Extraligisti Kvasnica a Mirt dočasne do Vítkovíc

Počet slovenských florbalistov v českej najvyššej súťaži sa na istý čas opäť zvýši. Keďže pre nariadenia vlády SR v súčasnosti nie je možné hrať u nás florbalové zápasy, k susedom sa vybrali Tomáš Kvasnica z 1. FBC Trenčín a Ladislav Mirt z FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina. Obaja sa pripojili k superligovému tímu 1. SC Vítkovice.

 

Vo Vítkoviciach už dlhšie pôsobí Šimon Hatala, ku ktorému sa nedávno pridal aj Filip Čonka-Skyba. Teraz s nimi budú dočasne hrať aj ďalší dvaja Slováci. Tomáš Kvasnica mal možnosť odísť do zahraničia už v lete, a hoci sa rozhodol ešte zotrvať v Trenčíne, teraz ho k zmene prostredia primäla nepriaznivá situácia vo vlasti.

 

„Do Vítkovíc som odišiel najmä pre to, že u nás sa nehrá a chcem byť v tempe. Cez leto som o prestupe iba premýšľal, ale nič konkrétne som nezačal riešiť. Odchod do Vítkovíc sa udial narýchlo, takže som to so spoluhráčmi z reprezentácie nekonzultoval, keďže som do poslednej chvíle nevedel, či naozaj pôjdem,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) 17-ročný útočník.

 

Do Ostravy odcestoval včera a v klube absolvoval už aj prvé tréningy. „Kvalita je tu vysoká, na tréningy nás chodí oveľa viac, ako som bol zvyknutý v Trenčíne. S trénerom som už komunikoval, ale ešte sme sa nerozprávali o tom, kde konkrétne budem hrať a aká bude moja úloha v tíme. Môj hlavný cieľ je zahrať si zápasy,“ dodal generačný talent slovenského florbalu.

 

Podobne zmýšľal aj žilinský bek Ladislav Mirt. „Vzhľadom na situáciu u nás na Slovensku, kde je súťaž pozastavená a výučba na Žilinskej univerzite prebieha dištančnou formou, bol prestup do Čiech jedinou možnosťou ako si v momentálnej situácii zahrať florbal. Preto som možnosť zahrať si vo Vítkoviciach nemohol odmietnuť,“ uviedol 19-ročný florbalista podľa komunikačných kanálov FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina.

 

„Do Vítkovíc som prišiel viac-menej bez očakávaní. Hlavne dúfam, že sa nepreruší súťaž a ja budem môcť naplno trénovať a hrávať zápasy. Presadiť sa do základnej zostavy bude náročné, pretože súpiska Vítkovíc je nabitá množstvom zvučných mien. Je to pre mňa jedinečná príležitosť a zároveň aj výzva. Prvé tréningy boli pre mňa celkom náročné, keďže v hale som už nebol nejakú tú dobu, nehovoriac o kvalitách a pripravenosti tamojších hráčov. Hlavný rozdiel vnímam v tempe a nasadení hráčov na tréningu,“ doplnil Mirt.

 

Obaja mladí Slováci by sa do svojich klubov mali vrátiť hneď, ako vláda SR umožní opätovne spustiť florbalové súťaže v krajine. Vítkovice sú aktuálne na čele českej superligy so ziskom 49 bodov.



Odoberajte newsletter