FLORBALOVÍ TRÉNERI: Svoje skúsenosti Juraj Hvozdík do kandidatúry na prezidenta nepretaví, no chystá niečo zaujímavé

Florbalovú kariéru nemal Juraj Hvozdík dlhú, no od roku 2002, čiže takmer pred dvadsiatimi rokmi, si tento šport obľúbil. Vyskúšal si aj pozíciu trénera dospelých, no viac mu sedí koučing mládeže. Je taktiež dlhoročným funkcionárom. Najskôr s Antonom Wilschom založili ŠK Lido a neskôr spoločne so Šimonom Dudíkom aj ŠK Hargašova Záhorská Bystrica.

 

Florbal uprednostnil pred hokejbalom

Netrvalo dlho a vznikol klub. „Na jednom stretnutí v Bratislave a to v lete v roku 2002, ma kamarát Mišo Sárka zoznámil s Tónom Wilschom, od ktorého som o florbale počul prvýkrát, a s ktorým sme ešte v tom istom roku založili klub ŠK LIDO,“ vraví skúsený funkcionár Juraj Hvozdík a dodal: „Mal som a mám rád, okrem iných športov, aj hokejové športy. V čase založenia Lida som sa rozhodoval, či začnem hrať hokejbalovú súťaž. Florbal je tiež hokejový šport, ale hrá sa v lepších podmienkach ako hokejbal a bavilo ma byť súčasťou niečoho nového.“

 

Po Lide prišlo Tsunami

O štyri roky neskôr sa cesty Hvozdíka a Wilscha rozišli a Juraj založil spoločne so Šimonom Dudíkom klub ŠK Hargašova Záhorská Bystrica. „So Šimonom, spoluhráčom z Lida a učiteľom na základnej škole v Záhorskej Bystrici, sme v roku 2006 založili klub ŠK Hargašova Záhorská Bystrica, ktorý mal byť mládežníckym doplnkom k Lidu. Po približne dvoch rokoch paralelného fungovania oboch klubov bolo jasné, že v Lide máme rozdielne názory ako pokračovať, tak sme sa začali venovať naplno už len klubu na Hargašovej, v súčasnosti známom ako Tsunami. Toto rozhodnutie bolo podľa mňa prospešné pre obe strany. Oba kluby patria k tomu lepšiemu na Slovensku, čo ma teší. Rozdiely nebudú nejako významné, hoci každý má svoju vlastnú cestu,“ prezrádza 45-ročný bývalý hráč.
„Hrával som v súťaži, ktorá bola akýmsi predchodcom súčasnej extraligy mužov pod názvom Slovak Floorball Tour, taktiež v súťažiach Českého florbalu na Južnej Morave, ale aj na Slovensku v Extralige mužov, prvej lige, v regionálnej lige, na rôznych turnajoch a v Legendárnej lige pre starších hráčov. Boli to veru výborné časy a uchoval som si kopec spomienok. Iba dobrých, aj vďaka tomu, že sa to zaobišlo bez zranení na ihrisku, a aj mimo neho. Možno sa na ihrisku ešte ukážem v súťaži pre 40+ ročných hráčov,“ vraví s úsmevom.

 

Koučing mužov nenaplnil jeho očakávania

S pribúdajúcim vekom, no hlavne získanými skúsenosťami sa z pozície hráča presunul na trénerskú dráhu. „Trénerom mládeže som už nejakých sedemnásť rokov. V podstate vždy som mal v jednej sezóne na starosti niekoľko tímov v rôznych vekových kategóriách, niekedy aj v kategórii dospelých. Skúsil som viesť aj extraligový tím mužov. Úprimne, nebolo to ono, čo cítili hráči a ja tiež, a štvrťfinále play-off nebolo nejakým super výsledkom. Nemal som čas sa naplno sústrediť len na extraligu, družstvo malo na viac. Potom sa však stalo to najlepšie, čo sa mohlo stať, od prijatia Rola Blusku do pozície trénera mužov, cez Šimona Dudíka, Dana Madleňáka, Jána Purca, Maťa Kuboviča je Tsunami, bez väčších výkyvov, v súťažiach dospelých v slovenskej, ale aj európskej špičke. Základom k tomu je fungujúca mládež. U nás to tak je. Venujem sa jej naďalej, spolu so Šimonom, Kubom Horeckým, Stanom Hujom a ďalšími šikovnými chalanmi, pretože nás to jednoducho baví. Moje vlastné deti florbal zaujíma tiež, manželka Katka má pre túto aktivitu stále pochopenie, preto sa na mojej práci okolo florbalu mládeže nejakú chvíľu ešte nič nezmení,“ prezrádza.

 

Na pozíciu prezidenta nemá zálusk

Po štyroch rokoch sa blíži volebná Konferencia SZFB. Svoje dlhoročné skúsenosti však neplánuje pretaviť do funkcie prezidenta zväzu. „Nechystám sa kandidovať na tento dôležitý post, ale človeka, ktorého podporím, vybraného mám. Osobne chcem pomáhať pri rozvoji florbalu, najmä čo sa týka súťaží,“ tvrdí Hvozdík a na záver dodáva zaujímavú informáciu: „Naďalej pracujem v rodinnej spoločnosti, ktorá sa zaoberá rôznymi vecami. Teraz je jedným z väčších cieľov rozbehnúť nový športový areál. Bude na to viac času, pretože v Tsunami dokončujeme so Šimonom odovzdávanie klubu vedeniu zloženému z našich hráčov a trénerov, na čo po dlhých rokoch fungovania nastal ten správny čas. Úplný prevod klubu, ktorý začal v roku 2019 určením nových ľudí so zodpovednosťou pre našu „Modrú“ časť až po dospelých, bude dokončený nakoniec v tomto jarnom období, aby Tsunami bolo top aj v budúcnosti.“



Odoberajte newsletter