HYUNDAI EXTRALIGA - Stále môžu obhájiť titul: Nemšovčanky našli to málo, čo im chýbalo

Pred play-off Hyundai extraligy florbalistiek prehrali desať z tucta vzájomných zápasov so zostávajúcimi semifinalistami. Napriek tomu si úradujúce majsterky Nemšovčanky zahrajú finále proti nováčikovi z Partizánskeho.


Už v sobotu večer sme spoznali prvé finalistky aktuálneho ročníka Hyundai extraligy. Stali sa nimi obhajkyne titulu z Nemšovej, ktoré vyradili spišskú Kométu 3:0 na zápasy. Nečakane hladký postup si vybojovali na svojej prechodne "domovskej" pôde M-Sport centra v Trenčíne. Poďte spoločne s nami nazrieť do zákulisia prvých finalistiek. 


Po 14-kolovej základnej časti a šiestich dueloch nadstavbovej skupiny o 1. – 4. miesto mali na konte iba desať víťazstiev, čiže len polovicu z možných.

„Možno bude platiť, že zlý začiatok, dobrý koniec... Pred play-off bola sezóna pre nás ako na hojdačke. Nemožno tvrdiť, že by sme predvádzali zlé alebo podpriemerné výkony, ale takmer nikdy to nestačilo na vyššie postavené tímy,“ glosuje skúsená útočníčka Terézia Zajacová.

NAKOPNUTIE V SPRÁVNOM MOMENTE

„Nutne sme potrebovali zlom. Nakopnutie prišlo v správnom momente. Na štvrťfinálovú sériu s Kysucou sme si privlastnili citát 'kto bojuje, môže prehrať, ale kto nebojuje, už vopred prehral'. Odkedy sa ním riadime, akoby sa všetko vyjasnilo a to málo, čo nám v prehratých zápasoch vždy chýbalo, sa našlo,“ kvituje 27-ročná zakončovateľka.


V civile pracuje v administratíve agrorezortu. Vo voľnom čase sa venuje mediálnej agende pre „svoje“ NTS FK-ZŠ aj florbal všeobecne. Napríklad v podobe spolukomentovania priamych prenosov alebo v minulosti aj prípravou zákulisných podcastov. 

„Samozrejme, na vyraďovaciu fázu sme obnovili pokrik z majstrovského roku 2010. Minulý rok nás priviedol k druhému titulu, teraz už do finále. Ak by sa nám opäť podarilo uspieť, tak na tom asi niečo bude. Náhoda? Nemyslíme si!“ s úsmevom hlási Terka.

Nemšovský telovýchovný spolok Florbalový klub - Základné školy, ako znie celý názov, zvládol štvrťfinále proti Kysuckému Novému Mestu (3:1 na zápasy) a dosť prekvapivo aj semifinále na úkor Spišskej Novej Vsi – dokonca hladko 3:0, hoci cez dve predĺženia u „komét“ v Novejšej.

NAPLNO VYUŽÍVAJÚ VÝHODU

„Konečne sa nám po rokoch podarilo vytvoriť tri vyrovnané formácie. Dopomohli nám k tomu nové mladé hráčky Zuzka Mrázová a Hanka Vendžúrová, ktoré sa v tíme veľmi uchytili herne aj ľudsky. Keďže do zápasov play-off sa už chodí v plnom počte, mohli sme túto výhodu, ktorú máme ako jediný ženský extraligový tím, začať naplno využívať. Prejavilo sa to,“ vysvetľuje Terézia Zajacová.

Nemšová, ktorá svoje domáce zápasy hráva v neďalekom Trenčíne, tradične stavia na tímovosti. V individuálnych štatistikách súťaže má v TOP 10 iba Veroniku Izraelovú na deviatej priečke.

„Keď to niektorej päťke nejde, ďalšie dve ju zastúpia. Veľmi pekne nás vystihuje príslovie 'každý chvíľku ťahá pílku',“ popisuje 27-ročná rekonvalescentka po ťažkom zranení ľavého kolena. Vlani vo finálovom derby s Pruským aspoň symbolicky nastúpila na záverečných pár sekúnd.

POD KRÍDLAMI ARCHANJELA

Nemšovčanky v lete už tretí raz absolvovali svoj chýrny teambuilding pri vodnej nádrži Duchonka a do sezóny vstúpili s aktualizovaným znakom aj dresom. Nesmrteľné grafické spodobenie psa Ronyho vystriedali rozprestreté krídla archanjela svätého Michala nad florbalovou loptičkou. Námet čerpali z erbu svojho malebného 6-tisícového považského mestečka.

