Bluska sa na palubovke cíti dobre, cez víkend sa však zranil

Počas leta v slovenskej florbalovej obci rezonoval návrat najlepšieho trénera za rok 2019 Rolanda Blusku na palubovku. Z lavičky ŠK Lido Prírodovedec sa presunul na extraligovú palubovku a už má za sebou prvé dva štarty v sezóne 2020/2021.

Do zostavy bratislavského tímu bez väčších problémov zapadol. V úvodnom stretnutí nového ročníka proti FBC 11 Trnava (5:6) si pripísal asistenciu a dokonca ho vyhlásili za najlepšieho hráča Lida. „Na palubovke sa cítim dobre. Tréningy máme na vysokej úrovni – technicky, takticky aj kondične. S chalanmi stíham a som rád, že ma zobrali do partie. Snažím sa im to oplácať kvalitnými výkonmi a dobrými radami, ktoré im rozdávam počas zápasu,“ povedal Roland Bluska pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).  

Na palubovke zdobí 34-ročného beka najmä prehľad v hre a istota, ktorú dodáva aj spoluhráčom. Extraligovú úroveň si pritom predtým naposledy vyskúšal v sezóne 2013/2014, keď sa s najvyššou súťažou lúčil tím Dragons Bratislava. V drese tohto klubu hral aj v uplynulom ročníku v bratislavskej regionálnej lige. „Extraliga si vyžaduje oveľa väčšiu koncentráciu počas celého zápasu, akékoľvek zaváhanie súperi okamžite trestajú. V druhej lige to nie je na takej úrovni. V extralige musí byť mužstvo a hráči komplexní. Mentálne, technicky, takticky, fyzicky – tak to je,“ vysvetlil niekdajší reprezentant SR, ktorý si stihol vyskúšať už aj rolu florbalového rozhodcu.

Napriek tomu, že sa z pozície trénera pred štartom aktuálnej sezóny dobrovoľne porúčal, stále je v zápasoch Lida počuť jeho hlas, keďže často usmerňuje mladších spoluhráčov. „Pokyny, ktoré dávam nie sú na určovanie vývoja zápasu ako to bolo dosiaľ, skôr sú smerované ku konkrétnym hráčom. Radím im ako zlepšiť, zjednodušiť alebo zefektívniť hru. Teraz sa teda zameriavam na pomáhanie jednotlivcom, ale keď som bol tréner, musel som sa sústrediť na tímový výkon.“

Počas sobotňajšieho zápasu 2. kola extraligy mužov proti 1. FBC Trenčín (5:6) ho zradilo zdravie a približne v polovici stretnutia sa prestal objavovať na hracej ploche a snahu spoluhráčov o zvrátenie nepriaznivého výsledku sledoval z lavičky. „Bol som v šprintérskom súboji a ako neskúsený mladík som sa nechal situáciou ´vyhecovať´. Bol to tvrdší náraz, ako koleno dokázalo zvládnuť, takže ma teraz bolí. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať a či to bude vážne alebo nie. Dúfam, že nie,“ uzavrel Bluska, ktorý sa podľa informácií SZFB v najbližšom kole dočasne vráti na pozíciu trénera ŠK Lido. 
 



Odoberajte newsletter