálne okolo turnaja odohráva. Úprimne, počas predošlých dní sme dokonca nadobudli pocit, že zvučné mená prihlásených na TFG2020 budú zárukou neoficiálnych majstrovstiev SR, na ktoré, samozrejme, všetkých pozývame a tešíme sa na nezabudnuteľné tri florbalové dni,“ tvrdí usporiadateľ akcie.

Patrik Bulko už teraz avizuje ambíciu postupného rozširovania turnaja. „Som presvedčený, že záujmom celého organizačného tímu je vybudovať akceptovanú a najmä kvalitnú medzinárodnú značku Trenčín Floorball Games. Sme pripravení turnaj v nasledujúcom roku rozšíriť o ďalšie kategórie, no najmä, posunúť aj do iných športových hál v meste Trenčín a okolí. Verím, že nezostane len pri slovách a naša vízia bude naplnená,“ povedal na záver.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter