Kvalifikácia MS žien na Slovensku až v závere mája

Kvalifikačná skupina EUR3 o postup na budúcoročné florbalové majstrovstvá sveta žien, ktorá sa má odohrať na Slovensku, sa neuskutoční v pôvodnom termíne 3. - 7. februára 2021. Nový plánovaný dátum je 26. - 30. mája.

 

Slovenský zväz florbalu (SZFB) o tom informovala manažérka podujatí Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) Sarah Mitchellová: „Kalendárny rok sa blíži ku koncu, no zdá sa, že sme sa príliš nepriblížili k návratu do normálu. Vždy, keď si myslíme, že veci postupujú správnym smerom, príde ďalšia vlna pandémie a vráti nás o niekoľko krokov späť.“

 

„Krátkodobý časový horizont nepraje aktivitám spojeným s florbalom a preto sme sa, v spolupráci s organizátormi, dohodli na preložení kvalifikačných skupín s cieľom zvýšiť šance na ich uskutočnenie,“ uviedla Mitchellová.

 

Tábor slovenskej reprezentácie tieto správy neprekvapili. „Asi všetci sme to viac-menej očakávali. Bola otázka iba kedy to IFF oficiálne oznámi. Na druhej strane, stále to môžeme vnímať ako predbežné rozhodnutie, pretože nikto nevie, ako to v máji bude vyzerať. Môže sa stať hocičo. Ak by to však takto zostalo, myslím si, že by to pre nás bola dosť nevýhoda, pretože máme mladý tím a v tom istom mesiaci sú aj majstrovstvá sveta junioriek. Pre tieto dievčatá to bude dosť veľká záťaž hrať najprv na šampionáte a potom ešte absolvovať kvalifikáciu,“ povedala pre spravodajstvo SZFB kapitánka reprezentácie žien SR Katarína Klapitová.

 

V „bratislavskej“ skupine EUR3 sa okrem domácej reprezentácie nachádza aj Česko, Dánsko, Estónsko, Španielsko a Rakúsko. Zaujímavé je, že kvalifikácia v talianskom meste Lignano Sabbiadoro by sa mala uskutočniť už v marci, v lotyšskej Valmiere zase budú hrať až na prelome júna a júla. To v praxi znamená, že ak zostane v platnosti doterajší európsky kvalifikačný kľúč a na šampionát sa prebojujú aj dve najlepšie družstvá zo štvrtých miest, člen „talianskej“ skupiny bude v neistote takmer dva mesiace.

 

IFF bude o prípadných ďalších zmenách informovať v januári. Majstrovstvá sveta žien 2021 by sa mali uskutočniť v netradičnom termíne 27. novembra – 5. decembra vo švédskej Uppsale, pretože od 3. decembra budú dohrávať muži tohtoročný preložený šampionát.

 

Nové termíny kvalifikačných skupín majstrovstiev sveta žien 2021:

AMER (Kanada): 4. – 6. júna (bude potvrdené)
AOFC (Japonsko): 29. júna – 3. júla
EUR1 (Lotyšsko): 1. – 5. júna
EUR2 (Taliansko): 24. – 28. marca (bude potvrdené)
EUR3 (Slovensko): 26. – 30. mája



Odoberajte newsletter