Generálny sekretár IFF: „Chceme MS v decembri“

Medzinárodná florbalová federácia (IFF) momentálne počíta s tým, že sa majstrovstvá sveta mužov vo fínskych Helsinkách uskutočnia v riadnom decembrovom termíne. Generálny sekretár John Liljelund však priznal, že v hre sú rôzne alternatívy. Vyjadril sa aj k MS junioriek, ktoré sa majú konať v septembri.

 

„Výkonný výbor IFF verí, že je dôležité majstrovstvá sveta mužov i junioriek odohrať, hoci s menším počtom tímov. Juniorky majú možnosť hrať na takomto podujatí raz za život, na druhej strane, musíme hľadieť aj na finančnú stránku organizátorov a IFF. Usilujeme sa o to, aby sme o svetovom šampionáte junioriek rozhodli najneskôr v polovici júna, v prípade šampionátu mužov chceme mať jasno do konca septembra,“ povedal generálny sekretár IFF John Liljelund po zasadnutí výkonného výboru, ktoré sa uskutočnilo v závere uplynulého týždňa, cituje ho floorball.sport.

 

Svetový šampionát mužov má odštartovať 4. decembra tohto roka a IFF verí, že sa naozaj uskutoční v tomto termíne. „Medzinárodná florbalová federácia pracuje na uskutočnení MS 2020, hoci žijeme v neľahkých časoch. Neustále musíme dodržiavať a hodnotiť všeobecné odporúčania a obmedzenia, ktoré platia nielen vo Fínsku, ale aj vo všetkých krajinách, ktoré sa majú na šampionáte zúčastniť. Neustále diskutujeme s organizátormi a veríme, že sme schopní MS zorganizovať v decembri. Ak sa vývoj v Európe bude uberať smerom ako teraz, vyzerá to veľmi nádejne,“ povedal Liljelund pred niekoľkými dňami pre nemecký floorballmag.com.

 

„Momentálne postupujeme tak, ako by sa šampionát mal uskutočniť v decembri a na jeseň opäť vyhodnotíme situáciu. Vlády jednotlivých krajín sa v čase tejto krízy rozhodujú rýchlo, preto nie je zatiaľ jasné, čo bude a čo nebude možné realizovať v decembri. Je príliš skoro na špekulácie o tom, ako bude šampionát vyzerať.“

 

Problémom môže byť účasť mimoeurópskych krajín, ktoré možno nebudú mať možnosť vycestovať na „starý kontinent“. Na šampionáte sa majú predstaviť Austrália, Kanada, Singapur, Thajsko, USA či Japonsko. „Sme v kontakte so zástupcami krajín, ktoré sa majú zúčastniť na turnaji a žiadame ich o aktualizáciu aktuálne platných cestovných obmedzení. Vzhľadom na to, že veci sa hýbu pomaly, nikto nevie povedať, ako bude situácia vyzerať po skončení leta. Samozrejme, existuje aj možnosť odohrať turnaj s menej ako šestnástimi účastníkmi, ale o tom sa môže rozhodnúť jedine na jeseň,“ vyjadril sa skúsený funkcionár.

 

Ešte pred majstrovstvami sveta mužov by sa v septembri mal uskutočniť svetový šampionát hráčok do 19 rokov. V tomto prípade ide už o náhradný termín, pôvodne si mali najlepšie juniorky merať sily v úvode mája. „IFF odložila MS junioriek na základe dohody so švédskymi organizátormi. Sme v kontakte so Švédskou florbalovou federáciou, aby sme hovorili o aktuálnej situácii,“ uzavrel Liljelund.

 

Už teraz je zrejmé, že v roku 2020 sa neuskutočnia podujatia Euro Floorball Cup a EuroFloorball Challenge.



Odoberajte newsletter