IKSU končí, na Pohár majstrov Pixbo

To, o čom sa špekulovalo už dlhšiu dobu sa definitívne stalo skutočnosťou. Švédsky ženský majster IKSU sa neprihlási do budúcej edície tamojšej najvyššej súťaže. Sedemnásobného šampióna položili na kolená finančné problémy.

 

Tím IKSU si prvým miestom medzi švédskou elitou v sezóne 2019/2020 vybojoval účasť na Pohári majstrov 2021, ktorý sa uskutoční vo Švajčiarsku. Pochopiteľne sa ho však nezúčastní a miestenka prepadla v prospech Pixbo Wallenstam, druhého družstva v poradí.

 

Budúcnosť hráčok IKSU je momentálne stále neistá. Výkonmi v uplynulej sezóne potvrdili svoje nesporné kvality, no teraz sa ocitli bez klubovej príslušnosti. Podľa medializovaných informácií by väčšina z nich mohla nájsť útočisko v Thorengruppene. „Je to niečo, s čím sme tak trochu počítali. Thorengruppen si však účasť v najvyššej súťaži vybojoval vlastnými silami a teda nemôže ísť o presun celého družstva. Naše hráčky tvoria silnú skupinu, ktorá by chcela zostať spolu. Zatiaľ však nič nie je podpísané a teda definitívne dohodnuté. Musíme sa stretnúť so všetkými hráčkami a podľa toho uvidíme, čo bude ďalej,“ povedal manažér IKSU Jocke Sjöström.

 

O vážnych finančných problémoch popredného švédskeho tímu sme informovali už v apríli. Organizácia IKSU, pod ktorú spadajú kluby vo viacerých športových odvetviach v meste Umea, vtedy dočasne pozastavila podporu pre florbalistky. „Už dlho sme mali pocit, že nie sme pre organizáciu dôležití a tento krok to, žiaľ, iba potvrdzuje,“ uviedol vtedy Sjöström. Okamžite po oznámení vzniknutého problému sa objavili otázky, čo bude so sedemnásobnými švédskymi majsterkami ďalej. „Nepretržite mi zvoní telefón. Volajú fanúšikovia, sponzori či niekdajšie hráčky a pýtajú sa, či nám môžu nejako pomôcť. Rozprával som sa aj so zástupcami federácie. Je fajn vnímať aspoň takúto podporu, lebo mám pocit, že zo strany združenia sa jej, žiaľ, nedočkáme,“ dodal pred niekoľkými mesiacmi.



Odoberajte newsletter