Dárius Siheľský: „Ukázala sa nevyhnutnosť, v najbližších rokoch organizovať zrazy, ktoré majú viacdennú formu.“

Takmer pol stovky reprezentantov z kategórie dorastenci, sa počas rozšíreného víkendu zišlo na komplexnom sústredení v Žiline. Chlapci boli rozdelení do dvoch skupín na západnú a východnú časť výberu. V každej z nich sa nachádzalo po 23 účastníkov.

 

„Tento zraz bol prvý svojho druhu, pretože sa na ňom neriešil len florbal, ale aj vzdelávanie športovcov – florbalistov. Dorastenci mali dve prednášky, ktoré boli zamerané na aktuálne témy, ako výživa športovca a dôležitosť kondičnej prípravy. Najmä druhá téma rezonuje aktuálne na florbalovom Slovensku najčastejšie, preto sme sa jej venovali aj v bohatej diskusií. Z nej vyplynulo, že drvivá väčšina slovenských klubov sa zameriava mimo letnej prípravy, ak vôbec nejakú majú, čisto len na špecializáciu – florbal a rozvoj kondície nechávajú na samotných mladých športovcov, ktorí to vo veľkej väčšine nevedia, ako na to. Tento fakt je následne viditeľný v juniorke, kde riešiť túto tému je už pomerne neskoro, keďže športovci sa majú v danej vekovej kategórií venovať najmä rozvoju technicko-taktickej zložke hry,“ povedal jeden z trénerov výberu dorastencov Dárius Siheľský a doplnil: „Ak Slovenský florbal chceme niekam posunúť, musíme mať kvalitných trénerov, ktorí svojim zverencom pomôžu sa po všetkých stránkach rozvíjať. Ak takýchto trénerov nemáme, musíme ako zväz zabezpečiť týmto športovcom možnosť sa rozvíjať inak a to napríklad zabezpečením kondičného konzultanta alebo až konzultantov, ktorí by sa venovali všetkým hráčom pôsobiacim v mládežníckych výberoch. Na zraze bola väčšina hráčov, čo sa chcú rozvíjať, ale nevedia ako a my im musíme pomôcť! Tento zraz ukázal nevyhnutnosť v najbližších rokoch organizovať práve takéto zrazy, ktoré majú viacdennú formu a kde sa okrem florbalu venujeme edukácii. Rozvíjať športovca v mužskom (ženskom), prípadne v juniorskom veku, je už neskoro a preto treba zabrať najmä v období nástupu puberty, teda v období vekovej kategórie žiaci/žiačky a dorastenci/dorastenky. K tomu samozrejme lepšie prerozdeliť financie zväzu z mužskej/ženskej zložky práve do mládežníckej zložky.“

 

Na sústredenie výberu dorastencov ZÁPAD boli do Žiliny nominovaní:

Brankári:

Matej ČELLÁR (Floorball Academy Trnava), Dávid ŠTETÁK (Snipers Bratislava), Adam LÍŠKA (1. FBC Florbal Trenčín)

Hráči:

Marek ORIEŠEK (FBK AS Trenčín), Timotej KOLLÁR (FBK AS Trenčín), Martin BÚTORA (FBK Púchov), Timotej ŠEVČÍK (FbO Žochár Topoľčany), Damian ŠIŠA (VŠK PdF UK Hurikán Bratislava), Peter JUHÁS (VŠK PdF UK Hurikán Bratislava), Alex PÁPAY (Snipers Bratislava), Matej SEDLIAK (Snipers Bratislava), Daniel JÁGER (Snipers Bratislava), Martin VRÁBEL (Snipers Bratislava), Martin FRONC (Snipers Bratislava), Matúš KYSELICA (1. FBC Florbal Trenčín), Adam KRECHÁČ (1. FBC Florbal Trenčín), Tomáš BULEJČÍK (1. FBC Florbal Trenčín), Jakub VEČEŘA (1. FBC Florbal Trenčín), Tomáš KRAJČOVIČ ŠK (1. FBC Florbal Trenčín), Lukáš TAKÁČ (ŠK Lido Prírodovedec), Ivo SMIDA (ŠK Slávia SPU DFA Nitra), Jakub DULÍK (ŠK Slávia SPU DFA Nitra), Matej LIVAŘ (Tsunami Záhorská Bystrica)

 

Na sústredenie výberu dorastencov VÝCHOD boli do Žiliny nominovaní:

Brankári:

Dominik TEREZ (FBC A4ka Mikuláš Prešov), Tomáš EŠTOK (FBK Michalovce), Tadeáš TOKARČÍK (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina)

Hráči:

Patrik CIRBUS (FaBK ATU Košice), Iyád SALEM (FaBK ATU Košice), Andrej DELINČÁK (Devils Čadca), Samuel MLKVIK (Devils Čadca), Dominik KOŽIAK (FBC Horehronec), Lukáš KVIETOK (FBC Horehronec), Dominik ŠTULAJTER (FBC Horehronec), Jakub MINICH (FBC A4ka Mikuláš Prešov), Nicolas WERFER (FBK Michalovce), Adam BRČÁK (FBK Nižná), Oliver JANČOK (FK Florko Košice), Martin LIŠKO (FK Florko Košice), Martin KONÔPKA (FPS B. Bystrica), Samuel ŠÚTORA (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Michal KORČEK (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Adam SABOL (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Juraj ČEKAN (FBC Predator Sabinov), Jakub ČEKAN (FBC Predator Sabinov), Tomáš HUTIRA (Žatva 90 Dolný Kubín), Šimon SKUBEŇ (Žatva 90 Dolný Kubín)


Fotogaléria


Odoberajte newsletter