Kto má dobrú zmluvu, zarobí si, hovorí Gašparík o Švajčiarsku

Medzi najväčšie slovenské talenty svojej generácie patrí Ronald Gašparík. Stále iba 19-ročný florbalista zamieril v závere prvého kvartálu minulého roka do švajčiarskeho tímu UHC Waldkirch St. Gallen. O pôsobení v krajine bronzových medailistov z ostatných majstrovstiev sveta mužov porozprával moderátorovi Samuelovi Prekopovi v relácii Florbalová kaviareň.

Reprezentant SR čelil aj nepríjemnej otázke ohľadom možnosti zárobku. „Kto má dobrú zmluvu, ten dostáva peniaze. Nerád by som diskutoval na túto tému. Vo Švajčiarsku je to poloprofesionálne, niečo hráči dostávajú z florbalu, ale majú aj nejakú prácu. Nemajú stopercentnú pracovnú dobu, ale napríklad šesťdesiat či osemdesiatpercentnú. To si myslím, že nie je hrozné. Naopak, je to fajn,“ povedal Gašparík. „Mne robotu našiel klub a pracujem v reštaurácii, ale skôr vo výrobnej časti. Pripravujeme veci pre našu reštauráciu. Absolútne ma to nebaví, ale nič sa nedá robiť,“ dodal s úsmevom.

V najvyššej švajčiarskej súťaži NLA hráva okrem neho zo Slovákov iba Michal Dudovič. Prečo na palubovkách v krajine „helvétov“ nebehá viac krajanov? „Každý sa musí rozhodnúť sám, či sa chce florbalom aspoň trochu živiť alebo sa niekam posunúť. Je veľa hráčov, ktorí sú veľmi dobrí a majú na to hrať inde ako na Slovensku alebo Česku, ale možno to nie je ich priorita. U mňa je florbal číslo jedna a kým som mladý, chcem sa posúvať čo najvyššie. Pre mňa bolo Švajčiarsko jasná voľba. Iní hráči vo florbale možno nevidia budúcnosť a sústredia sa viac na školu, prácu, majú frajerky...“ zamyslel sa rodák z Košíc.

Prezradil aj svoje plány do najbližšej, ale aj vzdialenejšej budúcnosti. „Snáď sa mi vo florbale bude dariť ďalej a potom by som sa chcel venovať tomuto športu, v tých top troch krajinách (Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko), naďalej. Či už ako tréner alebo možno niekde vo vedení,“ uviedol Gašparík.

Celý rozhovor s Ronaldom Gašparíkom v relácii Florbalová kaviareň si môžete pozrieť na tomto odkaze: https://www.youtube.com/watch?v=f4mgvamW88g&t=2s



Odoberajte newsletter