Čonka-Skyba má za sebou prvú sezónu vo Vítkoviciach, pozíciu v tíme nemá istú

Slovenský reprezentant Filip Čonka-Skyba má za sebou prvú sezónu v drese českých Vítkovíc. Ostravský tím napokon v špecifickom ročníku na vytúžený titul nedosiahol a obsadil konečnú druhú priečku. 

 

Dvadsaťtriročný útočník podpísal zmluvu s Vítkovicami v závere novembra, keď sa zotavil po júnovej operácii problémového ramena. „Rameno držalo super, za odvedenú prácu som doktorovi veľmi vďačný. Taktiež Jakubovi Blaškovi za pomoc,“ povedal Filip Čonka-Skyba.

 

„Sezóna bola úprimne náročná, v októbri to síce ešte vyzeralo, že možno ani nebudeme hrať, po tom,  čo súťaž kvôli covidu prerušili. Nakoniec sa Livesport superliga pretiahla až do polovice júna. Ja som sa síce oficiálne pripojil k tímu až v novembri, ale ostatní chlapci mali v podstate 13 mesačnú sezónu a psychická či fyzická únava bola citeľná. Konečné druhé miesto bolo preto ešte o niečo väčším sklamaním,“ uviedol účastník majstrovstiev sveta v rokoch 2016 a 2018.

 

V štrnástich zápasoch základnej časti českej superligy získal sedem bodov za tri góly a štyri asistencie. Vo vyraďovacej fáze ročníka pridal ďalšie dva body (1+1) pri deviatich štartoch.  „V sezóne som sa ocitol v situácii, že moja rola v tíme raketovo rástla, vtedy som sa cítil herne šťastný, keďže som mohol hrať vo formácii s hráčmi, ku ktorým som ako malý chlapec vzhliadal. Potom ma postihol covid. Po nie ideálnom priebehu ochorenia a karanténe bol v pláne jediný tréning a následne zápas s Mladou Boleslavou, ktorý som fyzicky neustál. Následne som bol v sérii zápasov často stiahnutý z ihriska kvôli vysokým srdcovým tepom, a teda som preventívne na nejaký čas z vysokého tempa vo Vítkoviciach vypadol a podstúpil lekárske vyšetrenia, či je srdiečko po covide v poriadku. Odvtedy sa moja tímová rola s blížiacim sa play-off prepadávala. Tréner a vedenie to v závere sezóny zhrnuli slovami: ‘Florbal ťa nemusíme učiť hrať, ide o tvoju fyzickú pripravenosť,‘“ prezradil Čonka-Skyba.

 

Počas sezóny Vítkovice na krátky čas angažovali mladých slovenských florbalistov Tomáša Kvasnicu a Ladislava Mirta, ktorí aj po prechode z domácej extraligy do českej najvyššej súťaže potvrdili svoje kvality. „Každý Slovák v českej lige mňa osobne teší. Bolo vidieť, že chlapci prvýkrát opustili ‘mamahotel‘ , a preto sme z nich často mali srandu. Chlapci sa hneď v prvom zápase bodovo presadili. Určite majú obaja čo ponúknuť českej lige a dúfam, že ich tam ešte uvidím,“ povedal ich starší reprezentačný kolega, ktorý má s českým florbalom už bohaté skúsenosti, keďže v minulosti už pôsobil v FBC Ostrava.

 

Vítkovice majú tradične iba tie najvyššie ambície a iné to nebolo ani v sezóne 2020/2021. Napokon sa museli uspokojiť so striebornými medailami, keďže v superfinále po sérii kontroverzných rozhodnutí arbitrov prehrali s Mladou Boleslavou 3:6. „Myslím, že tohtoročné superfinále divákom ukázalo, ako je tento projekt zle nastavený a prečo by sa mal Český florbal vrátiť ku klasickej sérii. V superfinále o víťazovi ligy môžu rozhodnúť práve takéto kontroverzné rozhodnutia, čo nie je fér. Nejde však viniť rozhodcov. Z tých troch gólov, ktoré padli po očividných porušeniach pravidiel, boli dva priestupky veľmi ťažko viditeľné. Neviem si ani predstaviť, ako sa museli cítiť rozhodcovia, keďže aké zlé rozhodnutia učinili, videli už o pár sekúnd neskôr na veľkoplošnej obrazovke, avšak v pravidlách je stanovené, že nemôžu svoje rozhodnutie zobrať späť na základe videozáznamu. Nejde viniť rozhodcov, ale systém,“ pokrčil ramenami odchovanec ATU Košice.

 

Na akej florbalovej adrese bude pôsobiť v budúcom ročníku ešte ani sám nevie. V jednom z najlepších českých tímov sa však cítil dobre. „Rád by som vo Vítkoviciach ostal, ale pravdou je, že nemám istú pozíciu a rozhodne sa po letnej príprave. Vyššia herná kvalita ako majú Vítkovice, sa mi zatiaľ nenaskytuje, a v mojom záujme pre nasledujúcu sezónu je seba čo najviac florbalovo posunúť vpred. Nemôžem však na 100% povedať, kde budem pôsobiť. Čakajú nás majstrovstvá sveta v Helsinkách a bolo by pekné dosiahnuť pre Slovensko úspech a pritiahnuť potencionálnych nadšencov, aby florbal mohol v kluboch na Slovensku napredovať,“ upozornil.

 

V priebehu uplynulého týždňa sa zúčastnil na zraze reprezentácie SR. Národný tím sa zišiel po takmer ročnej odmlke a už zajtra a v sobotu absolvuje dvojzápas proti Česku. „S niektorými chlapcami som sa po roku a pol, čo som nebol v reprezentácii, musel zoznamovať. Už tréner Koutný nám mnohým už v juniorských časoch vniesol do reprezentačného tímu veľmi dobrú priateľskú, až rodinnú atmosféru, a ja sa na chlapcov vždy teším,“ uzavrel Filip Čonka-Skyba. 



Odoberajte newsletter