Iný cieľ ako postup na svetový šampionát nemôžu Slovenky mať

Trenčín bude od zajtra dejiskom dvoch kvalifikačných skupín o postup na decembrové Majstrovstvá sveta žien, ktoré sa uskutočnia vo švajčiarskom Neuchateli. V skupine EUR2 sa okrem ostatných družstiev predstavia vicemajsterky sveta Fínky. Naše dievčatá si zahrajú v skupine EUR4 proti Lotyšsku, Maďarsku a Holandsku.

 

Do kvalifikácie sa prihlásilo rekordných 30 krajín, no v poradí 12. Majstrovstvá sveta žien majú kapacitu 16. Domáce Švajčiarky ako organizátorky majú účasť zabezpečenú a tak do záverečného turnaja postúpi 15 krajín. Európa je silným kontinentom a tak sa uskutočnia až štyri kvalifikačné skupiny s dvoma miestami podujatí - Gdansk (Poľsko) a Trenčín (Slovensko). Kvalifikácia Ázia-Oceánia sa bude konať v Thajsku v Bangkoku a kvalifikácia Amerika sa bude hrať v blízkosti Detroitu, v USA.

 

Po mnohých dobrých skúsenostiach s organizáciou rôznych medzinárodných akcii sa predstavitelia Slovenského zväzu florbalu rozhodli kandidovať o organizáciu kvalifikácie, čo dopadlo úspešne. „Už pravidelne a dlhodobo sme rôzne akcie organizovali v Nitre, kde nám vždy boli vytvorené vynikajúce podmienky, no je čas na zmenu. Keďže chceme florbal propagovať v rámci celého Slovenska, sme sa tentoraz rozhodli pre Trenčín. Toto mesto žije florbalom, kde sídlia dva veľké kluby, ktoré hrajú celoštátnu najvyššiu súťaž extraligu v kategórii mužov a ženy pôsobia v prvej lige. Veríme, že táto akcia priláka fanúšikov do hľadiska, ktorí vytvoria našim dievčatám skvelú atmosféru a tá im pomôže k postupu na šampionát,“ povedal prezident Slovenského zväzu florbalu Oto Divinský.

 

Slovensko na predošlom šampionáte v roku 2017 urobilo historický úspech, keď v našom hlavnom meste v Bratislave, si naše reprezentantky vybojovali konečné piate miesto. To je pre celý káder vrátane realizačného tímu zaväzujúce. „Všetci veríme v postup aj keď je nám asi jasné, že súboje proti Maďarsku a Holandsku budú skôr otázkou výšky skóre. Čaká nás však náročný súboj s Lotyšskom. Máme svoj plán a ciele ako budeme hrať, aby si dievčatá verili a nebáli sa hrať vyrovnané zápasy aj proti top tímom, čiže túto kvalifikáciu berieme ako dobrú prípravu,“ povedal hlavný tréner Slovenska Michal Jedlička.

 

Slovenky zasiahnu do turnaja až v piatok, no stretli sa už dnes a absolvujú niekoľko tréningov. Prvými súperkami našich budú Holanďanky. V sobotu si zahrá Slovensko proti Maďarsku a v nedeľu uzavrú kvalifikačné boje s Lotyšskom.

 

Kvalifikačný systém:


V európskych skupinách bude hrať každá reprezentácia proti každému súperovi v skupine jeden zápas. Na základe týchto výsledkov sa kvalifikuje na MS celkovo 10 tímov podľa nasledujúcich kritérií:

1/ kvalifikujú sa dva najlepšie tímy z každej kvalifikačnej skupiny; a
2/ kvalifikujú sa dva najlepšie tímy umiestnené na 3. mieste.

Keďže sa počet tímov v kvalifikačných skupinách líši, v skupinách s vyšším počtom tímov sa pre postup družstiev z tretích miest nebudú zarátavať zápasy s posledným tímom v tabuľke skupiny.

 

Vstupné:

 

1/ celodenná vstupenka (30.1., 31.1.): 2 € /deň
2/ celodenná vstupenka (1.2., 2.2., 3.2.): 4 € / deň
Vstupenky je možné zakúpiť priamo na podujatí v deň zápasu.



Odoberajte newsletter