Čím sa zaoberajú členovia Ligovej komisie SZFB a kto v nej pracuje?

V poradí druhou komisiou, ktorú si podrobnejšie predstavíme, je Ligová komisia Slovenského zväzu florbalu, ktorá plní množstvo dôležitých úloh. Jej predsedom je skúsený florbalista, reprezentant, rozhodca, tréner a funkcionár Lukáš Blaško.

 

Členovia ligovej komisie, tak ako aj všetci ostatní, ktorí začali pracovať v Novej dekáde Slovenského florbalu, nemali veľa času na premýšľanie a tak sa s odhodlaním hneď pustili do náročnej práce. „Okolo florbalu sa pohybujem od roku 2004. V podstate od začiatku to bola a stále aj je kombinácia hráč, rozhodca a mládežnícky tréner. Neskôr som z funkcie mládežníckeho trénera prešiel k hrajúcemu koučovi mužov. Trénersky som viedol aj výbery Slovenska žiakov ale aj dorastencov na turnajoch v ČR. Z funkcionárskeho prostredia pôsobím vo Florku Košice od jeho založenia, vo zväzovej štruktúre mi približne desať rokov dozadu po odstúpení vtedajšieho predsedu rozhodcovskej komisie, prischla dočasne táto funkcia,“ povedal súčasný predseda LK SZFB Lukáš Blaško a doplnil: „Prvá úloha po zvolení do funkcie bola čisto na mne a to zvoliť si do komisie ľudí, ktorým môžem dôverovať ale nebudú len do "počtu" ale reálne sa do vecí budú zapájať a riešiť. Som veľmi rád, že komisia pracuje od začiatku v zložení Daniel Dobrovodský, Dávid Vagaský a ako sekretár pán Miroslav Bukviš. Do komisie sme chceli aj zástupcu ženského florbalu resp. ženských klubov, no po oslovení približne desiatich ľudí z tohto prostredia, neprejavil záujem o prácu v LK nikto. Našou spoločnou úlohou je v podstate riadiť všetky celoštátne súťaže a mládežnícke Majstrovstvá Slovenska. To znamená, od vypracovania predpisov, spustenia prihlasovania sa, sumár prihlásených, samotné rozpisy zápasov ale aj návrhy na zmeny v súťažnom poriadku, či už z vlastných skúseností, alebo po spolupráci a podnetoch od samotných klubov SZFB. Práce a vecí, ktoré riešime, je ešte ďaleko viac ale toto je to najhlavnejšie.“

 

Rozhodnúť sa pre tak náročnú, no hlavne zodpovednú prácu nie je jednoduché. „Povedal by som že som sa rozhodol pre túto funkciu z dvoch dôvodov. Hráčska kariéra sa mi pomaly ale isto končí a tak som nejakú takúto formu pokračovania pri florbale určite mal v hlave už dávnejšie. Druhý "podnet" bola "COVID prestávka" počas minulej sezóny. Nikto na to nemohol byť pripravený, to je zrejmé, ale chýbala mi väčšia komunikácia, hľadanie nejakého riešenia ako by sme mohli pokračovať v súťaži. A samozrejme je pre mňa dôležité, že vo vedení zväzu sú ľudia, s ktorými vzájomne posúvame slovenský florbal dopredu. Veľmi veľa vecí som riešil zo začiatku spoločne s prezidentom Martinom Kopejtkom a viceprezidentom Jurajom Hvozdíkom, v ostatnom čase s Patrikom Bulkom a taktiež s Jurajom Matejkom. A aj keď sa nájde veľa bodov, v ktorých máme na začiatku rozdielne názory, po argumentáciách oboch strán nájdeme na konci spoločnú dohodu s ohľadom na to najprospešnejšie riešenie pre kluby.  Je to veľmi obšírna téma prečo som sa takto rozhodol ale toto sú asi hlavné body,“ povedal Blaško.

 

Nie každá komisia má svojho sekretára. Tá ligová ho veľmi potrebuje a je ním Miroslav Bukviš. „Mojou prácou je komunikácia s klubmi hrajúcimi celoštátne súťaže, ako aj práca s elektronickým systémom ISF. Obsah komunikácie sa odvíja od aktuálneho obdobia, v ktorom sa sezóna nachádza. Napríklad v júli sa u mňa sústreďovali prihlášky klubov, ktoré sa prihlasovali do celoštátnych a niektorých regionálnych súťaží. Vykonával som ich evidenciu, následne som klubom potvrdzoval ich prijatie a informoval som ekonomický úsek o obdržaných prihláškach, aby im mohli byť vystavené platobné príkazy. Toto leto pribudla aj príprava súťaže POHÁR SZFB. Bolo treba vytvoriť predpis k tejto novej súťaži a odkomunikovať ho s klubmi ako aj na dvakrát si overiť záujem prihlásených klubov o účasť v tejto súťaži, nakoľko sa priebežne menili pandemické podmienky a napriek tomu, že sa uvoľňovali, sa niektoré kluby, ktoré pôvodne prejavili záujem o účasť v pohári, nakoniec museli stiahnuť svoju prihlášku, lebo napríklad v halách boli zriadené očkovacie centrá, alebo už mali rozbehnutú letnú prípravu či mali ešte málo zaočkovaných hráčov. A čo sa týka práce s ISF, tak tá spočíva vo vytváraní každej jednej celoštátnej súťaže pred sezónou na základe počtu prihlásených družstiev do jednotlivých súťaží v prostredí ISF. Každý jeden názov družstva ako aj dátumy a časy jednotlivých zápasov treba ručne vpisovať do ISF. Následne vznikne výsledkový servis, ktorý uvidí florbalová verejnosť na webe SZFB. Takže ak to mám zosumarizovať, mojou náplňou práce je komunikácia s klubmi hrajúcimi celoštátne súťaže a administrácia celoštátnych súťaží,“ ozrejmil veľmi podrobne svoju činnosť Miroslav Bukviš.

 

Okrem predsedu a sekretára má Ligová komisia SZFB ešte dvoch členov, ktorí medzi sebou úzko spolupracujú. Sú nimi Daniel Dobrovodský a Dávid Vagaský. „S kolegami Lukášom a Danielom sa mi spolupracuje veľmi dobre. V podstate to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa rozhodol prijať túto ponuku. Chcel som pracovať s ľuďmi, ktorým plne dôverujem a na ktorých sa môžem spoľahnúť pri dôležitých rozhodnutiach. Čo sa týka rozdelenia úloh, je to veľmi jednoduché. Všetky rozhodnutia tvoríme spoločne, takže o nejakom presnom špecifikovaní rozdelenia sa nedá hovoriť. Na našu spoluprácu sa teším a verím, že s našim pôsobením budú spokojné najmä samotné kluby,“ uzavrel Dávid Vagaský.



Odoberajte newsletter