ČO ROBIA DNES? Pavol Heleš je vďačný obom trenčianskym klubom, teraz pracuje s nábytkom

Pavol Heleš v minulosti brázdil extraligové palubovky v drese 1. FBC Trenčín, neskôr hral aj za mestského rivala AS Trenčín. Patril aj ku stabilným členom slovenskej reprezentácie, v roku 2012 sa predstavil na majstrovstvách sveta. Už dlhšie by ste ho však na súpiskách extraligových tímov hľadali márne.


Vyskúšal si oba kluby pod hradom Matúša Čáka

„Môj prvý kontakt s florbalom bol v roku 2005, keď som sa zúčastnil na nábore, ktorý robil Miro Sága s partiou okolo, a stal som sa hráčom 1.FBC Trenčín v ktorom som pôsobil deväť pekných rokov plných zážitkov s úžasnou partiou, na ktorú rád spomínam - Braňo Kovalčík, Fero Jurík, Maťo Šedivý, Mário Matušinec a mnoho ďalších, keby ich mám vymenovať, bol by som tu do rána. S touto partiou a nadštandardnými podmienkami v klube sme získali štyri tituly, ako klub sme sa zúčastnili aj na kvalifikácií v Lige majstrov, kde nám to ušlo párkrát o vlások. Potom prišla zmena a stal som sa hráčom AS Trenčín, kde som aj svoju kariéru v podstate ukončil. V AS Trenčín som zažil toho strašne veľa, oproti 1. FBC tam bola taká rodinnejšia atmosféra, na čele s Jurom Matejkom. Obidvom klubom som vďačný, že som mohol byť ich súčasťou. V roku 2018 sa mi obnovilo zranenie a musel som športovú kariéru ukončiť,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Pavol Heleš.


Na palubovke patril k výbušným typom hráčov, ktorého bolo náročné prehliadnuť. „Vždy som dával maximum do každej situácie nikdy som nič neodflákol. Snažil som sa podať maximálny výkon a nič neľutujem. Možno jednu vec, že som prežíval zápasy emotívnejšie k rozhodcom, z čoho isto nemali radosť,“ vyhlásil.


Majstrovstvá sveta v roku 2012

V roku 2012 sa starší z bratov Helešovcov predstavil na majstrovstvách sveta, kde Slovensko obsadilo historické ôsme miesto. „Pre mňa to bol úplný vrchol florbalovej kariéry a som nesmierne rád, že som bol súčasťou tejto partie, bol to neskutočný športový zážitok. Nikdy v živote na to nezabudnem - na tie momenty, otvárací zápas proti Švajčiarom pred plnou halou alebo štvrťfinále so Švédmi. Trošku ma mrzí ten posledný duel o umiestnenie, kde sa nám skomplikovala cesta. Osobne si myslím, že ten konečný výsledok mohol byť ešte lepší ako celkové ôsme miesto. Na tú partiu a zážitky nikdy nezabudnem,“ zaspomínal si dnes už 32-ročný bývalý útočník.

 


„Florbal mi dal toho strašne veľa, spoznal som veľa skvelých ľudí, s ktorými mám milión zážitkov, na ktoré rád spomínam a nikdy nato nezabudnem. Neľutujem ani sekundu, ani jedno rozhodnutie, ale najviac sa mi páčilo hrať v jednom tíme s bratom, či už v klube alebo v reprezentácii, toto ma tešilo a napĺňalo najviac, prežívať tie chvíle spoločne.“


Zlomil 30 hokejok za sezónu

Spomenul si aj na florbalové začiatky, keď mu robil starosti nespoľahlivý materiál. „Vtedy ešte neboli také kvalitné hokejky a ja som mal takú nešťastnú sezónu, že som zlomil hádam tridsať hokejok. Už si spoluhráči robili zo mňa srandu, že mi dajú roxorovú tyč miesto hokejky. Vždy sa ma chalani pýtali, čo s tým robím a doteraz som nato neprišiel,“ pokrčil plecami.


Z florbalového sveta sa vinou zranenia vytratil, stále sa ho však snaží pozorovať z úzadia. „Florbal som sledoval pravidelne, pokiaľ bola situácia ešte normálna. Žiaľ, momentálne sa na Slovensku nehrá, tak sledujem českú extraligu, ak mi vyjde čas. Okolo florbalu sa posledné tri roky nepohybujem, nakoľko mi to nedovoľujú pracovné povinnosti.“


„Osobne si myslím, že florbal na Slovensku veľmi napreduje, je rýchlejší, technickejší a zlepšuje sa to aj po taktickej stránke. Konečne sa naplno prejavuje dlhoročná práca s mládežou a deťmi, ktoré sú úplne zamerané na florbal a začínajú s ním odmalička a nemusia sa u nich odstraňovať zlozvyky ako u nás, ktorý sme skončili s hokejom alebo hokejbalom. Veľmi ma teší sledovať, ako sa čím ďalej, tým viac mladých chalanov dostáva do zahraničných klubov, kde hrávajú pravidelne a zbierajú skúsenosti. Tak, ako v každom športe, mládež je budúcnosť a treba ju brať veľmi zodpovedne,“ dodal.


Využíva každú možnosť na šport

A čo robí dnes? „Momentálne je to ťažká situácia asi pre každého jedného. Využívam každú možnosť na turistiku so psami, bicykel a sem-tam si odskočím na ryby sa odreagovať. Zamestnaný som vo firme zameranej na výrobu nábytku,“ uzavrel Pavol Heleš.



Odoberajte newsletter