Brankár sezóny vzišiel zo slovenskej extraligy

Viacero slovenských gólmanov chytalo vlani v zahraničí, no v kategórii Brankár roka v rámci ankety SZFB Florbalista roka 2020 sa na prvom mieste umiestnil muž s maskou z domácej najvyššej súťaže. Hlasujúcich najviac zaujali výkony reprezentanta SR Jakuba Klobučníka z 1. FBC Trenčín.

Pred rokom pritom chýbal v prvej trojke. „Je to pre mňa určitá forma uznania za celé roky práce a snahy, na druhú stranu určitá motivácia pokračovať ďalej v odvádzanej práci na ihrisku. Klamal by som, keby poviem, že som nečakal lepšie umiestnenie ako minulý rok, ale či to bolo dostačujúce na 'výhru', som si netrúfal odhadovať,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Jakub Klobučník.

Pred sezónou 2019/2020 sa vrátil do Trenčína z českej Ostravy. „Nerád to vravím, ale myslím si, že mi to pomohlo. Byť brankárom je veľmi rozdielne od role hráčov, a aj vnímanie našich výkonov, mám pocit, že je často veľmi rozdielne a individuálne. Mnoho ľudí hodnotí naše výkony ako zrkadlo tímu, ja však vidím často kus dobre odvedenej práce aj u brankárov z horšie postavených tímov. Keď však nemáte dobrú obranu a spoľahlivý tím pred sebou, nedokážete zažiariť ani vy,“ uviedol 28-ročný gólman.

Uplynulý ročník hodnotí, ostatne rovnako ako aj ostatní Trenčania, veľmi pozitívne. „Myslím, že sezóna bola nad očakávania dobrá. Čiastočne sa obmenil tím. Ostali tí, ktorí chceli pracovať na sebe a na tom, aby sa dosiahol výsledok. Obrana nám fungovala relatívne dobre, až na občasné individuálne chyby a keď obrana funguje, tak sa chytá omnoho lepšie.“

V hlasovaní o najlepšieho gólmana sezóny nechal za sebou kolegov z reprezentácie Rudolfa Turiaka a Rastislava Mazáka. „S Rudom a Rasťom sa poznáme už od juniorských čias. Každý z nás má iný prejav v bránke, založený na našich prednostiach a je viac menej len otázka fyzickej pripravenosti a psychickej pohody, komu sa relatívne viac darí v danom období. Patria k oporám svojich tímov a myslím, že sú zaslúžene v prvej trojke,“ uzavrel Klobučník, ktorý prispel národnému tímu k postupu na majstrovstvá sveta, ktoré sa mali uskutočniť v decembri 2020.

 

Konečné poradie ankety Brankár sezóny 2019/2020:

1. Jakub Klobučník (1. FBC Trenčín)
2. Rastislav Mazák (Sokol Královské Vinohrady/ČR)
3. Rudolf Turiak (Bulldogs Brno/ČR)
 



Odoberajte newsletter