HYUNDAI EXTRALIGA: Partizánske malo základný cieľ, teraz si môže dať ten najvyšší

Kapitánka sa vrátila na loď: Partizánske malo základný cieľ, teraz si môže dať ten najvyšší

Do sezóny vstúpili so skromnou nováčikovskou ambíciou nevypadnúť. Nie je prvoaprílovým žartom, že od soboty s týmto dátumom si zahrajú finále Hyundai extraligy florbalistiek. Partizánske v ňom vyzve majstrovskú Nemšovú.


Medzi elitu premiérovo postúpili v ročníku 2018/19. V základnej časti potom skončili deviate z desiatich a doplatili na pandemickú jar 2020 v kombinácii s reorganizáciou súťaže v podobe zníženia počtu účastníkov na osem.

Sezónu 2020/2021 vymazal koronavírus. V ďalšej FBK Harvard Partizánske opanoval 1. ligu s bilanciou 12-0-0 pri skóre 124:45, zvládol aj kvalifikačné Final Four a v následnej prelínačke prekonal Nitru 3:2.

LÍDERKA INDIVIDUÁLNYCH ŠTATISTÍK

Už vtedy odborníci nadšene a zvedavo poukazovali na potenciál kádra koncepčne budovaného na mladučkých odchovankyniach. Teraz je ešte len 16-ročná Lenka Červená so 76 kanadskými bodmi (33+43) líderkou individuálnych štatistík elitnej súťaže.

„Keď sme 30. marca 2022 hrali rozhodujúci piaty zápas o extraligu, asi nikto nečakal, že takmer presne o rok absolvujeme prvý finálový zápas v nej,“ uznal prezident klubu a zároveň hlavný tréner Dušan Ďuríček. Vo Veľkých Bieliciach, čo je časť Partizánskeho, vyrastal s mamou Lenky Červenej Miroslavou.

Vstupným cieľom bolo piate či šieste miesto s garanciou účasti aj v ďalšom ročníku a niekoľkými štvrťfinálovými zápasmi ako bonusom.

„Počas sezóny som tie naše ciele musel viackrát meniť. Našťastie, vždy na lepšie,“ smeje sa kouč, ktorý zároveň vedie slovenskú reprezentáciu hráčok do 19 rokov a asistuje Michalovi Jedličkovi pri seniorskom národnom výbere žien.

Tréner Partizánskeho a reprezentácie junioriek Dušan Ďuríček v akcii počas zápasu. FOTO: Peter Hačko


BOLO TREBA ÍSŤ DO FINÁLE

„Prvú zmenu cieľa som dievčatám oznámil po 7. kole, čo bola polovica základnej časti. Novou métou bol postup do nadstavbovej skupiny o 1. – 4. miesto. Podarilo sa a prišiel aktualizovaný 'tlak' na hráčky v podobe tretej pozície. Chcel som totiž istotu, že ak dievčatá zvládnu štvrťfinále, za odvedenú robotu dostanú odmenu v podobe medaily,“ vysvetľuje niekdajší hokejbalista.

O tretie miesto sa nehrá. Automaticky patrí zdolanému semifinalistovi s vyšším postavením po dlhodobej fáze.

„Podarilo sa to zásluhou tesného víťazstva nad Nemšovou v záverečnom kole nadstavby. Neskôr – už po našom štvrťfinálovom úspechu 3:0 na zápasy proti Hurikánu Bratislava – sme však mali stav semifinálovej série s Pruským 1:1 a Nemšová viedla nad Spišskou Novou Vsou 2:0. Vyzeralo to, že svoj náskok už nepustí a ak chceme medailu, nezostáva nám iné, než ísť do finále. Opäť bolo treba upraviť si cieľ,“ popisuje Dušan Ďuríček.

S kolegami z realizačného štábu musel zverenkyne presvedčiť, že suveréna dlhodobej fázy a úradujúceho vicemajstra Pruské môžu poraziť, ak budú fungovať ako tím.

ODBEHLA SI NA HOKEJ

„K tomu nám pomohol aj návrat 'stratenej' kapitánky, ktorá si v čase druhého semifinálového zápasu odbehla zahrať finále hokejovej extraligy. Napokon však pochopila, že kapitán svoju loď neopúšťa a nenechá ju potopiť sa. Práve Tamara Dobošová potom bola ústrednou postavou defenzívy spolu s Radkou Mládenkovou,“ konkretizuje tréner.

Dvadsaťdeväťročná reprezentačná brankárka Radka Mládenková prestúpila v lete z Kysuckého Nového Mesta: „Je poctivec a motivátor, jej príchod zmenil charakter tohto družstva. Počas sezóny si ju obľúbili všetci v kabíne. Niekto hneď, niekto až v závere. Aj mňa presvedčila, že musíme postúpiť do finále, pretože ona vraj nič iné ako výhru v záverečnom zápase neberie. Čo iné mi zostáva? Len splniť, čo chce, aby som jej vyjadril vďaku...“

Kapitánka Tamara Dobošová. FOTO: Peter Hačko


V NEMŠOVEJ AKO DOMA

Partizánske sa v tejto sezóne stretlo s Nemšovou štyrikrát a oba tímy dosiahli po dve víťazstvá. Naposledy 25. februára FBK Harvard triumfoval doma 7:6. V záverečnej päťminútovke predviedol obrat z 5:6. Lenka Červená mala bilanciu 3+2, Tamara Dobošová 4+1.

Štyridsaťjedenročný kouč vyhlásil, že na vyvrcholenie sezóny sa nesmierne teší: „Nemšovú mám rád. Za ostatné roky som tam v podstate ako doma a spoznal som na tom mieste veľa priateľov, lebo proti sebe hrávame vo všetkých mládežníckych kategóriách. Podobné je to aj medzi dievčatami.

Čaká nás teda pekné finále pred výbornou diváckou kulisou. Keď už sme doň dokráčali, tak sa chceme športovo pobiť o titul. Naše družstvo sa v semifinále zomklo. Okolo dovtedajších líderiek Lenky Červenej, Michaely Vrškovej, Tamary Dobošovej a Lindy Detkovej sa zrazu objavili ďalšie bojovníčky, ktoré tú bitku o zlato nechcú prehrať.“

Prvé dve najproduktívnejšie hráčky aktuálneho ročníka Hyundai extraligy. Nikol Drábeková - Pruské (vľavo) a Lenka Červená - Partizánske (vpravo). FOTO: Peter Hačko


Sobotňajší prvý duel finálovej série hranej na tri víťazstvá sa začne o 18:00, nedeľňajší takisto v Partizánskom o 14:00 (zhodne aj v priamom prenose na Huste.tv). Majster bude známy najskôr 8. apríla a najneskôr 15. apríla. 


Súvisiace články


Odoberajte newsletter