Kluby najvyšších súťaží diskutovali s vedením SZFB

Slovenský zväz florbalu v januári požiadal o udelenie výnimky zo zákazu hromadných podujatí a umožnenie pokračovať vo dvoch najvyšších súťažiach – Extraliga mužov a Hyundai extraliga žien. Súčasná pandemická situácia na Slovensku je mimoriadne nepriaznivá, aktivovaný COVID automat vyfarbil Slovensko do čiernej farby, čo znamená do najvyššieho IV. stupňa varovania s najprísnejšími opatreniami. Aj napriek snahe štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára i ministra školstva Branislava Gröhlinga presadiť výnimku nielen pre florbal, ale aj pre iné športy, sa v súčasnom období nepodarilo obhájiť pred konzíliom odborníkov. Znamená to, že nateraz sa reštart najvyšších florbalových súťaží neuskutoční.

 

„Naša žiadosť o udelenie výnimky pre najvyššie florbalové súťaže je legitímna v tom, že v rovnakej skupine „rizikových športov“ je tiež hádzaná a basketbal. Hrajú sa v tých istých halách ako florbal. Oni však „vládnu“ výnimku dostali. Populistický argument, že tieto športy sú „profesionálne“ pred podstatou šírenia vírusu neobstojí. Bolo to teda viac politické rozhodnutie a čas ukáže, že riskantné, nesystémové a neférové. To je jedna rovina problému. Druhá rovina je prijatie reality a stav pandémie v našej krajine. Odborníci priznávajú, že netušia, čo sa deje a ako pandémiu poraziť. Dnes si už nikto v tak zlej situácii nevezme „na tričko“ udelenie akejkoľvek ďalšej športovej výnimky. Dnes to konzílium lekárov a pandemická komisia ani nepripustia ani ako tému, ktorou sa budú zaoberať. Preto je čas začať sa pripravovať sa spôsob, ako v dobe kovidovej, a tá môže trvať ešte pokojne aj dva ďalšie roky, v oblasti športu „existovať“ so športovým semaforom,“ povedal manažér Hyundai extraligy žien Ľuboš Sarnovský.
 

Je pripravený aj športový semafor, ktorý sa však do prevádzky zatiaľ vôbec nedostal. „Športový semafor nie je ideálne riešenie, ale v danej chvíli a pre najbližšie povedzme dve naše súťažné sezóny to najrealizovateľnejšie. Umožní nám v okresoch s rovnakou „farbou“ trénovať a hrať medzi sebou zápasy, umožní nám dokonca hrať aj celoštátne súťaže, ak ale zmeníme model a filozofiu našich extralíg. Zabudnime na základnú časť, nadstavby, play-off, finálové série – hrozí, že takto sa opäť zasekneme ako v tejto sezóne. Preto by sme mali prejsť na veľmi rozumný a flexibilný model futbalovej ligy. O víťazovi sezóny a zostupujúcich tímoch rozhodne dlhodobá celosezónna tabuľka. A môžeme počet zápasov v extralige pokojne aj zvýšiť na štyri, teda každý tím odohrá s tým istým súperom dva zápasy doma a dva vonku. Výhoda je, že ak nám športový semafor na niekoľko týždňov „uzavrie“ napríklad východ, západ zatiaľ môže prednostne medzi sebou hrať zápasy, čím nestratíme čas, ktorý na sezónu ako takú máme. Tímy nebudú stáť a čakať na súpera a odohrajú počas sezóny peknú porciu zápasov. A ani samotný športový semafor nie je ľahké obhájiť. Ešte ani dnes nedostal zelenú, hoci je veľmi precízne pripravený. Semafor je ústretový k športu, klubom a športovým zväzom, ale pre konzílium a pandemickú komisiu stále málo prísny,“ dodal Sarnovský.

 

O najvyšších súťažiach aktuálnej sezóny diskutovali tento týždeň aj kluby Extraligy mužov a Hyundai extraligy žien na dvoch online mítingoch. „Témou video stretnutí bolo ozrejmiť klubom súčasnú situáciu, informovať ich o podanej žiadosti o výnimku a spoločne diskutovať o ďalšom osude najvyšších súťaží,“ informuje Oto Divinský, prezident zväzu.
Takmer všetky kluby mužskej extraligy prejavili veľký záujem o reštart súťaže. Bohužiaľ v tomto momente to však nie je možné. Zástupcovia klubov diskutovali o rôznych možnostiach spustenia ligy, termínoch spustenia, kedy je ešte relatívne možné odohrať extraligu, aj keď s iným modelom ako je určené predpisom súťaže. Padli rôzne názory, odohrať iba základnú časť, či skrátiť základnú časť na jedno kolo a pokračovať v play-off, samozrejme to len v prípade umožnenia súťaženia podľa športového semaforu. Kluby sa zhodli na tom, že pokračovanie súťaže v zmysle športového semaforu predstavuje množstvo úskalia a nepredvídateľných problémov. Každopádne však prezentovali záujem hrať, ak to bude umožnené uvoľnenými opatreniami, aj keď možno už nie v extralige, ale vo forme usporiadania regionálnych turnajov.

O reštarte svojej súťaže sa vyjadrovali kluby ženskej extraligy o niečo zmierlivejšie, nakoľko by v súčasnej dobe zápasili s množstvom problémov. A to nielen finančných, ale aj organizačných, nakoľko by mali obmedzené možnosti trénovať v telocvičniach a halách, ktoré sú v súčasnosti zatvorené. Tieto argumenty smerovali skôr k rozhodnutiu zástupcov klubov lepšie sa pripraviť na novú sezónu ako teraz rozbiehať aktuálnu sezónu. „To, ako bude vyzerať súčasná sezóna, ešte nie je definitívne rozhodnuté. Dohodli sme sa spoločne s klubmi, že ak získame nejaké nové relevantné informácie, zorganizujeme flexibilne ďalšie online stretnutia. Najneskôr sa však stretneme v polovici marca a na základe aktuálnych informácii budeme aj naďalej diskutovať o osude súčasnej sezóny,“ dodal Divinský.



Odoberajte newsletter