FORTUNA FLORBALOVÁ EXTRALIGA: 1.FBC blízko finále, séria medzi Florkom a Tsunami vyrovnaná

Fortuna florbalová extraliga má za sebou úvodný semifinálový víkend. Najbližšie k postupu má obhajca titulu 1. FBC Florbal Trenčín, ktorý vedie nad ŠK Lido už 2:0 na zápasy


1. FBC Florbal Trenčín vs ŠK Lido Prírodovedec Bratislava | STAV SÉRIE 2:0 

V sobotu o 17:00 začali obe semifinálové stretnutia najvyššej florbalvej súťaže mužov - Fortuna florbalovej extraligy. V Mestskej hale na Sihoti v Trenčíne odštartovala repríza minuloročnej série medzi domácim 1.FBC a Lidom.

1. FBC Florbal Trenčín - ŠK Lido Prírodovedec Bratislava 10:4 (2:1, 4:1, 4:2)

Góly: 3. Machara Matúš, 20. Kvasnica Tomáš, 26. Mitucha Branislav, 28. Kvasnica Tomáš, 36. Mitucha Branislav, 38. Ondrášik Norbert, 49. Kvasnica Tomáš, 53. Kvasnica Tomáš, 59. Amrich Michal, 60. Mitucha Branislav - 18. Beriac Teodor, 37. Smutný Timotej, 54. Kopecký Tomáš, 56. Nôta Lukáš

Návšteva: 526 divákov

_____

Séria s jasným favoritom, ktorý ale začal zápas mierne vlažne a úvodnú časť hry držalo Lido s majstrom krok. Neskôr začali mať domáci postupne navrch aj "zásluhou" viacerých individuálnych chýb na strane modro-červených. So vstupom do semifinálovej série nebol spokojný tréner Lida - Jakub Horecký: "Zápas nešiel vôbec podľa plánu. Mali sme prípravu na Trenčín, chceli sme hrať nejaký štýl florbalu ale bohužiaľ nám dnes vypadli veci, na ktorých sme pracovali na začiatku sezóny. Boli sme málo agresívni, nechali sme Trenčanov tvoriť akoby sme mali až príliš veľký rešpekt voči súperovi. Kvalita súpera je vysoká ale my nemôžme mať rešpekt ak chceme uspieť."

Ústrednými postavami a tvorcami víťazstva Trenčanov boli tradičné opory Tomáš Kvasnica (4+1), Branislav Mitucha (3+1) a Norbert Ondrášik (1+3). Na strane ŠK Lido bol pri všetkých góloch svojho tímu Lukáš Nôta (1+3).

Kvalitne zaplnená Mestská hala tak videla úspešný štart série o finále v podaní FBC. 

MATCH CENTER


 

V nedeľnom druhom zápase sme už videli sebavedomejší prejav hosťujúceho Lida ale ani ten na výhru nestačil. Domáci opäť začali menej koncentrovane v obrane a prvá časť hry priniesla výsledok 5-4 v ich prospech. Priniesla aj najrýchlejší gól aktuálneho play-off v podaní najproduktívnejšieho hráča súťaže - Tomáša Kvasnicu. Skóroval hneď v prvej minúte v čase 0:52. O sekundu tak v súťaži o 500 eur od Fortuny predbehol legendárneho Juraja Matejku. Zdá sa, že táto súťaž bude zaujímavá až do samotného záveru ročníka. 

 

1. FBC Florbal Trenčín - ŠK Lido Prírodovedec Bratislava 8:4 (5:4, 1:0, 2:0)

Góly: 1. Kvasnica Tomáš, 7. Kubovič Martin, 9. Kvasnica Tomáš, 13. Poruban Lukáš, 19. Kubovič Martin, 37. Mitucha Branislav, 48. Kvasnica Tomáš, 60. Mitucha Branislav - 6. Kažimír Roland, 7. Čuporák Peter, 15. Lelák Richard, 19. Gálet Jakub

Návšteva: 477 divákov

_____

Domáci sa v zápase vyhli vylúčeniu a naopak využili viaceré zaváhania obrany hostí a aj dve presilové hry. Tréner Horecký bol po výkone svojich zverencov už menej kritický: 

"Niektoré góly, ktoré sme dostali, boli dosť lacné. Súperovi sme ich pripravili na podnose a toto musíme zlepšiť. V playoff sa každá individuálna chyba trestá. Tím, ktorý ich urobí menej bude vyhrávať. Včera som bol veľmi kritický na svojich hráčov. Neboli v zápase. Dnes som na nich hrdý, prepli sa do playoff nastavenia a nechali maximum na ihrisku. Ak zopakujeme dnešný výkon a zlepšíme bránenie individualít Trenčína, môžme byť úspešní."
 