Logo naznačilo, akou cestou sa hodlali uberať pri dizajnovaní športového odevu: na bledú súpravu doplnenú ružovými kraťasmi si trendovo zvolili Farbu roka 2022 Pantone 17-3938 Very Peri. Druhý variant je čierny.

Známymi rituálmi sú aj kadernícke seansy v šatni či pozápasové pikniky s fľašou sladkého jahodového vínka na doplnenie cukrov.

„Fakt sme veľmi poverčivé. Vždy sa snažíme robiť všetko tak, ako pri ostatnom víťazstve. Niektoré dievčatá dodržiavajú nielen výber ľavého či pravého radu počas rozcvičky, ale aj poradie v ňom. Používame rovnaké gumičky aj športové podprsenky a máme pesničky, ktoré rozhodne musia zaznieť. Ak by sa to nestalo, tak to môžeme z fleku kontumovať,“ prízvukuje Terézia Zajacová.


TRÉNUJÚ SA SPOLOČNE NAVZÁJOM

K zomknutosti, žiaľ, prispela aj zimná hospitalizácia zakladateľa florbalu v Nemšovej, prezidenta klubu a dlhoročného trénera Petra Tydlačku. V zápisoch zo stretnutí momentálne figuruje Milan Rajcsinecz.

„V skutočnosti aj on je 'len' akýmsi poradným a podporným orgánom na lavičke. Nemyslím si, že sa niekto urazí, keď poviem, že my ako ženský tím vlastne už niekoľko rokov nemáme kouča a trénujeme sa spoločne navzájom,“ dáva nazrieť za oponu Terézia Zajacová.

„Dokážeme si spoločný čas naozaj užiť. Vznikajú z toho nezabudnuteľné zážitky a kamarátstva na celý život. Niektoré z nás 'končia' už od strednej školy každý rok zas a znova. Čiže už aj dobrých desať rokov,“ konkretizuje jedna z opôr. Ako 14-ročnú ju nadchol a nadobro inšpiroval premiérový titul pre NTS FK-ZŠ.

ČAS SA NEDÁ OKLAMAŤ

„Rovnaké to bolo po minulej sezóne. Stal sa však malý zázrak a všetky sme napokon zostali. Nevedeli sme sa vzdať toho spoločného času. Skvelá partia nás udržala pokope. Po tejto sezóne však už určite nastane aj pár odchodov. Čas sa nedá oklamať. Sľúbili sme si, že ten, ktorý nám ešte zostáva, využijeme najlepšie, ako vieme.“

Prvý duel finálovej série je v Partizánskom na programe v sobotu o 18:00 aj v priamom prenose na Huste.tv. Rozhodnutie o titule padne najskôr 8. apríla a najneskôr 15. apríla.

„Paradoxom je, že v dlhodobej fáze vrátane nadstavby sme tie spomenuté dve víťazstvá z dvanástich možností proti ďalším semifinalistom dosiahli zhodne práve v súbojoch s Partizánskym,“ pripomína Terézia Zajacová.

Bolo to v decembri vonku 4:3 a v januári doma 5:3. FBK Harvard to vyvážil v októbri (5:2) a vo februári (7:6). Partizánske vedené ešte len 16-ročnou najproduktívnejšou hráčkou Hyundai extraligy Lenkou Červenou v semifinále vyradilo víťaza dlhodobej fázy a úradujúceho vicemajstra Pruské.


A čo očakáva od finálovej série Peter Tydlačka prezident klubu NTS FK - ZŠ Nemšová? 

"Na finále sa veľmi tešíme. Zodpovedne sa pripravujeme na súpera. Ideme od zápasu k zápasu, zaujíma nás ten najbližší. Veríme vo vlastné sily, skúsenosti a schopnosti. Viac poviem po finálovej sérii... Chcem pozvať všetkých fanúšikov florbalu na ženské finále aké tu ešte nebolo, dramatické, rýchle, zaujímavé, atraktívne a verím, že padne veľa krásnych gólov. Nech vyhrá florbal, tešíme sa na Vás!"

 


Finále Hyundai extraligy vypukne 1. apríla na pôde Partizánskeho, ktorého cestu do finále si taktiež priblížime. Buďte s nami aj naďalej. 



Odoberajte newsletter