Ďuríková mala viacero ponúk, napokon sa rozhodla pre fínsku cestu

V úvode leta rezonoval slovenským florbalom mimoriadne zaujímavý prestup. Reprezentantka Slovenska Alžbeta Ďuríková vymenila české Vítkovice za fínsky tím Classic Tampere. Dvadsaťtriročná obrankyňa si tak po pôsobení v Česku, či Švajčiarsku, vyskúša aj tretiu zo štyroch najkvalitnejších súťaží na svete. Na novú výzvu sa teší a verí, že vo Fínsku sa z nej stane ešte lepšia hráčka.

 

„Očakávam, že fínska liga bude najmenej o dve úrovne vyššie ako tá česká. Je rýchla, behavá a najmä vyrovnaná. Očakávam veľa fyzických testov, individuálny prístup k herným schopnostiam jednotlivca, a tým pádom dúfam v moje osobné zlepšenie sa,“ uviedla Alžbeta Ďuríková pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu.

 

Priznala, že ponúk mala viacero. Objavili sa najmä po januárovom prestížnom podujatí Champions cup 2019, na ktorom Vítkovice s kvartetom Sloveniek v zostave obsadili v mimoriadne kvalitnej konkurencii druhé miesto. „Prišlo mi pár mailov s ponukami ísť hrať do zahraničia. Viaceré tímy mali na podujatí ‚skautov‘ a nimi boli tréneri, či manažéri. Dlho som zvažovala, či sa prikloniť radšej ku fínskej alebo švédskej lige ale napokon rozhodol naozaj profesionálny prístup a záujem Classicu,“ povedala.

 

Nové pôsobisko konzultovala aj so spoluhráčkami z reprezentácie Denisou Ferenčíkovou a Michaelou Šponiarovou, ktoré si dres družstva z Tampere obliekali v uplynulej sezóne. „Rozprávali sme sa o ich pôsobení, podmienkach, úrovni, tréningoch. Určite mi to pomohlo v rozhodovaní,“ vyhlásila Ďuríková. Všetko potrebné sa však dozvie až po príchode do Fínska. „Približne viem, čo sa odo mňa očakáva, niečo mi už predstavitelia klubu naznačili. Viac informácii dostanem až na mieste a po fyzických testoch.“

 

Sezóna 2018/2019 bola pre ňu mimoriadne úspešná. Okrem úspechov v hale sa jej darilo aj v štúdijnom živote, keď získala bakalársky titul. „V prvom rade mi pôsobenie v Ostrave dalo veľa nových kamarátov a ľudí, o ktorých viem, že sa na nich môžem kedykoľvek obrátiť a budú tam pre mňa. Vyštudovala som vysokú školu, takže som zbierala jeden titul za druhým. Keďže je Ostrava len kúsok od Slovenska, mala som blízko aj rodinu a to moje pôsobenie urobilo viac domácim. Prežila som nádherné tri roky, na ktoré nikdy nezabudnem a vždy sa do Ostravy budem rada vracať,“ prezradila rodáčka z Trenčína.

 

„Po mnohých odchodoch sa nám podarilo dať dokopy tím, ktorý si sadol a dokázal v predchádzajúcej sezóne veľké veci. Káder neobsahoval veľké mená, no aj tak dokázal konkurovať najlepším tímom sveta a obsadil druhé miesto na Champions cupe, vyhral základnú časť a nakoniec sa stal majstrom Českej republiky. Sezóna sa preto nedá hodnotiť inak ako veľmi úspešná. Čo sa týka individuálnej stránky musím povedať, že som rada, že som sezónu zvládla hlavne po psychickej stránke. Ako kapitánka som často musela riešiť veľa vecí a bolo dôležité, aby ma neovplyvnili na ihrisku. Po hernej stránke to, samozrejme, môže byť vždy oveľa lepšie,“ uzavrela Alžbeta Ďuríková.



Odoberajte newsletter