ČO ROBIA DNES? Kender sa naplno venuje trom deťom, má nasledovníka

Na slovenských palubovkách sa pohyboval, keď florbal v krajine pod Tatrami iba začínal. Matej Kender celú svoju kariéru zasvätil jedinému klubu – ATU Košice. Predstavil sa na troch majstrovstvách sveta v C-kategórii, vrátane tých, ktoré sa organizovali v Bratislave.

 

Medzi úspechmi chýba extraligový titul

„K florbalu som sa dostal ako slepé kura k zrnu. Na vysokej škole si trebalo zvoliť šport na telesnú výchovu a vyhral florbal. V tom čase to bol ešte málo známy šport. Ja som mal rád hokej a tak som nemusel veľa rozmýšľať,“ povedal Matej Kender pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

S košickým ATU získal viacero medailí, no na samotný vrchol nikdy nedosiahol. „Viackrát sme boli druhí či tretí. Mrzí ma, že sa nám nepodarilo získať titul, boli sme k tomu veľmi blízko. Čo sa týka individuálnych štatistík, pozbieral som toho dosť veľa. V tom čase sme sa stále naťahovali v lige s Marekom Krchňákom, kto bude lepší, ale väčšinou to padlo na mňa! V tejto rubrike ma však predbehol, takže konečne vyhral on,“ podpichol 36-ročný Košičan niekdajšieho rivala. 

 

Brankári ho nemali radi

Svojho času patril medzi najproduktívnejších útočníkov v slovenskej extralige. Odrazilo sa to aj na medzinárodnej úrovni, keď počas troch svetových šampionátoch C-kategórie získal v 13 zápasoch 26 bodov (17+9).  

„Keď som hral, dával som do toho všetko a to vedeli aj chlapci, ktorí so mnou hrali v klube alebo v reprezentácii. Vedeli, že keď mi hodia loptičku, bude z toho gól. Viem, že ma brankári nemali radi – či už Igor Gažo z Dragons, Adam Kalčok z Hurikánu či Gabo Mészáros z Trenčína. Hoci presne vedeli, čo spravím, tak loptička skončila za ich chrbtom a na tom sme sa vedeli stále zasmiať. Aké boli moje silné stránky sa treba spýtať práve tých gólmanov, ktorí lovili loptičky zo siete. Bol som rýchly a pri mojom šťastí aj z ničoho nič padol gól. Jeden čas sme mali taktiku, že náš brankár Peťo Antoš to vedel perfektne hodiť cez stred do brejku. Neskôr to robil aj Adam Kalčok v reprezentácii,“ vyhlásil bývalý florbalista.

 

Ak by prestúpil, tak jedine do Dragons

 

„Vďaka florbalu som spoznal veľmi veľa skvelých ľudí. Nemôžem zabudnúť na nášho ‚Šéfka‘, ako voláme vedúceho klubu Juraja Dudoviča, bez ktorého by nebol ATU. Raz som povedal, že ak by som mal prestúpiť, tak jedine do Dragons, v tom čase tam bola skvelá partia, či už Marek Krchňák s tou svojou jednou smiešnou kľučkou, Vlado Bereš alebo Granecovci.“

 

Z čias florbalovej kariéry mu zostalo množstvo vtipných príhod. „Ako som už spomínal, niekedy mi gól padol z ničoho nič. Keď sme boli na majstrovstvách sveta v Madride, bývali sme v chatke s Adamom Kalčokom a Marekom Marušincom z Hurikánu. Spoluhráč z ATU Tomáš Petruška spomenul, že mi gól uznajú, aj keď ho nedám, iba mi stačí zdvihnúť ruky. Na druhý deň sme hrali s Kórejcami a po prihrávke som trafil bočnú sieť. Vyzeralo to ako gól, tak som zdvihol ruky a rozhodcovia to uznali. V tom momente vybehol Adam so smiechom z bránky a divil sa, ako je to možné,“ zaspomínal si Kender.

 

Čo robí dnes?

Aktívnu kariéru už ukončil, no v prostredí ATU Košice sa pohybuje stále: „Mám pomaly jedenásťročného syna, ktorý hrá práve za ATU. Je šikovný a darí sa mu, takže ho v tom podporujem. Dokonca ma už prekonal, keďže vyhral aj titul majstra Slovenska. Ja som hrával s číslom 12, ktoré, ak sa dalo, som nemenil za nič. Toto číslo teraz prešlo aj na môjho Bombula, ktorý ho tiež nosí.“

„Mám tri krásne a najmä zdravé deti. Okrem 10-ročného Maťka aj 3-ročnú Veroniku a 2-ročnú Dominiku. Väčšinou sa im venujem na plný úväzok. Momentálne pracujem v U. S. Steel Košice. Ako zmenový inžinier mám na starosti riadenie liniek,“ uzavrel.



Odoberajte newsletter