Jakub Blaško: „Verím, že po víkende dokážeme vyhrávať 2:0 na zápasy.“

A je to tu! Najvyššia celoštátna súťaž mužov betRing extraliga začína vyraďovacie boje o majstra Slovenska. Osem tímov sa od zajtra športovo „pobije“ o postup do bojov o medaily. Každá štvrťfinálová dvojica má ambíciu postúpiť a čakajú nás zaujímavé konfrontácie, dokonca vo dvoch prípadoch mestské derby rivalov v Košiciach a v Trenčíne.

 

Víťazi základnej časti z 1. FBC Florbal Trenčín si za súpera vybrali mestských rivalov z FBK AS Trenčín. Minimálne tri a maximálne päť derby súbojov nás čaká v meste pod hradom Matúša Čáka. „Skutočnosť ako sme pripravení na play-off nám ukáže hneď úvodný zápas. Verím však, že sme sa pripravili poctivo. Štvrťfinále je zároveň mestským derby a tak bude mať o to väčšie grády a získa poriadna náboj. Navyše už konečne môžu prísť do haly aj fanúšikovia, takže verím, že bude aj vynikajúca atmosféra a na také zápasy sa každý športovec teší a my tiež. Káder máme zatiaľ kompletný, čiže by sme mali nastúpiť v plnej sile, no stať sa môže všeličo,“ povedal tréner 1. FBC Florbal Trenčín Jan Holovka.

 

Ako sú na tom v tábore FBK AS Trenčín? „Od posledného súboja v základnej časti sme pracovali úplne na plno. Vieme o čo ide a príprava bola tomu absolútne podriadená. Myslím si, že sme maximálne pripravení. Uvidíme, ako sa to odzrkadlí na hre a či to budeme vedieť preniesť z tréningu do zápasov. Bude to však ťažký boj o každý centimeter ihriska. Veríme, že bude fantastická atmosféra, ktorú si užijeme a fanúšikom florbalu spravíme krásny športový zážitok. Okrem jedného dlhodobého zranenia ideme do play-off v plnej sile,“ povedal kapitán a hrajúci kouč FBK AS Trenčín Juraj Matejka.

 

Druhú štvrťfinálovú dvojicu tvorí FBK Nižná a ŠK Lido Prírodovedec. Oravčania si vybrali za protivníka na ceste za postupom tím z Bratislavy. „Po náročnom konci základnej časti sme mali regeneračný týždeň, čo viacero hráčov využilo na oddych a čas strávený s najbližšími. Tento týždeň sa už ale poctivo pripravujeme na súpera a všetky špecifiká jeho hry. Od domácich zápasov očakávam bojovné a vyrovnané súboje. Čo sa týka kádra, mali sme uplynulé týždne nejaké ochorenia a zranenia, no uvidíme v akej zostave nastúpime v sobotu,“ povedal tréner FBK Nižná Patrik Bachan.

 

Obaja súperi sú dokonale navzájom prečítaní a budú rozhodovať maličkosti. „V prvom rade sme kvalitne potrénovali, čo sme potrebovali po covidovom februári. Vrátili sa hráči po chorobách, takže sme mohli trénovať v kompletných útokoch a venovať sa všetkým situáciám, ktoré sa v zápasoch play-off vyskytnú a môžu vyskytnúť. Pripravili sme sa najlepšie ako sme vedeli. Nižnú dlhodobo poznáme, ich silné a slabšie stránky, ktoré sme si rozobrali. Vieme kade bude viesť cesta k víťazstvám a postupu. Je teraz na nás, ako náš plán prenesieme na ihrisko. Rešpektujeme súpera, jeho hráčov a ich kvalitu, ale zároveň veríme vo vlastné sily. Bude sa hrať v Tvrdošíne, takže k tým zápasom pristúpime inak ako k zápasom na veľkom ihrisku. Celé dva týždne sme trénovali na menšej ploche, takže všetci vieme, že to bude o častých súbojoch, hre vo vysokej intenzite, častej streľbe. Bude dôležité zachovať chladnú hlavu vo všetkých situáciách a prenášať tlak na súperovho brankára. Káder máme skonsolidovaný, trápia nás aj nejaké zranenia, ale tomu sa ťažko niekto vyhne v tejto fáze sezóny. Dôležité je, že kľúčoví hráči sú po chorobách. Všetci sme odhodlaní zahrať kvalitný florbal a vybojovať postup do semifinále,“ povedal Daniel Dobrovodský z ŠK Lido Prírodovedec.

