Capitol postúpil do Hyundai extraligy, pre Sabinov sa púť v najvyššej súťaži skončila

Capitol Floorbal Team si po výhre v baráži nad Sabinovom zabezpečil účasť v najvyššej ženskej súťaži - Hyundai extraliga. Po dominantnej ceste základnou časťou 1. ligy, neskôr aj play-off, prišla najdôležitejšia časť sezóny v podobe baráže.

Po úvodnej tesnej prehre 6-5 po predĺžení si už tím z hlavného mesta zaváhanie nedovolil a troma výhrami otočil celú barážovú sériu. Hneď v druhej sezóne po založení ženskej zložky Capitolu tak dosiahol tím vedený Eduardom Szabom prienik medzi elitu. 


Hodnotenie na strane Capitolu nemôže byť iné, ako pozitívne. Pokračuje prezident klubu Eduard Szabo. "Našu druhú sezónu od založenia ženského družstva hodnotíme ako veľmi úspešnú. Základnú časť a play-off sme prešli v podstate bez akéhokoľvek zaváhania. Do baráže o postup do extraligy sme už nastúpili bez mladých hráčok, ktoré u nás hrajú formou striedavého štartu a vzhľadom k zdravotným problémom skúsenejších hráčok bola náročnejšia. Odohrali sme ju vo veľmi zúženej zostave, ale obetavosť hráčok, ktoré sa jej zúčastnili považujem za niečo nevídané. Veľkou oporou nám počas celej sezóny bola naša mladá, ale veľmi talentovaná brankárka Dada Zvarová."  


O kom je reč?

Daniela Dada Zvarová - 15 ročný brankársky talent. V baráži odchytala všetky 4 zápasy s vyše 86% úspešnosťou zákrokov. V nedávno skončenej sezóne 1. ligy žien odchytala 24 zápasov a zaznamenala 11 čistých kônt s úspešnosťou zákrokov vyše 87%. Rastie nám tu ďalší dievčenský brankársky talent. 

FOTO: Hugo Votruba

Jej kvality vyzdvihol aj tréner Sabinova - Maroš Jakubčo. "Capitol držala najmä golmanka, ktorá na svoj vek vyťahovala zákroky z ríše snov."


V Capitole si teraz doprajú trošku oddychu. Ženy si môžu užívať radostné chvíle z postupu do najvyššej súťaže, zatiaľ čo muži ešte bojujú o príslušnosť medzi elitou proti Rabči. V barážovej sérii vedú nad FBK Raptors 2-0 n zápasy. 

Pokračuje Eduard Szabo. "Po krátkom oddychu sa v klube začneme venovať tvorbe stratégie a nastavovaniu cieľov na budúcu sezónu. Už teraz vieme, že spolupráca s klubom z Modry sa nám oplatila a preto by sme v nej radi pokračovali. Je možné, že ju posunieme na ešte vyšší level."

Špecifikom víťaza ženskej baráže je, že jeho hráčky počas sezóny spoločne netrénovali, čo prináša aj negatíva a pred budúcou sezónou v najvyššej súťaži aj riziká. To si uvedomuje aj vedenie samotného klubu. "Poznáme naše silné stránky ale aj slabiny a uvedomujeme si na čom musíme do začiatku novej sezóny popracovať. Nie je tajomstvom, že sme sezónu prešli bez spoločného tréningu, aj keď sa niektoré hráčky zapájali do tréningového procesu mužov. To už môže v najvyššej súťaži predstavovať mnohé riziká s preto bude jednou z našich najdôležitejších úloh doplniť káder o hráčky s ktorými sa budeme stretávať aj na tréningoch." 

Ambície ešte nekonkretizujú

"O konkrétnych ambíciách v budúcej sezóne zatiaľ neuvažujeme. Vstupujeme do prostredia ktoré nepoznáme a jediné čo zatiaľ môžeme potvrdiť je, že chceme aby si naše hráčky schuti zahrali a cítili sa pri tom čo najkomfortnejšie."


Rolu papierového favorita Sabinov v baráži nepotvrdil. V najvyššej súťaži žien dosiahol počas stále aktuálneho ročníka len jedinú výhru a obsadil posledné miesto. V baráži sa na góly musel doslova "nadrieť" a na Capitol našiel víťazný elixír len v jedinom prípade. Podľa trénera Maroša Jakubča bol smolný najmä prvý zápas na ihrisku súperiek. 

"Do baráže o udržanie v HEX sme vstupovali ako papierový favorit ale predpoklady sa nám naplniť nepodarilo. Za obzvlášť smolný považujem prvý zápas na ihrisku súpera kde sme siahali za obratom ale dostali sme nešťastný gól minútu do konca. To bolo niečo čo nás prenasledovalo celú sériu - boli sme možno rýchlejší a florbalovejší, ale na góly sme sa museli nadrieť a vzápätí sme dokázali inkasovať po našom nedôraze. Capitol držala najmä golmanka, ktorá na svoj vek vyťahovala zákroky z ríše snov. Súperovi gratulujem a ďakujem za celú sériu a želám veľa úspechov v extralige."

 

Hráčky Sabinova sa budúcu sezónu v Hyundai extraligy nepredstavia. FOTO: Hugo Votruba


Sabinov prešiel počas sezóny obmenou kádra, odišli mu viaceré opory, čo bolo jednou z hlavných príčin umiestnenia a neskôr aj vypadnutia zo súťaže. 

"Prakticky ihneď po mojom nástupe sme riešili skladbu kádra, keďže viaceré opory tímu odišli a ako sa neskôr ukázalo, boli to veľmi citeľné straty. Káder sme mali výrazne omladený a neskúsený čo sa ukazovalo v zlomových častiach zápasov. Aj napriek tomu sme dokázali odohrať vyrovnané zápasy a byť dôstojným súperom. Počas sezóny spravili baby obrovský progres, najmä mladšie ktoré sme zapájali do zápasov a sú prísľubom do budúcna." ozrejmil tréner Jakubčo.

Pozitívom je tímový duch

Tímovosť zdobila Sabinov počas celej sezóny a napriek prehrám bojovali v každom zápase. 

"Veľmi chcem vyzdvihnúť tímoveho ducha, lebo aj keď sa nám nedarilo tak baby to nevdzávali, hecovali sa a nechávali na palubovke srdiečko za čo som na ne nesmierne hrdý. Niečo sa končí, no niečo nové sa začína. Základy, ktoré tu baby túto sezónu položili chcem ja osobne ďalej budovať a raz vrátiť Sabinov na extraligovú mapu. Týmto sa chcem poďakovať dievčatám aj klubu za dôveru, podporu a pre mňa nezabudnuteľnú sezónu."

A čo plánuje Maroš Jakubčo ďalej? "Zatiaľ je skoro uvažovať čo bude ďalej. Som naklonený myšlienke pracovať s babami ďalej, avšak budem musieť zrejme trochu obmedziť florbalové aktivity, kedže túto sezónu som pôsobil v 3 celoslovenských súťažiach a vyberalo si to svoju daň. Teraz si doprajem trochu oddych a leto ukáže čo bude ďalej."


 


Fotogaléria

Ďalšie články


Odoberajte newsletter