Florbal má v Česku úplne iné postavenie v spoločnosti, tvrdí R. Slezák

René Slezák odišiel pred sezónou 2020/2021 z bratislavského ŠK Lido do FBŠ Hattrick Brno v českej superlige. Jeho premiérový zahraničný angažmán sa zatiaľ nesie v tieni pandémie. Dosiaľ stihol odohrať päť súťažných zápasov, no naši západní susedia sa už chystajú na reštart najvyššej súťaže a tak čoskoro pridá ďalšie štarty.

„V klube som veľmi spokojný a teším sa, že zatiaľ dostávam priestor. Dve stretnutia boli s prvoligovými mužstvami v pohári, čo sa odrazilo na kvalite súpera a aj samotného zápasu, takže to by som veľmi nehodnotil. Samotná liga má vysokú úroveň, podarilo sa mi dať gól z prvého dotyku, to bola pekná 'haluška',“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) René Slezák.

Kreatívny útočník v superlige zatiaľ na spomenutý zásah bodovo nenadviazal, v pohári má na konte dva góly a dve asistencie. „Nie som príliš spokojný,  dá sa pomôcť mužstvu určite viac. Nejakú šancu občas vytvorím, ale mám problém sa dostať do streleckých pozícií,“ prezradil.

Je si vedomý svojich nedostatkov, ktoré musí v kvalitnej súťaži zredukovať na minimum. Vie to aj jeho tréner Marek Fiala. „Zhodujeme sa v tom, že robím strašne veľa chýb. Ja si ich uvedomujem a snažím sa ich v hre eliminovať, ale odnaučiť sa zlé návyky je omnoho ťažšie, ako sa učiť napr. nové veci. Nebudem konkretizovať, ale je toho dosť, na čom treba pracovať,“ uviedol Slezák.

Po letnej zmene klubu sa v novom prostredí rýchlo adaptoval. „Partia je super. Samozrejme, v každom tíme sú skupinky, kde sa viac bavia medzi sebou starší hráči a kde mladíci, keďže majú spoločné témy a záujmy, to k tomu proste patrí. Ale tak snáď som zapadol, vychádzam s každým a teším sa, keď už bude nejaké vianočné posedenie,“ vyhlásil.

Aké sú podľa 26-ročného Seničana najväčšie rozdiely medzi florbalom na Slovensku a v Česku? „Zázemie klubov, kvalita hráčov a ich individuálnych schopností a celkové postavenie florbalu ako športu v spoločnosti.“

Pre životný prestup do zahraničia sa rozhodol v neľahkej dobe. Ostatné dlhé týždne si superligové týždne museli vystačiť s improvizovanými tréningami. Súťaž sa však čoskoro opäť rozbehne vo svižnom tempe. „Zo začiatku sme trénovali vonku v skupinkách 6+tréner. Po sprísnení opatrení nám náš kondičný kouč posielal tréningové plány na jednotlivé dni, ale okrem toho sa veľa podnikať nedalo, keďže je všetko zavreté. So 'Šarkym' (Šimon Leško) sme si chodili občas zahádzať basket alebo zastrieľať a popraskať lopty. Príprava aktuálne vyzerá tak, že máme štyri tréningy za týždeň v hale. Aby liga dobehla zameškané, čakajú nás dva zápasy za víkend, takže makáme, bude toho dosť,“ povedal.

V konečnom dôsledku sa teda zdá, že prestup za hranice sa oplatil, keďže na Slovensku je reštart súťaží v nedohľadne. Dlhoročný líder ofenzívy a niekdajší kapitán ŠK Lido však verí, že aj vo vlasti dostanú viaceré športy od mocipánov možnosť pokračovať v rozbehnutej sezóne. „Mám iba informácie, že chalani môžu trénovať v malých skupinkách, tak snáď sa neflákajú a naozaj trénujú. Dúfam, že sa aj na Slovensku florbal čoskoro vráti,“ uzavrel Slezák.



Odoberajte newsletter