Do Švajčiarska cestuje najsilnejší možný tím, ktorý si verí

Slovenský ženský florbalový tím sa chystá na svoj piaty šampionát medzi elitou a v Neuchâteli (7. až 15. decembra) má vyššie ambície ako kedykoľvek predtým. Pred odletom ešte absolvovali mediálne povinnosti a tlačovú konferenciu v priestoroch bratislavského hotela Taxis tréner Michal Jedlička a dvojica reprezentantiek Katarína Klapitová a Denisa Ferenčíková.

 

Zápasy s najlepšími tímami sveta a majsterky sveta hneď na úvod. To je najväčšia zmena oproti predošlým turnajom, s ktorou sa musí náš výber vysporiadať. „Začíname v elitnej skupine, čo je pre nás rozhodne výzvou, ale rozhodujúci bude stále ten štvrtý zápas, ktorý rozhodne o našom umiestnení,“ povedala na tlačovej konferencii kapitánka tímu Katarína Klapitová a zhrnula aj ambície nášho výberu: „Určite by sme rady zopakovali piate miesto z minulých majstrovstiev sveta alebo sa posunuli ešte vyššie. Pri súčasných zraneniach a chorobách v našom tíme sa to javí ako cieľ, ktorý by mohol byť nad naše sily, ale rozhodne to nie je nemožné,

 

Druhým pomerne veľkým kontrastom bude veľkosť hál a s ňou spojená návštevnosť. Kým turnaj v Bratislave aj Tampere ponúkol niekoľkokrát pozoruhodnú kulisu, najmä pri vystúpeniach domáceho tímu, tento raz aj samotný organizátor priznáva, že v tomto regióne sa samotný šport veľkej popularite neteší. „Majstrovstvá sveta v Bratislave boli pre úžasnú kulisu výnimočné a prvý raz sme si tak mohli v reprezentácii zahrať v takej atmosfére. Možno sa to už nikdy nezopakuje. Je špecifické, keď je v hale päť tisíc ľudí a ženú vás k lepším výkonom, no my sa musíme sústrediť a ísť si za svojím cieľom bez ohľadu na to, koľko ľudí bude na tribúne,“ zhodnotila skúsená Denisa Ferenčíková.

 

Predturnajová nominácia zahŕňala hneď sedem hráčok, ktoré si ešte minulý rok zahrali na MS junioriek a následne sa cez akcie ženského tímu prepracovali až na turnaj do Švajčiarska. Pôjde pre ne o obrovskú skúsenosť, no až samotné zápasy ukážu, ako obstoja v konkurencii Česka či Švédska. Tréner Michal Jedlička vybraným hráčkam plne dôveruje. „K dispozícii máme najsilnejší možný káder. Žiaľ, niektoré dievčatá sú zranené, ale to k tomu patrí. Podmienky sme nastavili jasne, chceli sme dochádzku na zrazoch a aby na sebe hráčky pracovali,“ zhodnotil pre médiá. Zároveň priznáva, že pre mnohé florbalistky pôjde o zápasy na dosiaľ nepoznanej úrovni: „Bude to pre nás oveľa náročnejšie ako keď sme pred dvomi rokmi hrali proti krajinám, ktoré florbal príliš hrať nevedia. Skúsenejšie hráčky sú zvyknuté čeliť takýmto kvalitným súperkám, ale stále tri štvrtiny kádra tvoria dievčatá z domácej ligy, pre ktoré to bude náročnejší oriešok. Naším cieľom však ostáva semifinále, je to šport, ten rozhodujúci zápas sa nám môže podariť získať a dosiahnuť tak veľký úspech,

 

Po prílete do dejiska majstrovstiev majú Slovenky čas na aklimatizáciu a zajtra na 18:00 je naplánovaný tréning v Patinoires du Littoral, hlavnej hale. Potom už začne príprava na náročné duely. „Hneď v prvom zápase čelíme majsterkám sveta zo Švédska, čo bude naším najťažším zápasom na turnaji. S Lotyšskami sa stretávame pravidelne na majstrovstvách sveta aj v príprave, sme schopné ich porážať a verím, že to zvládneme. S Českom to bude federálne derby, súperky majú lepšie hráčky, ale verím, že to bude vyrovnaný zápas,“ povedala na margo konkurencie Ferenčíková. Hneď v sobotu od 18:15 sa aj v televíznom priamom prenose RTVS začína súboj so Švédskom. V pondelok si dievčatá zahrajú s Lotyšskom a v utorok s Českou republikou. „Je dobré, že sme sa konečne prepracovali do tej elitnej skupiny a od začiatku majstrovstiev si môžeme zahrať kvalitné zápasy. Pred majstrovstvami sveta, samozrejme, nejakú nervozitu pociťujem, ale kolektív je výborný a ideme do boja s dobrým pocitom a vôľou ukázať sa v čo najlepšom svetle,“ povedala po tlačovej konferencii Jana Trošková. Tá absolvovala šampionát pred dvomi rokmi ako hráčka z domácej ligy, tento raz cestuje už ako legionárka z Vítkovíc a verí v kvalitu súčasného kádra. „Nemám pocit, že by u nás boli nejaké primladé zbrklé hráčky, ale verím tomu, že zahrajú dobre. Pokiaľ by však nastala situácia, že by sme sa dostali pod tlak, budú to práve tie skúsenejšie hráčky, ktoré musia tím podržať.“ uzavrela optimisticky.



Odoberajte newsletter