FLORBALOVÍ TRÉNERI: Hinku charakterizovala výbušná povaha. Je rád, že ho zverenci nezbili

V roku 2010 vznikol v Púchove florbalový klub. Jeho zakladateľ a dlhoročný predseda je Peter Hinka, ktorý z čela FBK Púchov odišiel až po predchádzajúcej sezóne. Často sa objavoval aj na lavičke viacerých kategórií. Napriek tomu sa za klasického trénera nepovažuje.

 

Jediný mal licenciu

„V podstate som vždy iba suploval, pretože dlhé roky som mal jediný trénerskú licenciu. Tzv. tréner som však bol už od vzniku klubu,“ vysvetlil Peter Hinka pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

Na lavičke mužov nechýbal pri postupe do extraligy a ani v stretnutiach najvyššej súťaže, hoci tím vtedy viedli iní tréneri. „Vyložene trénerský úspech nemám asi žiadny, snáď iba ten, že ma naši chalani nikdy nezbili, lebo som dosť ťažká povaha cez zápasy,“ povedal.

 

Úprimná radosť detí

V FBK Púchov si vyskúšal pôsobenie pri mužoch i mládežníckych kategóriách, jedna skúsenosť mu však predsa len chýba. „Nikdy som nemal možnosť pracovať so ženami, ale rád by som si to vyskúšal. A či muži alebo deti? Sú to úplne odlišné kategórie, ale v posledných rokoch som si dosť obľúbil prácu s deťmi pri Halusovi (Mário Haluška, pozn.). Na deťoch je krásna tá úprimná radosť zo všetkého, čo sa im podarí. Čiže asi preferujem deti, ale aj dospelí majú svoje čaro,“ uviedol bývalý gólman.

 

„Určite nemám žiadny trénersky rukopis. Vždy som mal šťastie na šikovných hráčov, čiže som sa pri nich iba viezol. Kedysi ma charakterizovala moja výbušná povaha, ale vekom som pokojnejší. Trénersky vzor nemám žiadny. Všetko som sa učil za pochodu od koho sa dalo.“

 

Talent z malého klubu

Z Púchova vzišlo už viacero florbalistov, ktorý sa dokázali presadiť v najvyššej súťaži. Čoskoro to zrejme čaká aj 15-ročného Mária Ozimého, ktorý už stihol prestúpiť do 1. FBC Trenčín, kde v aktuálnej sezóne nastupoval okrem dorasteneckej súťaže aj v extralige juniorov. „Ten chlapec je ‘kúzelník‘, aj keď ťažšia povaha, ale jednoducho som hrdý, že aj v takom malom klube sme mali takýto talent,“ vyhlásil Hinka.

 

Po desiatich rokoch pomáha novému predsedovi

Po predčasne ukončenej sezóne 2019/2020 odišiel z pozície predsedu a prenechal vedenie klubu 21-ročnému Máriovi Haluškovi. „Desať rokov som nevedel, čo je to voľný čas. Preto som aj posunul šéfovanie Máriovi, ale zase sa mu snažím vo všetkom pomôcť. Ale vždy, keď sa dalo oddýchnuť od florbalu, tak to aj tak bolo so spoluhráčmi,“ dodal.



Odoberajte newsletter