Kategóriu Tréner sezóny ovládla česká dvojica

Kategória Tréner sezóny v ankete SZFB Florbalista roka 2020 má až dvoch víťazov. Zhodný počet bodov v hlasovaní vyniesol na prvé miesto dvojicu českých koučov Jana Holovku z 1. FBC Trenčín a Radomíra Mrázka, ktorý vedie slovenskú reprezentáciu mužov.

 

Za nimi sa umiestnil ďalší kormidelník spoza rieky Moravy Michal Jedlička (reprezentácia SR žien) a nasleduje vlaňajší víťaz Roland Bluska, ktorý v uplynulom ročníku viedol ŠK Lido Prírodovedec v extralige mužov.

 

Jan Holovka pred štartom hodnotenej sezóny 2019/2020 zasadol na lavičku extraligového 1. FBC Trenčín, ktorý doviedol na prvé miesto v základnej časti a jeho zverenci boli najväčší favoriti aj v play-off. To sa však pre dobre známe skutočnosti neuskutočnilo. „Je to zrejme odmena za dobre odvedenú prácu, preto by som chcel poďakovať všetkým, ktorí ma takto ocenili. V kolektívnom športe je nutné poďakovať i tým, ktorí na mojom úspechu mali veľký podiel – teda celému tímu 1. FBC Trenčín. Priznám sa, že ja ankety príliš nesledujem, takže nemôžem povedať, či som niečo takéto čakal alebo nie,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) čoskoro 46-ročný tréner.

 

Družstvo spod hradu Matúša Čáka nazbieralo v 22 zápasoch základnej časti predchádzajúceho ročníka 61 bodov, čo znamená, že prehralo iba dvakrát, z toho iba raz v riadnom hracom čase. Trenčania uzavreli sezónu s pozitívnym skóre 239:110 a teda v extralige dominovali v ofenzíve i defenzíve. „Keď si odmyslím fakt, že sezóna nebola dokončená, som s ňou nadmieru spokojný. Je to zásluha celého tímu. Musím opäť poďakovať vedeniu klubu a najmä hráčom za to, ako k celej sezóne pristúpili, a že verili tomu, čo som od nich požadoval,“ zhodnotil Holovka.

 

Spolu s ním sa na prvé miesto v hlasovaní prepracoval aj tréner národného tímu mužov Mrázek. „S ‚Mrázou‘ sa poznáme dlho, navyše sme obaja z Ostravy. Ako bývalý kouč reprezentácie SR sledujem národný tím pravidelne. Navyše tam mám nejakých hráčov z Trenčína. Som rád, že po dlhej dobe je pri ‚repre‘ Slovenska človek, ktorý tomu rozumie a je schopný posunúť slovenský florbal hore. Na Slovensku je určite dosť kvalitných trénerov, ale je pravda, že český florbal je na vyššej úrovni a možno preto sme dostali dôveru predať svoje bohaté skúsenosti a získané vedomosti hráčom na Slovensku,“ uzavrel šéf lavičky poľskej reprezentácie.

 

Radomír Mrázek v júni 2019 prevzal vedenie reprezentácie SR po krajanovi Petrovi Koutnom. Národný tím dostal aj na svetový šampionát, ktorý sa mal konať v decembri 2020, napokon ho však preložili. Slovensko na ňom vyhralo svoju skupinu pred silným Nórskom, vo finále nestačilo na Švajčiarsko. „Víťazstvo je pre mňa obrovské prekvapenie, česť a zodpovednosť voči slovenskému florbalu. V národnom tíme sa nám podarilo veľmi rýchlo utvoriť základnú kostru tímu a na ňu pomaly nabaľovať ďalších typovo zaujímavých hráčov, ktorí, z môjho pohľadu, majú na to obstáť na medzinárodnej scéne. Reprezentácii sa herne i výsledkovo podarila kvalifikácia na MS. Je na mieste poďakovať kolegom v realizačnom tíme a, samozrejme, najmä hráčom za zodpovedný prístup a vzornú reprezentáciu,“ uviedol.

 

„Ani ja nie som anketový typ, takže víťazstvo nevnímam ako motiváciu. Skôr ako veľkú zodpovednosť, pretože viem, že už iba z pozície svojej funkcie mám možnosť ovplyvňovať a zlepšovať prostredie na Slovensku. Musím ísť príkladom,“ povedal 42-ročný kouč a na adresu druhého víťaza ankety Holovku dodal: „Snažím sa mať prehľad o maximálnom počte klubov a, samozrejme, aj trénerov. Honza vnáša do slovenského prostredia, z môjho pohľadu dôležitú vec, a to je, že nerozlišuje, či je hráč mladý, starý alebo je súčasťou nejakej partičky, ale ako tréner hodnotí iba výkonnosť a prínos pre tím.“

 

Najlepší tréner roka z vlaňajška Roland Bluska sa v drese extraligového ŠK Lido Prírodovedec rozhodol vrátiť späť na palubovku. Neobáva sa aktuálny víťaz hlasovania, že by podobné pohnútky postihli aj jeho? „Tak to sa v žiadnom prípade nestane! Na florbalové ihrisko som ako hráč z dôvodu zranenia kolena nenastúpil nejakých 17 rokov a neexistuje dôvod to meniť. Florbal mám rád, ale zdravie je prednejšie. Každopádne, kolegovi prajem pevné nervy a zdravie,“ zakončil Mrázek.

 

Konečné poradie ankety Tréner sezóny 2019/2020:

1. miesto: Jan Holovka (1. FBC Trenčín) / Radomír Mrázek (reprezentácia SR mužov)
2. miesto: Michal Jedlička (reprezentácia SR žien)
3. miesto: Roland Bluska (ŠK Lido Prírodovedec)
 



Odoberajte newsletter