 

O tretí zajtrajší duel sa postarajú hráči Tsunami Záhorská Bystrica a FBC Grasshoppers Žilina. „Prestávku sme využili čakaním na prvé kolo nadstavby, najradšej by sme hrali hneď po konci základnej časti. Verím v náš postup do semifinále v čo najkratšom možnom čase. Tohto súpera sme chceli, pretože sme vo všetkých herných činnostiach lepší ako oni. V nadstavbe nastúpime zrejme asi po prvýkrát v plnej sile a aj to je dôvod, prečo neočakávam žiaden iný výsledok, ako tri pohodové zápasy na našej strane,“ povedal smelo a sebavedomo tréner Záhorskej Bystrice Dárius Siheľský.

 

Žilinčania podľa všetkého nemajú čo stratiť a tak by mohli nastúpiť o niečo viac uvoľnení. „Pauza pred play-off nám padla vhod a využili sme ju na doliečenie zranených hráčov a taktickú prípravu na štvrťfinálovú sériu proti Tsunami. Nie sme pod tlakom, takže sériu si ideme v prvom rade užiť. Po zdravotnej, kondičnej, taktickej stránke by to malo byť v poriadku. Veríme, že zápasy budú vyrovnané a diváci, ktorí prídu na do haly, si prídu na svoje. Na úvodné duely sa veľmi tešíme. Pokiaľ sa nič vážneho nestane, tak by sme mali nastúpiť v kompletnej zostave,“ prezradil skúsený hráč Grasshoppers Žilina Daniel Baránek.

 

Svoj prvý súboj zaobstará posledná dvojica FK Florko Košice s FaBK ATU Košice až v nedeľu, pretože v pondelok je na programe ich druhý vzájomný súboj pred televíznymi kamerami na JOJ ŠPORT od 17.00 h. Derby o mesto Košice bude mať veru poriadne grády. „Krátku pauzu sme využili na doliečenie zranení a následné taktické tréningy, ktoré boli vo vysokom tempe. Čiastočne sme si rozobrali súperovu hru a či sme sa pripravili dostatočne, uvidíme cez víkend. Budú to však podľa mňa tvrdé fyzicky a hlavne psychicky náročné zápasy. Určite príde veľa fanúšikov, ktorí vytvoria výbornú divácku kulisu, ktorú týmto chcem poprosiť o obojstranné povzbudzovanie bez urážok a vulgárnych pokrikov, nakoľko robíme reklamu florbalu pred celým Slovenskom. Verím, že sme na celú sériu pripravení dostatočne a máme natoľko skúsený káder, že dokážeme po prvých dvoch zápasoch vyhrávať 2:0. Súpera však nepodceňujeme, ale my chceme postupne dokráčať k majstrovskému titulu. Či budeme mať kompletný káder budem vedieť v nedeľu a pondelok priamo na zápase. Je obdobie, kedy sa každý deň situácia do istej miery vie zmeniť. Želám nám aj ostatným tímom pevné zdravie, aby sa rozhodlo na ihrisku a spravila sa vynikajúca reklama na slovensky florbal,“ povedal obšírne, no odhodlane hráč FK Florko Košice Jakub Blaško.

 

Aj v ATU nečakali so založenými rukami a chcú bojovať ako sa na play-off patrí. „Vzhľadom na priemerný vek nášho tímu je jasné, že pokiaľ mali muži pauzu, tak juniori zarezávali v extralige juniorov. Pre nás bolo toto obdobie rovnaké ako počas celého ročníka. S tímom sme pracovali celú sezónu a dostali sme sa do play-off. Súpera poznáme, vieme, čo približne bude hrať, kde sú jeho výhody a naopak, kde je slabý. Pokiaľ sa nebudeme dopúšťať individuálnych chýb a nebudeme zbytočne vylučovaní, tak v priamej hre 5 na 5 sme lepším tímom,“ povedal hlavný tréner FaBK ATU Košice Marek Onderko a dodal: „Očakávam, že počas víkendu oba súboje vyhráme. Niekto iný však môže očakávať pekný florbal, ale nemusí tomu tak byť. Kľúčovým faktorom, aby boli tieto zápasy divácky atraktívne, bude rozhodne potrebná divácka kulisa, pretože si nejako ľudia odvykli chodiť na šport a to je škoda. Druhým dôležitým faktorom bude kvalita a konštantnosť výkonov samotných rozhodcov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou a len oni dokážu udržať emócie hráčov v medziach normy. Káder mám kompletný a verím tomu, že sa nám vyhnú zranenia počas samotných zápasov a nebudeme musieť improvizovať.“

 

Podrobný program zápasov nájdete TU


Ďalšie články


Odoberajte newsletter