Čo je kreatín?

Štvrtou témou série „Výživové doplnky“ z dielne Antidopingovej agentúry SR je kreatín. Čo je kreatín? Akú má funkciu v ľudskom tele? Je dôležité túto látku dopĺňať prostredníctvom výživových doplnkov? Snažili sme sa zhrnúť fakty, ktoré sa odvolávajú na vedecké štúdie. Mnoho ľudí, odborníkov, ale aj samotných športovcov má na kreatín svoj názor. Pre nás je dôležité vysvetliť, ako kreatín funguje a čo od jeho užívania očakávať.

 

Ide o výživový doplnok, ktorého sa falošný marketing netýka vôbec?

 

Nie. Zdrojom zväčša nepodložených tvrdení o kreatíne sú jeho „nové“ formy, ktoré deklarujú lepšie fyzikálne a chemické vlastnosti, ako aj biologický účinok v porovnaní s jeho pôvodnou formou kreatín monohydrátom.

 

Jäger a jeho kolegovia analyzovali širokú škálu „nových“ foriem kreatínu, zahŕňajúc bezvodý kreatín, kreatín etylester, kreatín malát (3:1), kreatín metylester HCl, kreatín citrát (3:1), kreatín malát (2:1), kreatín pyruvát, kreatín ?-amino butyrát, kreatín ?-ketoglutarát, kreatín fosfát sodný, kreatín taurinát, kreatín pyroglutamát, kreatín ketoizokaproát, kreatín orotát (3:1), kreatín dekanoát a kreatín glukonát.

 

Napriek odvážnym tvrdeniam propagujúcim tieto „nové“ formy kreatínu, analýza nepreukázala zlepšenie bezpečnosti a účinnosti výživového doplnku. Navyše, pokým status kreatín monohydrátu je podložený veľkým množstvom štúdií, o týchto „nových“ formách sa to v tomto momente tvrdiť nedá.

 

Celý príspevok s podrobnými informáciami nájdete TU.



Odoberajte newsletter