ČO ROBIA DNES? Vasilenko vymenil hlavné mesto za Tatry, Lidu želá úspech

V drese ŠK Lido Prírodovedec si zahral v prvej i druhej najvyššej domácej súťaži. Andrej Vasilenko patril medzi opory a najproduktívnejších hráčov tímu a aj preto ho v bratislavskom klube považujú za jednu zo svojich najväčších osobností. Koniec kariéry pôvodne ohlásil po sezóne 2014/2015, keď pomohol Lidu udržať sa medzi slovenskou elitou, po dvojročnej odmlke sa však na extraligové palubovky nakrátko vrátil.

 

Z Púchova až k opore ŠK Lido

„V podstate celú florbalovú kariéru mám spojenú s bratislavským Lidom, spomínam si aj na pár striedavých štartov medzi kamarátmi v Púchove. Letné turnaje sme zase riešili v rámci tímu, ktorý vznikol na Ekonomickej univerzite. Medzi úspechy radím postupy do extraligy či vyhraté akademické majstrovstvá SR,“ povedal Andrej Vasilenko pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

Ako mnohí ďalší, aj on na florbal prešiel z ľadového hokeja. Prvé skúsenosti zbieral v mestskej lige v Púchove. „Prvýkrát som sa s florbalom stretol ešte niekde na hokejovej škole, keď sme to mali ako doplnkovú aktivitu. Reálnejšie som sa k florbalu dostal koncom strednej školy, keď sme spustili v Púchove mestskú ligu. Naplno som sa mu začal venovať na ‘výške’, keď ma Peťo Štrbáň zobral medzi Liďákov. To som už musel ukončiť hokejovú kariéru a venovať sa len florbalu. S Lidom to bolo divoké, väčšinou sme boli na hrane extraligy a M1, ale partia, ktorá tam bola, vedela vždy potiahnuť na ploche, ale aj mimo nej, ak bolo treba. Boli to pekné časy, na kariéru mám iba pozitívne spomienky,“ uviedol niekdajší bývalý útočník.

 

„Florbalu bolo treba obetovať množstvo času a nejaké tie peniaze, ale rozhodne to stálo za to. Získal som mnoho zážitkov, spoznal nové miesta, keďže sme s chalanmi precestovali aj zahraničné turnaje v Amsterdame, Prahe či Ľubľane. Najmä som vďaka florbalu mal možnosť stretnúť a spoznať množstvo zaujímavých ľudí.“

 

Produktívny útočník s trash-talkom

Aké boli vo florbale jeho najsilnejšie zbrane?  „Experti by určite povedali, že vycibrená technika a extrémna rýchlosť! Keby som mal hodnotiť sám seba, tak najsilnejší som bol v technike, ktorú dnes v NHL moderne volajú trash-talk. Neviem, či som bol v niečom výnimočný, ale nejaké kanadské body som nazbieral, takže si nahováram, že som predsa len niečo vedel,“ prezradil Vasilenko.

 

Aj dnes už 33-ročný bývalý florbalista dostal priestor podeliť sa s veselou historkou, ktorá sa viaže ku kariére. „Príhod by bolo veľa, ale neviem, koľko z nich by sa dalo zverejniť! Možno jedna pikoška zo šatne pred zápasom. Tréner číta zostavu: ‘Vasil, Gunťo, Holbič‘. ‘Tréner, Holba tu nie je’. ‘Čo? Ako to, že tu nie je, veď som ho viezol v aute!’ (Neviezol.)“

 

Lidu želá medailu z extraligy

Po sezóne 2014/2015, keď pomohol Lidu zachrániť sa v extralige, oznámil, že nastal čas zavesiť florbalku na klinec. Do diania sa napokon nakrátko vrátil v ročníku 2017/2018, keď podľa oficiálnych štatistík odohral dvanásť zápasov v najvyššej súťaži. „Teraz je to trochu horšie, ale už sa teším, keď si budem môcť ísť zahrať za starých pánov Legendárnu ligu do Záhorskej Bystrice. Je to už skôr relax a zábava, aj keď treba priznať, že niektoré zápasy majú náboj skoro ako za starých čias. Samozrejme, stále sledujem, ako sa darí ‘Liďákom‘ či ‚exliďákom‘ na legionárskych chodníčkoch a držím im palce, aby sa im podarilo čo najskôr získať nejakú tú extraligovú medailu,“ podporil na diaľku svojich bývalých spoluhráčov.

 

Myslí si, že florbal sa uberá správnym smerom. „Zmena bola viac-menej nevyhnutná, veď v našej generácii hrali florbal vo väčšine prípadov bývalí hokejisti či hokejbalisti s mnohými (dobrými aj zlými) návykmi z týchto športov. Dnes už má slovo generácia, ktorá vyrástla s florbalom ako prvým a hlavným športom a je to vidno na technickej aj taktickej vyspelosti. Tiež je skvelé, že máme hráčov a hráčky, ktorí sa dokázali výrazne presadiť aj v kvalitných zahraničných ligách. A myslím si, že je vidieť posun aj v marketingu, veď získať veľkého partnera pre ženskú extraligu je úspech, ktorý môže pomôcť ešte viac spopularizovať florbal a pritiahnuť ku nemu čo najviac detí,“ tvrdí "Vasil", ako znie jeho prezývka.

 

Čo robí dnes?

Zhon z hlavného mesta vymenil za čerstvý horský vzduch. „Presťahovali sme sa s rodinkou do Tatier a trošku sme sa s manželkou pustili do podnikania v cestovnom ruchu. Keďže doba tomuto biznisu teraz veľmi ‘praje’, tak som vďačný za regulárny ‘job‘ v bankovníctve, ktorý nás reálne živí. Voľný čas mi intenzívne vypĺňa 14-mesačný syn. Vyzerá, že bude praváčik, tak uvidíme, čo budúcnosť prinesie,“ uzavrel Vasilenko.



Odoberajte newsletter