Gábor: „IFF podľa mňa pristúpi k zrušeniu šampionátu“

Možno už zajtra budeme múdrejší zo zasadnutia Prezídia Slovenského zväzu florbalu a následného rozhodnutia, či sa florbalová sezóna na Slovensku definitívne ukončí alebo sa zatiaľ zvolí časový posun. V každom prípade je v hre veľa, no zdravie je na prvom mieste. Zatiaľ ani zastrešujúca organizácia Medzinárodná florbalová federácia IFF nevydala konečné rozhodnutie k organizácii Majstrovstiev sveta junioriek, ktoré sa nezadržateľne blížia. Na tému svetového šampionátu sme sa porozprávali s trénerom reprezentácie junioriek Vladimírom Gáborom.

 

Zástupcovia Českého florbalu a švajčiarskej federácie pristúpili k rozhodnutiu predčasného ukončenia sezóny. Na Slovensku zatiaľ konečné rozhodnutie nepadlo, no sme k nemu blízko. Možno sa zruší aj svetový šampionát junioriek, ktorý sa má uskutočniť v termíne od 6. do 10. mája vo švédskom meste Uppsala. „Všetci vidíme súčasnú situáciu a ako sa vyvíja. Rušia sa súťaže a aj rôzne šampionáty. IFF si ešte necháva čas na finálne rozhodnutie, ale predpokladám, že rovnako ako iné športové federácie, nakoniec pristúpi k zrušeniu šampionátu. Myslím, že pokiaľ tu je akákoľvek zdravotná hrozba, bolo by vrcholne nezodpovedné riskovať zdravie kohokoľvek, kto by sa šampionátu mal zúčastniť,“ povedal tréner slovenskej reprezentácie junioriek Vladimír Gábor.

 

Ak by sa súťaže v krajinách nehrali a napokon by sa konali MS, mohlo by to mať následky na výkony hráčok. „Nepredpokladám, že sa MS budú hrať a takáto alternatíva je málo pravdepodobná, ale samozrejme by sa to prejavilo na výkonnosti hráčok po obrovskom hernom a zápasovom výpadku. Na šampionáte máte nastupovať vo vrcholnej forme,“ doplnil Gábor a na otázku, či by si v prípade absencie súťažných zápasov vedel predstaviť častejšiu alternatívu sústredení povedal: „Určite by sme nerobili nič, čo je oficiálne zakázané, alebo aby sme ohrozili zdravie kohokoľvek, takže si takúto alternatívu ani neviem predstaviť.“

 

Ak by sa šampionát junioriek zrušil, dvojročný cyklus realizačného tímu by bol na konci. „Zostáva otázkou, či by sa MS zrušili alebo zatiaľ len dočasne preložili na neurčito. My sme s kolegami a zväzom dohodnutí do ukončenia tohto cyklu. Čo bude ďalej uvidíme,“ uzavrel tréner junioriek SR.



Odoberajte newsletter