Juniorky Fínska s novými trénermi, no začnú až po šampionáte

Rada fínskej florbalovej federácie vymenovala za hlavného trénera ženskej juniorskej reprezentácie Fínska Janiho Lipsanena. Hannu Santanen a Ville Turunen boli tiež vybraní do realizačného družstva junioriek.

 

Začiatkom tohto roka vyhlásila Fínska florbalová federácia verejný konkurz na pozíciu hlavného trénera fínskej reprezentácie junioriek. Na federáciu prišlo približne 20 prihlášok a Jani Lipsanen bol vybraný ako hlavný tréner. Lipsanen by mohol byť novým menom pre mnohých, ktorí sledujú florbal dievčat. V posledných dvoch sezónach trénoval mužský ligový tím OLS a vo februári oznámil, že koučovanie ukončí po sezóne a sústredí sa na svoje úlohy výkonného riaditeľa spoločnosti OLS Floorball.

 

Na otázku, čo si myslí o úlohách ženského trénera U19 a prečo sa rozhodol po krátkom čase vrátiť k trénerstvu Jani Lipsanen povedal: „Koučovanie v národnom tíme bolo cieľom mojej trénerskej kariéry. Radosť z tejto práce mi nezmizla. Bolo to pre mňa správne načasovanie, pretože nebudem budúcu sezónu zapojený do každodenného trénovania v klube. Keď som videl možnosť podania prihlášky na post hlavného trénera pre juniorský tím, myslel som si, že to bude vhodná výzva a rozhodol som sa podať žiadosť.“

 

36-ročný Lipsanen trénoval hlavne mužov. Lipsanen bol trénerom v športových akadémiách, kde vychoval hráčky v Kuopiu, Vaasa a Oulu.

 

Pôvodne mal byť nový hlavný tréner vo funkcii od 1. júna, ale vzhľadom na súčasnú pandémiu bol ženský šampionát junioriek odložený na september (2. – 6. 9. 2020, Uppsala, Švédsko). Aki Vilander bude do konca majstrovstiev sveta pokračovať v úlohe hlavného trénera. Nové trio bude mať platné zmluvy do 31. mája 2022. Ďalšie MS sa uskutočnia od 4. do 8. mája 2022 vo Wellingtone na Novom Zélande.



Odoberajte newsletter