Bude hrať v LIGE U15 dievčat aj výber Slovenska?

Začiatkom marca sa začalo prihlasovanie sa do nového projektu pod názvom Kvalifikácia do celoštátnej súťaže LIGY U15 dievčat. Vývoj situácie v súvislosti s koronavírusom pôvodný termín konania, ktorý mal byť od 24. do 26. apríla, bude minimálne posunutý. Tréneri celoštátneho výberu mladších a starších žiačok SR však prišli so zaujímavou iniciatívou.

 

„V súčasnosti je mnoho dievčat v tomto veku, ktoré nemajú kde pravidelne hrávať, alebo súťažia spoločne s chlapcami. Navyše je na škodu, že v minulosti tieto decká hrávali ženské súťaže, pretože už relatívne v mladom veku všetko predbehnú, zažijú a často u nich prichádza k zraneniam, určitej motivačnej vyhorenosti a tak končia vo florbalovej kariére, či nechcú v najlepšom veku reprezentovať svoju krajinu,“ povedal na úvod tréner spomínaného výberu žiačok Miroslav Hýlek, ktorý má prehľad o kluboch a hráčkach v nich pôsobiacich už niekoľko rokov. „Keďže spoločne s kolegami Dušanom Ďuríčkom a Štefanom Rajčanom vidíme, že šikovných dievčat máme na Slovensku čoraz menej, vítame celoštátnu súťaž klubov. Premýšľali sme ale, čo bude s dievčatami, ktoré nemajú klub, ktorý je schopný postaviť takéto družstvo do súťaže. Nechceme žiadnemu klubu zobrať ani jednu hráčku, ktorá bude mať možnosť hrať túto ligu so svojim tímom, ale radi by sme zapojili výber Slovenska zložený z dievčat, ktoré sa buď so svojim družstvom do súťaže nekvalifikujú, alebo nemajú za koho hrať,“ ozrejmil skúsený tréner.

 

Túto predstavu teda realizačný tím navrhol Prezídiu Slovenského zväzu florbalu. „Nemôžme sa sami len tak rozhodnúť. Bez schválenia kompetentných a spolupráce klubov to samozrejme nejde. Výber by hral mimo súťažne, aby dokonca nezobral motiváciu ostatným účastníkom. Nejde nám o body, diplom, či medaily ale o určitý posun vyššieho počtu dievčat, čo celkom určite bude prospešné pre ďalšie reprezentačné výbery a hlavne my tréneri budeme priamo zaangažovaní do súťaže a budeme tak mať možnosť lepšie sledovať aj hráčky pôsobiace v ostatných kluboch. Zatiaľ je to len myšlienka a uvidíme ako to celé dopadne, no my sme pripravení zapojiť sa aktívnym spôsobom,“ uzavrel Hýlek.



Odoberajte newsletter