FLORBALOVÍ TRÉNERI: Marián Zrník pred 22 rokmi založil klub, ktorému úspešne šéfuje dodnes

Žilina patrí medzi tradičné slovenské florbalové bašty. Nemalú zásluhu na tom má Marián Zrník, dlhoročný tréner a šéf klubu ŠK Juventa Žilina, ktorý pozbieral úspechy naprieč mládežníckymi kategóriami, nielen vo florbale.

 

Od kondičnej prípravy k florbalu

„V roku 1998 som založil klub Juventa Žilina a z Čiech som si doviezol florbalové hokejky. Najprv som ich používal na tréningoch kondičnej prípravy ako doplnok, keď si na konci tréningu chlapci alebo dievčatá zahrali florbal. Potom neskôr nás oslovil Slovenský zväz florbalu na spoluprácu, tak som v Žiline aj s kolegami rozbehol mestskú ligu od úrovne žiakov. Od roku 2004 sme sa stali aj členmi SZFB,“ opísal Marián Zrník začiatky florbalu v meste.

 

Počas pôsobenia v Juvente prešlo jeho rukami množstvo florbalistov aj florbalistiek. „V ŠK Juventa som trénoval kategórie chlapcov i dievčat. Pracovalo sa mi lepšie s chlapcami. Keď dievčatá od žiačok rástli, tak som prehovoril kolegu Mariána Chlebanu, aby si ich zobral na starosti. Neskôr s nimi začal hrať extraligu a v jednom ročníku aj zvíťazili,“ povedal.

 

Úspechy v mládežníckych kategóriách a reprezentácia

 

ŠK Juventa Žilina zbieral úspechy naprieč mládežníckymi kategóriami. Vďaka tomu sa jeho zástupcovia dostali aj na medzinárodnú scénu. „Podarilo sa nám vo všetkých kategóriách uspieť na majstrovstvách Slovenska – v podstate od prípravky až po juniorov. Juniorov viedol dnes už 85-ročný Dušan Ondruš, ktorý chlapcov doviedol aj do juniorskej reprezentácie. V roku 2007 som bol pri národnom tíme do 19 rokov ako vedúci a Dušan Ondruš bol hlavný tréner, keď sme obsadili siedme miesto na majstrovstvách sveta. Z nášho klubu bolo v tej 20-člennej výprave až osem chlapcov. Bol to veľmi silný ročník 1989/1990. Títo hráči sa neskôr uplatnili aj v zahraničí – v Čechách, niektorí aj vo Švajčiarsku,“ uviedol Zrník.

 

Veľa bývalých hráčov Juventy neskôr výrazne ovplyvnilo slovenský florbal ako taký. „Chlapcov som si od malička viedol na gymnáziu a neskôr na základnej škole, poznal som ich od piatich rokov. Väčšina z nich začínala všeobecnou pohybovou prípravou a tú my máme pre deti od štyroch rokov. Mnohí z nich sa neskôr stali aj tréneri. Nemáme v klube iba florbal, ale aj iné športy – atletiku či bedminton. Čo sa týka florbalistov, tak všetci v podstate začínali so všeobecnou pohybovou prípravou už v predškolskom veku, napríklad aj Katka Klapitová – úspešná reprezentantka. Začínal u nás aj jej brat Peter, takisto aj známy reprezentant Matej Novák, ďalej Lucia Košturiaková či Saša Fernecová,... To sú všetko hráči, ktorí sa presadili aj v Česku a dosiahli úspechy aj na reprezentačnej úrovni,“ hrdo vyhlásil 49-ročný obľúbený tréner.  

 

Učil sa od Dušana Ondruša

Veľa sa naučil od už spomenutého úspešného kouča florbalu i ľadového hokeja Dušana Ondruša. „Niekoľkokrát v juniorskej kategórii získal majstrovské tituly s našim športovým klubom. Ten mi ukázal najviac z toho trénovania,“ povedal.

 

Zrník pri florbale vydržal až dodnes, svoj doterajší život zasvätil práci s mládežou. „Florbal veľmi rýchlo napreduje a odkedy sme so zväzom začínali v roku 2004, tento šport urobil velikánsky pokrok. Ja sa sústredím najmä na prípravku a mladšie ročníky. Máme aj trénerov ako Vašo Pokorný, ktorý sa podpísal pod úspech pred dvoma rokmi, keď prípravka získala majstrovský titul v Trenčíne. Okrem toho sa venujem manažovaniu klubu so 480 deťmi, som aj riaditeľom súkromného centra voľného času. Preto sa venujem najmä deťom, ako som spomínal, nielen vo florbale, ale aj vo všeobecnej pohybovej príprave. Táto epidemiologická situácia spôsobila, že momentálne mám dostatok času, nechodíme na preteky či turnaje, takže teraz si užívam hory – venujem sa skialpinizmu, bežkovaniu a takýmto rekreačným aktivitám, ktoré sa dajú robiť v prírode,“ uzavrel.


Fotogaléria


Odoberajte newsletter