Extraligista Banga zakladá klub. Chce, aby po ňom niečo zostalo

Slovenský florbalový útočník Peter Banga má za sebou krušné obdobie. Okrem toho, že riešil vlastnú hráčsku budúcnosť a zamieril na hosťovanie zo Snipers Bratislava do Tsunami Záhorská Bystrica, pracoval aj na založení nového klubu. Už istú dobu takisto pomáha florbalistom formou individuálnych tréningov.

 

„Mojim zámerom bolo začať budovať niečo, čo tu po mne ostane. Robiť to podľa seba, s úplne vlastným konceptom. Názov klubu je Complete and playful emperor butterflies. Tento rok sa budeme hlásiť iba do dvoch kategórií a to staršia prípravka a dorast,“ prezradil pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Peter Banga.

 

Svoj plán avizoval už pred istým časom na webe Snipers. „V klube pôsobím od úplného začiatku, čo už bude trinásť rokov, a od čias, ešte pod názvom Shadows, som si zažil veľmi veľa pekných spomienok a bol som pri všetkom dôležitom, čo Snipers za toto obdobie dokázali. Už vtedy sa mi páčilo, ako to Vlado Roziak s Tomášom Chválom budovali a hovoril som si, že by som niečo podobné v budúcnosti chcel tvoriť aj ja, ale vtedy som tomu ešte neprikladal výraznú váhu. Ako sa človek vyvíja, vidí veci trochu inak, čo je v živote úplne normálne.“


„Cítim, že teraz je ten správny moment v živote niečo urobiť, kým tú chuť a oheň ešte v sebe mám a nie je neskoro. Mojou ideou je, aby bola v Bratislavskom kraji väčšia konkurencia, chalani teda odohrali viac zápasov a mali viac príležitostí. Verím, že to každému z florbalového sveta pomôže a florbal v Bratislave sa bude rozvíjať a napredovať. Pri najhoršom, ak to nevyjde, tak sa nič nedeje, budem vedieť, že som to skúsil a keď budem starý nebudem si hovoriť, že aké by to bolo, keby sa rozhodnem spraviť to po svojom,“ povedal produktívny útočník ešte v marci.


Nový klub však rozhodne nie je jeho jediným florbalovým „dieťaťom“. Športovcom pomáha rozvíjať kondičné schopnosti a herné činnosti jednotlivca v projekte Off Season training. „Vzniklo to ako idea pre rozvoj florbalistov pomocou individuálnych tréningov. Na tomto skromnom projekte som začal robiť sám popri vysokej škole. Postupom času som narazil na pár skvelých ľudí, ktorí mi pomáhajú s týmto konceptom a momentálne sa už nevenujeme len florbalistom, ale aj športovcom z iných športov a pracujeme aj s ľuďmi, ktorí nikdy žiadny šport nerobili,“ vysvetlil 25-ročný Bratislavčan.


„Najprv to boli len florbalové tréningy, no teraz máme tréningy so zameraním sa na rozvoj sily, rýchlosti, atletiky. Zapájame základy gymnastiky, využívame FMS (Functional Movement Screen) a mnoho ďalšieho, čo športovec potrebuje k maximalizácií svojho výkonu. V roku 2018 pribudli rôzne projekty ako florballové kempy alebo víkendové makačky. Všetko je však stále len na začiatku a všetci sa len učíme. To najdôležitejšie je, že nás to baví a dávame do toho všetko,“ uzavrel Banga.



Odoberajte newsletter