Dušan Ďuríček: „Spolupráca s Bedlom sa rozbehla na veľmi dobrej úrovni.“

Len v polovici októbra bola dvojica Dušan Ďuríček a Štefan Rajčan zvolená do funkcie trénerov slovenskej reprezentácie junioriek a už na začiatku decembra dostali možnosť zúčastniť sa svetového šampionátu žien vo švédskej Uppsale po boku skúseného kouča Michala Jedličku. Aké postrehy, poznatky či nové skúsenosti si odnáša tréner Dušan Ďuríček?

 

„V prvom rade by sme sa s kolegom Štefanom Rajčanom chceli poďakovať funkcionárom Slovenského zväzu florbalu, ktorí nám umožnili zúčastniť sa svetového šampionátu žien a taktiež hlavnému trénerovi Michalovi Jedličkovi, ktorý s touto možnosťou súhlasil. Bola to pre nás veľmi dobrá skúsenosť, ktorú budeme môcť zúročiť o niekoľko mesiacov na majstrovstvách sveta junioriek,“ povedal hlavný kouč slovenskej reprezentácie junioriek Dušan Ďuríček a k príprave na blížiace sa MS junioriek (4. – 8. 5. 2022, Nový Zéland) povedal: „Dúfam, že sa budú môcť dohrať súťaže, lebo táto pandemická situácia a s ňou spojené opatrenia či lockdowny, je už neúnosne zdĺhavá a náročná pre všetkých. Prevažná väčšina juniorského tímu pôsobí v domácich súťažiach, čiže ak sa nebude hrať, budeme mať výrazné problémy. Naša práca bude obmedzená len na niekoľko reprezentačných sústredení, čo bude z hľadiska prípravy dostačujúce.“

 

Spolupráca s búrlivákom Michalom Jedličkom nikdy nebola jednoduchá, no jeho noví kolegovia to zvládli aj podľa názorov hráčok tímu dobre. „Myslím si, že za tak krátky čas sme si našli k sebe cestu a môžeme z toho v budúcnosti len niečo pozitívne vyťažiť. „Bedla“ je skúsený tréner na medzinárodnom fóre a je pre mňa výborné, že môžem z blízka sledovať jeho prácu. Všetci vieme, že je impulzívny a chce vyhrávať, preto som sa ho snažil v kritických momentoch ukľudniť a bol som ako bleskozvod medzi ním a dievčatami. Na druhej strane, keď je už tréner ticho a bez emócie, tak mu zrejme už na výsledku a družstve nezáleží. To nie je teda jeho prípad,“ prezradil tréner juniorského družstva.

 

Obaja „novici“ však celkom úspešne zapadli aj medzi dievčatá. „Myslím, že sme si tiež veľmi dobre sadli. Mladé baby sú na nás zvyknuté z mládežníckych kategórii a len sme si to mohli po rokoch zopakovať a staršie ma milo prekvapili. Boli úžasné či už na ihrisku, alebo mimo neho. Som rád, že som mohol zažiť na lavičke Denu Ferenčíkovú, Mišku Šponiarovú a vôbec celú prvú päťku hráčok, na ktoré som pred pár rokmi pozeral s úžasom len ako divák. Ukázali, že sú profesionálky a mladé dievčatá sa pri nich určite mnohému naučili a ja len dúfam, že ešte veľa naučia.“

 

Šesť hráčok juniorského tímu sa zúčastnilo šampionátu žien, čo v prípade iných krajín nebýva zvykom. Na Slovensku však máme zatiaľ pomenej skúsených hráčok a tak je to realitou, že získavajú skúsenosti tie najtalentovanejšie reprezentantky. „Dievčatá však máme zmapované a nemôžme povedať, že ich je málo, no v prvom rade sú talentované a spomínaných šesť dievčat, ktoré hrali na MS žien v Uppsale dokázalo, že svoje kvality majú a zároveň od nich očakávame, že nadobudnutú prax a skúsenosti využijú vo svojej kategórii,“ prezrádza tréner.

 

Prekvapujúco najmladší talent ženského reprezentačného tímu ešte len pätnásťročná Lenka Červená, ktorá nazbierala v siedmich zápasoch deväť bodov, za päť gólov a štyri asistencie, pôsobí v klube prvej ligy žien FBK Harvard Partizánske. Isto je tréner Ďuríček na svoju zverenkyňu hrdý. „Vyžiadal si ju do nominácie kouč Jedlička a mňa ako jej klubového trénera môže len tešiť, že tak mladá hráčka sa dokázala presadiť na najvyššom medzinárodnom fóre v kategórii žien, čiže som na ňu hrdý,“ uzavrel Ďuríček.



Odoberajte newsletter