Čonka-Skyba v tejto sezóne dohral

Aktuálna sezóna sa pre slovenského reprezentanta Filipa Čonku-Skybu skončila predčasne. Dôvodom je dlhodobé zranenie ramena, pre ktoré musí účastník nedávnej kvalifikácie majstrovstiev sveta 2020 absolvovať operáciu.

 

Stále iba 22-ročný útočník laboruje s problémovým ľavým ramenom už od septembra 2018, keď po súboji s reprezentačným spoluhráčom Erikom Moravčíkom zacítil ostrú bolesť, ktorá sa občas vrátila. Ďalší negatívny impulz prišiel vo februári 2019, keď sa mu v drese FBC Ostrava odlomil kúsok z ramennej kosti. Po dvoch mesiacoch sa k florbalu vrátil, no problémy pokračovali a dokonca sa stupňovali. „Rameno som nerehabilitoval a v podstate neriešil, pretože už ma nebolelo, avšak prišli súboje a pády a začínal sa objavovať iný typ bolesti, keď som si ho jemne podtvrtol asi dva či tri razy. To som si vždy musel dať aspoň týždeň pauzu, kým ma boleli natiahnuté úpony v ramene. Tieto podtvrtnutia prešli až do subluxácie, čo je v podstate vykĺbenie, ale hlavica ostáva v kĺbovej jamke, len sa vyrotuje do neprirodzeného stavu,“ ozrejmil Čonka-Skyba.

 

„Išiel som teda opäť na magnetickú rezonanciu, kde sa mi potvrdila Bankartova lézia - trhlina v labrume (väzivový obal okolo kĺbu) v rozsahu 27 milimetrov. V 90% prípadoch sa to operuje, pretože toto väzivo sa nezhojí časom a preto je potrebné ho prišiť. Chcel som sa vtesnať do tých 10% prípadov, keď sa rameno spevní svalstvom. S tým som aj prišiel do slovenskej extraligy, že nebudem mať toľko tréningov ako v Česku a nebudem rameno namáhať tak často. Žiaľ, klamal som si. Ak by som florbal hrať nechcel, tak na operáciu ani nepôjdem, pretože zásah do tela nie je nikdy príjemný a žiadaný. Cítim však, že mám v sebe potenciál a že ešte mám čo ponúknuť. Okrem toho florbal milujem. Dal mi kamarátov, príbehy a vyrástol som pri ňom. Každý môj deň je s ním spojený. Preto som sa rozhodol pre operáciu, po ktorej má čaká 6 mesačná pauza a poctivá rehabilitácia,“ ozrejmil hráč ATU Košice, ktorý sa do tohto klubu vrátil iba v závere uplynulého kalendárneho roka.

 

Pre operáciu sa rozhodol po poslednej subluxácii, ktorá nastala počas tréningu po spomenutej kvalifikácii MS. Chirurgický zákrok podstúpi Čonka-Skyba v závere marca v Košiciach a rád by sa do hry vrátil ešte pred tohtoročnými majstrovstvami sveta. Svetový šampionát, na ktorý si vybojovalo miestenku aj Slovensko, sa uskutoční v decembri vo fínskych Helsinkách.



Odoberajte newsletter