Florbal hrajú súťažne aj profesionálni tenisti, postúpiť zatiaľ nechcú

Florbal počas svojej existencie na Slovensku učaroval mnohým ľuďom. Nechýbajú ani profesionáli z iných športov. Palubovky v bratislavskej regionálnej druhej lige mužov v drese tímu FBC Jánošíkovi zbojníci brázdia viacerí tenisti. Medzi nimi napríklad aj Andrej Martin v pozícii aktuálnej slovenskej tenisovej jednotky. Ten stál aj za zrodom klubu.

„Nám tenistom vždy chýbali zážitky z tímových športov. Hrať hokej by bolo nebezpečné a organizačne náročné, preto bola alternatíva florbal. Na tenisový kurt sme si postavili bránky a ‚drtili‘ sme ho. Postupne sa medzi tenistami sformovali dva tímy a vždy na konci dňa po tenisových tréningoch sme medzi sebou hrávali florbal. Záujem bol stále väčší a vylepšovali sme to jednotnými dresmi, logami tímov či lepšou výbavou. Keď už to nebolo príliš kam posúvať, s iným tenistom Marekom Semjanom nám napadlo, že by sme mohli skúsiť zahrať si ligu,“ uviedol Andrej Martin pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

Začiatky bývajú vždy náročné a inak to nebolo ani v prípade hŕstky tenistov, ktorá chcela preraziť aj vo florbalovom svete. „Naštudovali sme si podmienky pre vstup do súťaže, pozreli sa na naozajstné pravidlá a ďalšiu sezónu sme už hrali. Zo začiatku to bolo skôr o tom, že sme sa učili hrať podľa pravidiel. Vznikali aj rôzne komické situácie, ale od začiatku sme boli nepríjemný súper, keďže sme boli kondične výborne pripravení z tenisu. Tréningy sme nemávali, takže sme sa všetko učili za pochodu v zápasoch. Tak je to dodnes, naši nováčikovia sú hodení vždy rovno do vody,“ prezradil 30-ročný Bratislavčan.

„Sme tenisti, ktorí si cez florbal plnia detské sny o tom, že sa budú hokejisti a robiť tímový šport. Sme skvelá partia chalanov a vďaka nášmu florbalovému tímu môžeme zdieľať s kamarátmi športové a zábavné zážitky, ktoré k tomu patria. Napokon to, že to berieme ako hobby bez stresu a nejakých striktných obmedzení, prilákalo ku nám aj viacero florbalistov a hokejistov, ktorí si chcú najmä schuti zahrať a dobre sa zabaviť,“ dodal.

Dá sa zvládať hrať tenis na profesionálnej úrovni a popri tom nastupovať aj v regionálnej florbalovej lige? „O energiu ani tak nejde, jeden alebo dva zápasy každý druhý víkend sú pre nás, aj popri tenisovom programe, aktívny oddych. Problémom býva skôr čas. Našťastie, hlavná florbalová sezóna je počas tenisovej medzisezóny (november, december), takže zhruba polovicu zápasov stíhame odohrať, keďže sa vtedy zdržiavame najmä doma,“ povedal aktuálne 96. muž svetového tenisového rebríčka.

„Ako som spomenul, my tenisti sme klub založili a snažíme sa, aby táto naša pôvodná tvár nezanikla. V tenisovej komunite už nás pozná skoro každý, takže nelanárime nikoho. Kto chce, môže si to vyskúšať a uvidí. Väčšina tenistov už florbal skúsila, niekoho to chytilo viac a niekoho menej. Povedal by som, že asi polovica našich hráčov sú stále tenisti,“ myslí si Martin. „Momentálne hrá za nás reprezentant Filip Horanský a niekdajší reprezentanti Karol Beck a Marek Semjan. V minulosti za nás nastupovali napríklad Jozef Kovalík, Filip Polášek alebo Martin Kližan. Do minulého roka za nás hral napríklad aj reprezentant Slovenska v troch športoch - hokejbale, florbale a footgolfe - Braňo Thron. Očakávame, že sa čoskoro vráti do tímu,“ doplnil.

Bratislavská druhá liga mužov stihla regulárne absolvovať kompletnú sezónu 2019/2020. Jánošíkovi zbojníci, ktorí už v minulosti zaujali originálnymi dresmi, obsadili v základnej časti druhú priečku, v konečnom poradí sa posunuli o jeden stupienok nižšie. V semifinále bol nad ich sily FBC Dragons Ružinov. „Možno so mnou nebudú súhlasiť všetci spoluhráči, ale moja najväčšia ambícia je, aby sme boli v prvom rade skvelý kolektív. Aby sa chalani tešili na zápasy i stretnutia mimo palubovky. Samozrejme, je vždy príjemné víťaziť a je to aj cieľ, pokiaľ máme šancu, ale nie je to pre mňa to najdôležitejšie. Myslím, že všetky doterajšie sezóny sme skončili v základnej časti medzi najlepšou štvoricou, takže ambíciu útočiť na celkové víťazstvo v lige máme vždy. Tento rok nám to síce nevyšlo, ale o to viac budeme hladní v budúcom ročníku,“ tvrdí odhodlane daviscupový reprezentant SR.

Uvidíme "zbojníkov" aj vo vyššej súťaži? V súčasnosti si to Andrej Martin nedokáže predstaviť, v budúcnosti však nič nevylučuje: „Mali sme už párkrát možnosť postúpiť, keďže sme vyhrali ligu alebo sme získali miestenku pre nezáujem víťazov. Keďže sme však iba hobby tím, tak je nereálne, aby sme zvládli hrať celonárodnú súťaž. Verím, že po športovej stránke by sme boli v plnom zložení konkurencieschopní. Aj to je však u nás problém. Chcelo by to zvýšiť úroveň po všetkých stránkach. Tréningy, zázemie, juniorské družstvá, administratíva, cestovanie… To je už v rozpore s našou myšlienkou mať najmä pohodičku a robiť to pre radosť. Možno raz, keď skončím s tenisom a bude na to všetko čas, rád prijmem túto výzvu,“ uzavrel.



Odoberajte newsletter