Kĺbová výživa

V poradí treťou témou série „Výživové doplnky“ z dielne Antidopingovej agentúry SR je kĺbová výživa. Najčastejšími zložkami kĺbovej výživy sú – hydrolyzovaný kolagén, glukózamín, chondroitín a metylsulfonylmetán. Práve týmto zložkám a ich významu sa venujeme v aktuálnom vydaní o výživových doplnkoch.

 

V tretej časti nášho programu o výživových doplnkoch prinášame prehľad najznámejších zložiek, ktoré sú súčasťou výživových doplnkov zameraných na výživu kĺbov. Táto problematika pravdepodobne v istom bode alebo skôr v istom veku začne rezonovať s väčšinou športovcov. Na trhu sa vyskytujú rôzne produkty, ktoré sľubujú zázraky, ale aj také, ktoré môžu naozaj reálne pomôcť. Častokrát sme v praxi dostali od športovcov otázku, či môžu alebo nemôžu užívať kĺbovú výživu pre kone. Je to povolené?

 

Z odborného hľadiska kĺbová výživa pre kone nie je vhodná na ľudskú konzumáciu. Samozrejme, že sa športovec neotrávi, ale je to asi tak, ako keby sa niekto spýta, či si môže dať na večeru konzervu mäsa pre mačky. No môže? V princípe áno, ale tá konzerva spĺňa výživové nároky mačky a nie človeka.

 

Aj kôň má iné nároky na kĺbovú výživu, hlavne množstvo. Kôň má niekoľkokrát väčšiu hmotnosť ako človek, takže aj pomery živín sú „šité na mieru“ inak ako v prípade kĺbovej výživy pre športovcov.

 

Celý príspevok s podrobnými informáciami nájdete TU.



Odoberajte newsletter