Bučko je na severe Európy spokojný, jeho klub siahal na "double"

Šimon Bučko si pred sezónou 2019/2020 vybral za miesto pokračovania florbalovej kariéry pre našinca pomerne netradičnú destináciu. Namieril si to do klubu Benlöse v najvyššej dánskej súťaži. Toto rozhodnutie neľutuje a na severe Európy plánuje zotrvať aj naďalej.

 

„Prvý rok v Dánsku určite hodnotím pozitívne. Tento rok mi dal extrémne veľa do života z každej stránky. Som veľmi rád, že som toto rozhodnutie urobil a aj keby som sa mohol vrátiť späť do minulosti, určite by som sa rozhodol rovnako,“ povedal Šimon Bučko pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

Slovenský fanúšikovia toho o dánskej najvyššej súťaži veľa nevedia. Dá sa porovnať so slovenskou extraligou? „Veľmi nerád porovnávam veci, obzvlášť čo sa týka kvality, pretože pre každého môže kvalita znamenať niečo úplne iné. Ak by som mal len za mňa povedať, na Slovensku je výhoda, že zápasy medzi prvými ôsmimi tímami sú pomerne vyrovnané,“ myslí si rodák z Košíc.

 

„V Dánsku sú najlepšie štyri tímy na veľmi dobrej úrovni a následná kvalitatívna priepasť medzi zvyškom ligy je niekedy citeľná. Veľkú výhodu v Dánsku vidím, že väčšina ich reprezentantov hrá tamojšiu súťaž, keďže nemajú potrebu cestovať za prácou alebo štúdiom do zahraničia. To znamená, že kvalita v tímoch ostáva a družstvá nemusia prechádzať veľkými generačnými obmenami,“ dodal.

 

Ani dánska liga tento ročník nedotiahla do zdarného konca. „Pripravovali sme sa na play-off a po tréningu nám, žiaľ, oznámili, že našu ligu odložili na dobu neurčitú kvôli koronavírusu. Každého to veľmi zasiahlo a bolo to pochopiteľné. Celý rok trénujete, chodíte po večeroch na tréningy, obetujete víkendy na zápasy, aby ste na konci sezóny zdvihli trofej nad hlavu a zrazu zistíte, že ste to celé robili zbytočne. Aj keď sme na konečné vyjadrenie Dánskej florbalovej federácie čakali ešte nasledujúci mesiac, všetci sme vedeli, ako bude znieť definitívny verdikt. Súťaž skončila bez víťaza resp. bez titulu a podľa môjho názoru to bolo správne rozhodnutie,“ uviedol čoskoro 20-ročný (nar. 27. júna 2000) florbalista.

 

Benlöse pritom patrilo medzi najväčších adeptov na titul. „Pre klub to bola ohromná škoda, pretože sme túto sezónu vyhrali Dánsky pohár prvýkrát v histórii a myslím si, že sme boli skvelá partia na to, aby sme vyhrali aj ligu a získali krásne dánske 'double' - taktiež by bolo prvé v histórii klubu. Nič z toho sa však už nestane a preto sa o to musíme pokúsiť nasledujúcu sezónu,“ vyhlásil odhodlane odchovanec ATU Košice.

 

Keďže je na severe Európy spokojný, nemá veľa dôvodov rozmýšľať o zmene prostredia. „Vyzerá to tak, že si budem obliekať farby dánskych vicemajstrov aj v ďalšej sezóne. Aj keď je isté, že, žiaľ, niektorí hráči náš tím opustia, máme taktiež aj veľa florbalistov, ktorí káder doplnia, na čo sa veľmi teším. Myslím si, že aj ďalšiu sezónu budeme skvelá partia a budeme mať tie najvyššie ciele,“ uzavrel Bučko.



Odoberajte newsletter