Čonka-Skyba hlási návrat na palubovku, bude hrať za Vítkovice

Slovenský florbalový reprezentant Filip Čonka-Skyba sa dočkal návratu na palubovky. Po zotavení sa z letnej operácie zraneného ramena podpísal zmluvu s Vítkovicami, účastníkom českej superligy.

Posledný zápas odohral 23-ročný útočník ešte na prelome januára a februára v Poprade počas kvalifikácie majstrovstiev sveta 2020, ktoré napokon preložili na budúci rok. Tam sa rozhodol, že absolvuje chirurgický zákrok dlhodobo problémového ramena, ktorý bol pôvodne naplánovaný na marec, ale pre pretrvávajúcu pandémiu sa dostal na operačný stôl až v júni. Paradoxne mu však pandémia aj pomohla, keďže nevynechal oveľa viac zápasov ako ostatní florbalisti. Navyše má ďalší rok na prípravu na svetový šampionát.

Po necelom polroku od operácie je odchovanec ATU Košice pripravený vrátiť sa do súťažného diania a nebude to v materskom klube, v ktorom sa objavil v uplynulej sezóne, ale v českých superligových Vítkoviciach. „Zdravotne som na tom už celkom dobre, čo ma obmedzuje, tak je už zrejme iba hlava. Ešte pred odchodom do ATU Košice som mal krátky rozhovor s trénerom Vítkovíc Pavlom Brusom, a v podstate celé moje zotavovacie obdobie sa o mňa zaujímal a dával mi na javo, že z ich strany ten záujem je. Ja sa, samozrejme, chcem po florbalovej a športovej stránke posunúť vpred,“ povedal Filip Čonka-Skyba pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

Vo Vítkoviciach už niekoľko týždňov trénuje a pripravuje sa na návrat do zápasového rytmu. „S tímom som už asi dva mesiace. Myslím si, že kolektív ma rýchlo prijal, stále sa ma pýtajú na pocity po tréningu a na zdravotný stav. Časom však určite dôjde aj na iné témy. Chlapci sú veľmi priateľskí a cítim sa medzi nimi dobre.“

S českým florbalom už má skúsenosti, v rokoch 2017-2019 pôsobil v konkurenčnom tíme FBC Ostrava. „Zázemie je dosť odlišné, keďže FBC Ostrava patrí v tomto medzi najlepšie kluby v Česku. Majú klubový autobus, vlastnú halu, posilňovňu, wellness či v šatni miesta s menovkami. Vo Vítkoviciach to síce nemajú všetko pod jednou strechou, ale absolútne nič mi nechýba a všetky služby pre hráča fungujú. Prístup je iný, vo Vítkoviciach panuje pohoda a zábava doprevádzaná kvalitným tréningom. V FBC bolo často cítiť nepohodu a napätie. To určite plynie aj z postavenia v tabuľke,“ vyhlásil.

Kedy sa predstaví aj v ostrom zápase ešte ani sám nevie. „Možno to bude už tento týždeň,“ uzavrel Čonka-Skyba.

To, že Vítkovice mali v merku reprezentanta SR už dlhšie, potvrdujú aj slová hlavného trénera. „Je to mladý a talentovaný florbalista s čuchom na góly. Filipa v ostatnej sezóne obmedzovali zranenia, ale mal som ho už dlhšiu dobu v hľadáčiku. Som rád, že sa svojou usilovnosťou dostáva späť do formy a na tréningoch už ukazuje, aké má kvality. Zrejme mu nejaký čas bude trvať aklimatizácia, ale ak potvrdí svoju kvalitu a bude na sebe chcieť ďalej pracovať, zvýši našu kreativitu a útočnú silu. Teším sa, keď ho uvidím v zápase,“ dodal pre portál florbal.cz kouč aktuálneho lídra českej superligy Pavel Brus.



Odoberajte newsletter