Dráma ako z hororu nedopadla pre Slovensko dobre

Len veľmi ťažko sa hľadajú slová po dnešnom zápase svetového šampionátu junioriek vo švajčiarskom St. Gallene. Slovenské reprezentantky totiž v boji o záchranu prehrali nervy drásajúci súboj s Nemeckom tesne 4:5, čo spôsobilo, že zostupujeme do kvalitatívne nižšej B-kategórie.

 

Slovenské dievčatá sa od začiatku snažili držať loptu na hokejkách a boli aktívne. Paradoxne však z prvej šance na začiatku tretej minúty udreli Nemky. Lopty v skrumáži pred bránkou trafila z voleja Jana Baccus, ktorá tak otvorila skóre. Na psychike to Slovenkám nepridalo, no napriek tomu boli aktívnejšie a vypracovali si aj niekoľko pekných šancí, no bez streleného gólu. V polovici jedenástej minúty po faule na Barboru Gáborovú dostali naše dievčatá príležitosť presilovej hry, ktorú nevyužili a vzápätí faulovala práve Gáborová a ponúkla rovnakú možnosť Nemkám. Ani tie však svoju presilovku nedokázali využiť. V závere prvej tretiny to boli naše súperky, ktoré skórovali po druhý raz v zápase a Julia Diesner zvýšila na 0:2.

 

Podobný obraz hry mala aj druhá tretina. Slovenky boli aktívnejšie a vypracovávali si šance, ktoré nepremieňali. Na začiatku šiestej minúty sa do sólového protiútoku pustila Sára Záteková, ktorá však strieľala do plných, čo spôsobilo brejkovú situáciu, z ktorej sa súperky opäť nemýlili a Winona Jurgens zariadila tretí gól Nemiek. Necelých sedem minút pred koncom tretiny sa rozhodla individuálne preniknúť Klára Grossová a podarilo sa jej zavesiť na 1:3. Od tohto momentu boli naše reprezentantky ešte viac aktívnejšie a súperky na zvyšné minúty zavreli na ich polovici ihriska. Minútu pred koncom sme dostali možnosť tretej presilovej hry, no gól nie a nie streliť a tak sa do šatní odchádzalo za stavu 1:3.

 

Do hry sa Slovenky dostali gólom Michaely Žikavskej hneď v prvej minúte, keď využili zvyšok presilovej hry zo záveru druhej tretiny. Pokračujúci tlak vyústil do štvrtej presilovky slovenského družstva, no tú sme nezahrali dobre. Nasledovnú a v poradí už piatu početnú výhodu na konci 49. minúty Slovenky využili za pätnásť sekúnd. Strelkyňou bola opäť Michaela Žikavská. Rozbehnutý stroj konečne začal fungovať aj po streleckej stránke a po minúte sme viedli 4:3. Po nezištnej prihrávke Kristíny Belicovej spoza bránky skórovala znovu Žikavská, ktorá tak zavŕšila v zápase čistý hetrik! Nervák na pohľadanie pokračoval a za sekanie bola sedem minút pred koncom vylúčená Adriana Bahnová. Aby toho nebolo málo, tak po minúte išla na trestnú lavicu aj Sára Adamcová. Oslabovku 5 na 3 sme prežili, no po návrate Bahnovej Nemky skórovali a na 4:4 vyrovnala Julia Diesner. Po minúte z ďalšieho brejku rozhodla o víťazstve Nemecka pred bránkou nepovšimnutá Winona Jurgens – 5:4. Slovensko tak v štyroch súbojoch zaznamenalo jednu remízu so Švajčiarskom a tri po sebe idúce prehry, hoci neboli ďaleko k úspešnejším výsledkom. V roku 2020 sa teda na MS v Číne predstavíme v nižšej kategórii B.

 

Vyjadrenie po zápase:

 

Jaroslav Marks (tréner Slovenska): „V športe sa niekedy stáva, že prehrá lepší. Dnes táto skutočnosť postihla nás. Hrali sme aktívny florbal s vysunutým napádaním. Nemkám stačilo šesť striel na to, aby nám strelili štyri góly. Naše hráčky za nepriaznivého stavu 0:3 zabojovali s maximálnym úsilím a otočili stav na 4:3. Vzápätí sme však inkasovali v oslabení a za niekoľko minút sme si sami zrazili loptu do bránky. Záverečná hra bez brankára už z našej strany vyšla naprázdno.“

 

SLOVENSKO – Nemecko 4:5 (0:2, 1:1, 3:2)



Odoberajte newsletter