Lodivod 1.FBC Ján Holovka bol rád, že sa jeho zverenci po prvej tretine "uvedomili": "Som rád, že sa chlapci po prvej tretine uvedomili. Hrali sme nezodpovedne v obrane. Možno sme si mysleli, že sa porazia sami. Našťastie sme si to uvedomili a potom to bolo o niečom inom. Základ k úspechu bol zmeniť obranu, hrať viac na lopte a neodovzdávať im ju zadarmo. To si myslím, že rozhodlo. Hrať na dve päťky je fyzicky náročné a v tretej tretine sa to ukázalo."

MATCH CENTER 

Tomáš Kvasnica. Strelec aktuálne najrýchlejšieho gólu v play-off 2022/2023. FOTO: Peter Kapusta


FK Florko Košice vs Tsunami Záhorská Bystrica | STAV SÉRIE 1:1

Druhá semifinálová séria nemá jasného favorita. Potvrdil to hneď prvý zápas s vyrovnaným priebehom. Hosťujúce Tsunami dokázalo otočiť nepriaznivý vývoj a nakoniec rozhodnúť o prvom bode, ktorý v 57. minúte zariadil tradičný strelec Peter Banga. 

FK Florko Košice - Tsunami Záhorská Bystrica 3:4 (2:1, 0:2, 1:1)

Góly: 3. Blaško Lukáš, 5. Komínek Jan, 54. Vyšňan Matej - 11. Kovaľ Maroš, 37. Banga Peter, 38. Livař Matej, 57. Banga Peter

Návšteva: 94 divákov

MATCH CENTER | ZOSTRIH 

Úspešnejší vstup do semifinále malo Tsunami. FOTO: Marek Andrejko


V nedeľu do zápasu opäť vstúpili lepšie domáci. Florko viedlo 3-0, neskôr aj 4-1 ale opäť sa nevyhlo miernemu výpadku. V úvode tretej tretiny Tsunami znížilo na 4-3 a vyzeralo to, že sa nadychuje k obratu. Ten však už domáci nepripustili a zapísali si vyrovnávajúci bod v sérii. Počas duelu hostia vymenili brankára. Svätyňu opustil bývalý brankár Florka Dávid Vagaský a nahradil ho Jakub Haverla. 

FK Florko Košice - Tsunami Záhorská Bystrica 6:3 (3:1, 1:0, 2:2)

Góly: 2. Hrabčák Peter, 5. Halás Jozef, 11. Hrabčák Peter, 22. Blaško Jakub, 48. Vyšňan Matej, 58. Doša Alex - 17. Banga Peter, 41. Kupec Martin, 43. Banga Peter

Návšteva: 94 divákov

MATCH CENTER | ZOSTRIH

Radosť bratov Blaškovcov po góle. FOTO: Marek Andrejko


Ohlasy po víkende začíname pohľadom oranžovo-čiernych z Florka. 

"Naštartoval nás veľmi dobrý vstup do zápasu. Zlý nebol ani v prvom zápase, ale potom sme nezvládli záver. Tentoraz sme hrali dobrý zápas a jedinou zlou pasážou bol vstup do tretej tretiny. Tam sme trochu zaspali, ale piaty gól nás vrátil na správnu cestu. V prvom zápase sme hrali na tri päťky a prispôsobili sme sa im tempu. Oni to uchodili a to nám nevyhovovalo. Receptom je teda kvalitný pohyb na ihrisku. Vieme, čo máme hrať a urobíme všetko preto, aby sme doniesli do Košíc finále.“ zhodnotil úvodný víkend semifinále Peter Hrabčák z Florka. 

„Vedeli sme, čo hrá náš súper, ale v prvom zápase sme na to zle reagovali. Nešlo to a búšili sme do plných. Chýbala tomu streľba a kontrola hry. V druhom zápase sme sa vytiahli vyššie, chlapci poctivo behali a vyzeralo to oveľa lepšie,“ prezradil po vyrovnaní série tréner Florka - Pavol Blaško.

Maroš Kovaľ (počas víkendu zaznamenal 4 body) pre sociálne siete Tsunami vyjadril spokojnosť najmä s tým, že sa jeho tímu podarilo vybojovať dôležité víťazstvo vonku. "Po dobrom výkone v sobotu, keď sme plnili takmer všetko, čo sme si pred zápasom povedali, sme si verili aj v nedeľu, ale nedokázali sme dostatočne skoro zareagovať na taktické zmeny v hre Florka, čo nás stálo začiatok zápasu, keď sme rýchlo prehrávali už 0:3. Práve z tohto zápasu sa chceme poučiť, poctivo pripraviť a už sa tešíme na zápasy v dobrej atmosfére pred domácim publikom." 


Obe semifinálové série Fortuna florbalovej extraligy pokračujú v sobotu 25. marca. Spoznáme po víkende zloženie finále? Sledujte zápasy priamo na tribúnach alebo na Huste.tv.

 


Ďalšie články


Odoberajte newsletter