MSJ 2021: Dva vyhrané zápasy, kľúčový však juniorom nevyšiel

Slovenský národný tím do 19 rokov sa vrátil z Brna ako siedmy tím šampionátu. Umiestnenie vyslovene nepotešilo, ale nedá sa hovoriť ani o zlyhaní. Vyššie nás opäť nepustila prehra s Lotyšskom, ako aj na predchádzajúcich majstrovstvách sveta. Za turnajom sa ohliadol tréner Marek Onderko a kapitán Matúš Gajdoš.

 

Kľúčový turnajový zápas naši chlapci odohrali už v prvý hrací deň, čo má svoje výhody aj nevýhody. Dvadsaťštyrigólový zápas s Lotyšskom diváka musel baviť, ale pre nás skončil nepriaznivým výsledkom. Prehra o štyri góly znamenala, že už len veľká senzácia mohla náš tím posunúť do semifinále alebo aspoň do boja o konečné piate miesto. „Lotyši sú urastení chlapi, ktorí hrajú veľmi do tela. Púšťajú ich už ako mladých do lotyšskej najvyššej ligy, ktorá je fyzicky náročná. Na Slovensku na to nie sme zvyknutí a tento detail často rozhodne, pretože šikovnosťou sme na tom podobne,“ skonštatoval kapitán tímu Matúš Gajdoš na adresu súpera, ktorý nás zdolal na dvoch šampionátoch po sebe a na juniorskej úrovni s ním naši florbalisti majú nepriaznivú bilanciu 1-2-6.

 

Nasledovali prehry s českým a fínskym tímom, ktoré to dotiahli do spoločného finále, a Slováci sa dostali do novosformovanej fázy juniorských MS, kde posledné tímy skupiny A a B čelia prvým tímom zo skupín C a D. Tam presvedčivo ukázali, že patria medzi „ačkové“ výbery. Napriek trom prehrám v prvých troch zápasoch z našich reprezentantov v bojoch o umiestenie sršalo sebavedomie, ktoré zdielaľ aj tréner Marek Onderko. „Juniorské kádre sa obmieňajú, je to o jednom zápase a môže sa stať hocičo. Našim súperom však je Lotyšsko a chceme sa čo najviac priblížiť top štvorke. Nemôžeme hľadieť nižšie a báť sa o to, že budeme prehrávať so súpermi, ako sú Dáni alebo Poliaci,“ povedal medzi duelmi o konečné 7. až 10. miesto.

 

Dánsko na turnaji v Brne prišlo o svoju príslušnosť k elitnej osmičke, Nemci v boji o piate miesto Lotyšsku podľahli 1:8 a aj preto bol na mieste pocit, že siedme miesto nezodpovedalo kvalite a výkonom nášho tímu. „Je to veľmi ťažké komentovať. Je to trochu lotéria a myslím si, že my a lotyšský tím sme pokojne mohli skončiť na piatej a šiestej priečke. Systém turnaja je však takýto a nezmeníme to, bohužiaľ,“ dodal tréner našej reprezentácie k umiestneniu na MSJ 2021. Lepšie sme v minulosti skončili len trikrát. V roku 2015 to bola konečná piata priečka, v rokoch 2019 a 2011 sa tím domov vrátil ako šiesty najlepší.

 

Vôbec prvý raz sa slovenským juniorom podarilo na majstrovstvách sveta vyhrať dva zápasy. Mimoriadnu radosť po výhrach nad Estónskom a Poľskom v boji o umiestnenie však naši florbalisti neprejavovali. K tomu sa deň po konci šampionátu vrátil Matúš Gajdoš: „Siedme miesto nie je určite to, čo sme si predstavovali. Lotyši boli hlavným programom, ktorý sme, bohužiaľ, nezvládli. Mrzí ma to do dnešného dňa. Ukázali sme, že na dve tretiny vieme hrať aj proti top štvorke, no žiaľ bez úspešného konca,“ Nový systém s vyzývateľmi z nižších priečok považuje opora nášho tímu za príjemné spestrenie a podarilo sa ňou aspoň čiastočne spláchnuť horkú chuť lotyšskej prehry: „Bolo to určite oživenie, že sme sa stretli napríklad s Estóncami, či Poliakmi. Bola to zaujímavá skúsenosť, pretože každá krajina má, hlavne v junioroch, svoj štýl hry. Dve výhry určite potešili,

 

Kým outsideri sa proti väčším súperom na MS často uchýlia k ultradefenzívnemu štýlu hry, Slovensko vo všetkých svojich zápasoch ukázalo chuť hrať florbal a ohrozovalo bránku súpera. Našim najlepším turnajovým strelcom bol Tomáš Kvasnica. S ôsmimi gólmi bol zároveň tretím najlepším strelcom turnaja a dvanásť bodov z neho robilo piateho najproduktívnejšieho hráča. S bilanciou 6+1 nasledoval Lukáš Blaszczyk a rovnako šesť bodov nahral aj Ivan Tomčo (4+2), Samuel Virga (3+3) a Šimon Batkovič (3+3). Šimon Melega sa stal prvým brankárom s vychytaným čistým kontom na juniorských majstrovstvách sveta a s ohľadom na budúcnosť budeme zvedaví aj na vývoj kariéry Filipa Vaška, Jána Šušku či Daniela Olekšáka, ktorí okúsili šampionátovú atmosféru už vo svojich šestnástich rokoch.


Fotogaléria


Odoberajte newsletter