Kettunen pred derby upozornil na Dudoviča a Ujhelyiho

Slovenskú florbalovú reprezentáciu mužov už o pár dní (4.-5. septembra) čaká dvojzápas proti národnému tímu Českej republiky. Ide o náhradu za turnaj, na ktorom mali pôvodne štartovať okrem domácich Čechov a Slovenska aj Švajčiari a Fíni, teda najlepšie tímy na svete.

 

Ako informuje web Českého florbalu, s výnimkou majstrovstiev sveta, ide o vôbec prvé medzištátne stretnutie českej reprezentácie mužov od roku 1997, ktoré sa uskutoční v Prahe. Neohrozeným favoritom federálneho derby je domáci národný tím, Slováci môžu iba prekvapiť. Tréner našich chlapcov Radomír Mrázek vidí prínos podobných duelov najmä v získavaní cenných skúseností.

„Aby som bol úplne úprimný, tento level súperov, nie je pre nás, zatiaľ, čo sa týka prípravy, hlavná priorita. My musíme v tejto chvíli stabilizovať našu výkonnosť a hru proti súperom medzi piatym a dvanástym miestom svetového rebríčka. Z pohľadu naberania skúseností však musíme a chceme hrať aj takéto zápasy,“ vysvetlil Mrázek pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

Slováci už pod vedením Mrázka hrali proti Čechom na turnaji Polish Open a prehrali 4:11. Teraz by si radi chuť napravili. Tréner priznal aj, že jeho túžba uspieť proti krajanom je väčšia, ako v iných dueloch. „Určite budeme chcieť Čechov zdolať, ja osobne dvojnásobne. Je to súper z top 4, takže najviac preverí našu obrannú činnosť, kondíciu ako takú, kvalitu zručností a rozhodovanie vo vysokom tempe. Budeme chcieť byť maximálne trpezliví pri hre s loptičkou a nepúšťať súpera zbytočne do hry,“ povedal 42-ročný lodivod. „Spokojný budem, keď budeme mať pod kontrolou tempo a dianie na ihrisku, potom je reálne dosiahnuť víťazstvo,“ dodal.

Česká strana si rolu favorita uvedomuje, ale nechce nechať nič na náhodu a takisto sa na meranie síl teší.

„Som zvedavý, aký florbal budeme schopní predviesť. Na letnom sústredení som zaznamenal pozitívny impulz, že sa uberáme správnym smerom. Teraz si to proti Slovensku otestujeme v skutočnosti. Hráči chcú byť súčasťou národného tímu. Všetci majú na pamäti, že už nám veľa zápasov nezostáva a nikto nevie, ako to napokon bude so samotným šampionátom,“ cituje Český florbal fínskeho trénera reprezentácie našich západných susedov Petriho Kettunena.

Fínsky odborník v rámci prípravy na federálne derby analyzoval duely Slovenska na kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára v Poprade. „Majú niekoľko výborných hráčov, predovšetkým v zahraničí. Napríklad Ujhelyi zo Sparty a Dudovič z Wileru sú skvelí strelci a môžu byť nebezpeční. Slováci môžu zahrať dobrý florbal, ak im na to poskytneme priestor a čas. Na nás teda bude, ako aktívni sme schopní byť bez loptičky a ako chytrí dokážeme byť s loptičkou,“ zamyslel sa kouč českého národného tímu.

Pochválil aj prácu svojho oponenta Radomíra Mrázka. „Hovoril som s ním niekoľkokrát a páči sa mi, ako o hre premýšľa. Pri tíme už pôsobí vyše roka a pod jeho vedením pôsobí slovenská reprezentácia lepšie zorganizovaná, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Mrázek priniesol systematický štýl práce a teraz to vyzerá byť na dobrej ceste. V kvalifikačných zápasoch hrali dobre, proti Švajčiarsku odpadli v závere stretnutia, ale prvá tretina nebola vôbec zlá,“ uzavrel Kettunen.

Prvý zápas mužských reprezentácii Slovenska a Česka je na programe v piatok od 18.00 h, druhý zápas má naplánované úvodné buly na sobotu o 16.30 h. Duely môžete naživo sledovať na TOMTO odkaze.



Odoberajte newsletter